Sofist Diyaloğu
Puan vermedi·149 syf.··
2025 33. kitabı
·
19 günde okudu
·
Okunma: 07 Aralık 2025 10:44
Felsefi diyalogun olduğu soru-cevap şeklinde yazılmış bir kitap. Elime ilk aldığımda 2 saatte biter dediğim kitap çok ağır ve kuramlarla dolu 600 sayfaya bedel bir kitap. Bana ağır geldi. Felsefe okuyanların mutlaka okuması gereken bir kitap. Varlık, yokluk çok güzel anlatılmış. Diyalogda siyasetide bulabiliyorsunuz. Lakin zor bir kitap. Tekrar okunacaklarda kenara ayırdığım bir kitap.
Sofist (Cep Boy)Platon (Eflatun) · Karbon Kitaplar · 2021906 okunma
Puan vermedi·144 syf.··
2025 359. kitabı
·
21 saatte okudu
·
Okunma: 01 Aralık 2025 07:13
Platon’un Sofist diyaloğu, yalnızca belli bir düşünce akımına eleştiri değil; gerçek, bilgi ve varlık üzerine yürütülmüş en keskin sorgulamalardan biridir. Sahneye çıkan figürler, birbirlerinin düşüncelerini çürütmeye değil, kavramların özündeki karanlığı aydınlatmaya çalışır. Karşımızda şu soru durur: “Sofist nedir?” — Bir bilge mi? — Bir öğretmen mi? — Yoksa insanların cehaletinden beslenen bir yanılsama tüccarı mı? Platon’un derdi sadece “kandıran” kişiyi tarif etmek değildir. Asıl derdi şudur: Yanılsamayı gerçekmiş gibi kabul eden toplum, kendi sofistlerini yaratır. Bu metin, hakikat ile görünüş arasındaki savaşın en eski ve en güncel kaydıdır. Platon burada zihinleri şu alanlara zorlar: - Ontoloji: “Varlık nedir? Yokluk bile varlığın bir biçimi sayılabilir mi?” - Dil ve Gerçeklik: “Sözle gerçek arasındaki bağ koparsa, düşünce nasıl ayakta kalır?” - Eğitim ve Manipülasyon: “Bilgi vermek mi, kılıfına uydurmak mı?”
1000Kitap
SofistPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025906 okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
“Ustaların Çarpışması”
9/10
·120 syf.··
Beğendi
·
2025 63. kitabı
Bu diyalog, aklın pazara çıkmasıyla vicdanın buna karşı duruşunun hikayesidir. Platon’un Protagoras diyalogu, bilginin ne olduğu kadar erdemin nasıl yaşanacağı sorusunu da açar. Bir yanda “insan her şeyin ölçüsüdür” diyen Protagoras, yani sofistlerin parlayan yıldızı öte yanda “kendini bil” diyen Sokrates, yani hakikatin kölesi değil, hizmetkarıdır. Diyalog, bir gencin merakıyla başlar: Hippokrates, Protagoras’tan ders almak ister. Sokrates hemen sorar: “Peki ondan ne öğreneceksin? Erdem mi, retorik mi, yoksa sadece güzel konuşmak mı?” İşte Platon’un kalemi burada keskinleşir ; Bilgi, gösteri için mi vardır, dönüşüm için mi? Protagoras der ki, “Erdem öğretilebilir; çünkü herkes şehirde yaşamayı öğrenir.” Sokrates karşı çıkar: “Hayır, erdem bilgiyle birdir; kim bilir, zaten iyidir.” Bu söz, Platon’un etik felsefesinin temelidir. Kötülük, bilinçsizlikten doğar. Kim gerçekten bilirse, yanlış yapmaz. Protagoras ise aklı insanın hizmetine verir; hakikat kişiye göredir. Ama Platon bunu tehlikeli bir oyun olarak görür. Çünkü eğer herkesin doğrusu kendineyse, ortak bir hakikat yoktur. Ve hakikat yoksa, toplum çöker. Sokrates’in soruları Protagoras’ın söz sanatını bir ağ gibi sarar. Sonunda büyük sofist, kendi argümanlarının içinde boğulur. Söz ustası yenilir; çünkü akıl, süsü değil özü sever. Protagoras sadece bir felsefi diyalog değil, bir zihin savaşıdır. Sokrates’in sükuneti, Protagoras’ın ihtişamını yıkar. Platon bize sessiz bir ders bırakır; Gerçek bilgelik, öğretmekte değil, ruhu uyandırmaktadır. Bugün hala geçerlidir bu tartışma. Bilgiyi gösteri yapan dünyada Sokrates’in sesi uzaktan duyulur; “Bilmek, hatırlamaktır. Hakikat modaya göre değişmez.”
Felsefe-Düşünce
ProtagorasPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022873 okunma
Büyük Hippias - Theages Üzerine
7/10
·88 syf.··
Beğendi
·
2025 46. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 10 Haziran 2025 00:00
Platon (Eflatun)’un Büyük Hippias adlı diyaloğu, “güzellik nedir?” sorusunu temel alan erken dönem felsefi tartışmalardan biridir. Diyalog, Sokrates ile kendini çok yönlü bir bilgin olarak tanıtan sofist Hippias arasında geçer. Hippias, güzel şeyler olarak altın, güzel kadınlar ve faydalı nesneler gibi örnekler verir; ancak Sokrates, bu örneklerin güzelliğin kendisini değil, yalnızca güzel olan şeyleri temsil ettiğini belirterek bu tanımları sorgular. Tartışma ilerledikçe Hippias, güzelliği “faydalı olan” ya da “insana yaraşan” gibi farklı biçimlerde tanımlamaya çalışır. Ancak Sokrates’in sorgulayıcı yöntemi karşısında bu tanımlar yetersiz kalır ve çelişkilerle yüzleşir. Sokrates’in amacı, güzelliğin ne olduğuna dair kesin bir tanım vermekten ziyade, yüzeysel bilgilerin ne kadar kırılgan olduğunu göstermektir. Bu süreçte sofist düşüncenin sınırları açığa çıkarken, diyalog negatif bir bilgi arayışıyla felsefenin yöntemsel derinliğini ortaya koyar. Sonuç olarak Büyük Hippias, Platon’un diyalektik yöntemi kullanarak kesin bilgiye ulaşma çabasının bir örneğidir. Her ne kadar güzelliğin özüne dair net bir tanıma ulaşılmasa da, felsefi düşüncenin temel işlevi olan sorgulama ve eleştiri bu metinde açıkça görülür. Eser, estetik kavramına yönelik klasik bir yaklaşım sunarken, okuyucuyu düşünmeye sevk eden öğretici bir metin olarak değerini korur. Öte yandan Theages adlı diyalogda, bilgelik ve erdem arayışı tanrısal esin temasıyla birlikte ele alınır. Genç Theages, erdemli bir insan olmak için bir öğretmenden ders almayı düşünür; ancak Sokrates, gerçek bilgeliğin yalnızca dışsal eğitimle değil, tanrısal bir rehberlikle mümkün olduğunu savunur. Kendisinde zaman zaman bir “ilahi ses”in konuştuğunu belirten Sokrates, bu içsel yönlendirmeyi bilgi arayışında temel bir unsur olarak sunar.
1000Kitap
Büyük Hippias - TheagesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2016248 okunma
8/10
·135 syf.··
2024 42. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 11 Haziran 2024 17:38
Üniversite de en dikkat çeken Nietzsche den sonra bende Sofistler olmuştu...Bu yüzden Tez ödevini de onlardan aldım...daha çok şey öğrenmiş oldum...Ne eleştiriler aldılar!! Zaten filozof değil dendiler...Koskocaman Protogoras, Gorgias başta olmak üzere diğerleri...oysa ben çok şey öğrendim onlardan...her şey ücret karşılığında ders vermeleriyle başladı...Yoksa günümüz bilgi üzerinden ders veren herkes Sofist mi? Sizce? Sofistler ön planda tutularak... günümüzde hâlâ tartışma söz konusu olan paralı öğretim yöntemini sorguluyor. Felsefenin tanımını, filozofun ne olduğunu, teşbihlerle temellendirip gözlem yapıyor Platon.... Sofist diyaloğu, bende yeri ayrıdır. Evet eser beni içine pek almadı, bu doğru fakat böyle bilgi içerikli eserler, keyif vermese de okurken çok şey öğretir. Önemli olan da bu değil mi zaten... .........Herkese Keyifli Okumalar Dilerim..........
SofistPlaton (Eflatun) · Kapra Yayıncılık · 2021906 okunma
10/10
·72 syf.··
Beğendi
·
2024 316. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 24 Mayıs 2024 20:14
Oğullarının eğitimine büyük önem veren iki baba, Lysi­ makhos ile Melesias, iki meşhur general olan Nikias ile Lakhes'e, çocuklarının silah kullanma eğitimi almasının yararlı olup olmadığını sormak isterler. Bir gymnasion'da verdiği derslerin tanıtımını yapan sofist Stesilaos'un göste­ risinden sonra bir araya gelirler. Generaller, tesadüfen orada bulunan Sokrates'in de sohbete katılmasının iyi olacağını söylerler. Eğitimleri sohbetin konusunu oluşturan iki genç de diyaloğu izler, ama söz almazlar.
Hayata Dair
LakhesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2012394 okunma