Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
309 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İlkçağ Felsefesi Tarihi kitabı, uzun süredir okuduğum bir kitap. Bunun sebebi bu dönemin felsefe tarihi dersinde ana kaynağımız olmasıydı. Yazarı Hüsamettin hocamızın üslubu hayli anlaşılır ve ifadelerinde herhangi bir soru işareti bırakmıyor oluşu anlatımın açıklığını gösteriyor. Kitap içerisinde hoşuma giden 3 husus var. Bunlardan ilki; anlatılan her konu ve filozofta mühim hususların yazı stili ile belirtilmesi oldu. Önemli kavramlar kalın, dikkat edilmesi ve ilgi çekici olan özellikle filozof sözleri italik şekilde yazılmış. Sayfaya genel olarak baktığınızda göze ilk bunlar çarpıyor. İkincisi; filozoflar hakkında teferruatlı bilgilendirmenin ardından yazarın kendine ait genel değerlendirmesinin bulunması. Okuduğum filozofa dair başlıbaşına bir değerlendirme ile karşılaşmak zihnimdeki taşları yerli yerince oturtmama yardımcı oldu. Son olarak üçüncüsü 1. ve 2. bölümlerin ardından filozofların felsefe tanımlarına yer verilmesi oldu. Kitap, felsefeye ve felsefe tarihine dair kapsamlı bir girişle başlıyor. Bu girişin ardından İlkçağ Felsefesi'nin bölümleri olarak başlıklar geliyor, bunlar: 1.Sokrates'ten Önceki Yunan Felsefesi (Antik Çağ) 2.Sokrates ve Sonrası (Büyük Sistemler Devri) 3.Hellenistik ve Roma Felsefesi Felsefeye ya da Felsefe tarihine ilgi duyuyorsanız okumanızı tavsiye ederim.
İlkçağ Felsefesi Tarihi
İlkçağ Felsefesi TarihiHüsamettin Erdem · Hü-Er Yayınevi · 201154 okunma
Teodise/Kötülük Problemine Sokrates'ten çözüm
-Ama Tanrılar üzerine söylenecek masallar ne yolda olacak? - Kısacası şu: Tanrı sözde de, şarkıda da, sahnede de, aslında nasılsa öyle anlatılmalı. - Buna diyecek yok. -Tanrı aslında iyidir madem, iyi de gösterilmeli değil mi? -Elbette. -İyi bir şey zararlı olabilir mi? -Olamaz. -Zararlı olmayınca da zarar vermez. -Vermez. -Zarar vermeyen bir şey kötülük etmez. -Etmez tabii. - Kötülük etmeyen, kötülüğe sebep de olmaz değil mi? -Olmaz. -İyi şey faydalı mıdır? -Faydalıdır. -Öyleyse mutluluk gelir ondan. -Evet. -Demek ki, iyi, her şeyin sebebi değil, yalnız iyi olanın sebebidir. Kötü olan şeylerle ilgisi yoktur. -Evet. -Demek Tanrı iyi olduğu için, insanların başına gelen her şey, çoğumuzun sandığı gibi, ondan gelmez. Yalnız iyi olan şeyler Tanrıdan gelir...İyi şeyler de, kötülüklerden daha az olduğuna göre, Tanrıdan çok değil, az şey gelir bize. Kötü şeyler için, başka sebepler aranmalı. Bunların Tanrıdan geldiği söylenmemeli.
Sayfa 68 - İş Bankası Yayınları
Reklam
140 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Nietzsche'nin belki de Böyle Buyurdu Zerdüşt'ten sonra yazmış olduğu en iyi kitaptır. Nietzsche bu kitabın başlarında büyük filozof Sokrates'e göndermeler yapıyor ve onu topa tutuyor. Putların alacakaranlığı, Nietzsche’nin ahlaktan dine, akıldan estetiğe birçok konuya değindiği, okurken sürekli altını çizerek not aldıran bir kitap. Zerdüşt’ü okuyup çok sevdiyseniz, bu kitaptan da aynı tadı alacağınızı düşünüyorum. İncrescunt animi, virescit volnere virtus. "tek bir yara maneviyatı derinleştirir, erdemleri geliştirir."
Putların Alacakaranlığı
Putların AlacakaranlığıFriedrich Nietzsche · İlya Yayınları · 20126,2bin okunma
Merak uyandırıcı...
Var mısın ki yok olmaktan korkuyorsun? Farabinin okumaya başladığım ilk kitabı. Aristoteles'ten sonra "ikinci öğretmen" olarak nam salan filozof.. Okurken şöyle bir şey düşündüm; Farabi, hayatı boyunca müzik, botanik, matematik ve felsefeyle uğraşmış. Şam, Kahire, Halep ve Bağdat'ta ilim görmüş. Arapça, Farsça ve Latince biliyormuş. Üstelik Türk asıllı. İbn-i Sinanın hocası... Peki bizim okullar da öğrendiğimiz felsefeciler? Elbette Dünya çapında nam salmışlar, fikirleriyle görüşleriyle felsefeyi ilerletmişlerdir ancak yaşamlarına bakarsak bir çoğunun sefil bir hayatı olduğunu görüyoruz. Aklıma ilk gelen Sokrates, düşünme sebebiyle zenginlikten elini ayağını çeken ve ailesine fakirlik çektiren filozof. Tek yaptığı düşünmek... Amacım şu an Sokratesi eleştirmek değil bu benim haddime de değildir zaten takıldığım nokta şu ki, Okullarda Descartesi, Sokratesi, Platonu en ince ayrıntısına kadar işlerken, hem Türk hem Müslüman olan, üstüne bir çok başka ilimle meşgul olmuş, dahiyene bir adamı, bize ilham olabilecek kişileri adamakıllı görmüyoruz.? Yunus Emre sadece şair olarak biliniyor misal, ama onun yanında bir İslam düşünürü...bunu bir çoğumuz bilmiyoruz. İbn-i Sina, İbn Rüşd, Sühreverdi, İbn Haldun, İbn Tufeyl, Gazzali, Hacı Bektaşi Veli... Bu isimlerin hepsi birer filozof, islam düşünürü ve bir çok bilime öncü olmuş isimler... Ama yine de fikirlerini, icatlarını bırakın adlarını dahi bilmiyoruz.. 🤔 Neden bilmiyoruz? Neden öğretilmiyor? (Bu benim düşüncem siz bambaşka düşünebilirsiniz saygım vardır fikirlerinizi dr belirtebilirisiniz. Hatta belirtirseniz sevinirim. Sağlıcakla kalın☘️)
216 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
#yelizinkitapyorumları #okudumbitti Emre Timur: US
Gizem Türkeş
Gizem Türkeş
öncülüğünde #seçilmiştosbikler olarak #Us kitabını yazarımızında bizzat katıldığı sohbetler eşliğinde okuduk Yazarımızın kalemi ile ilk tanışmam ve felsefe genelde uzak durduğum okuma türüydü zor olduğunu düşündüğüm için. Ama bu kitap insanı sorgulamaya düşünmeye iten okuması
Us
UsEmre Timur · Az Kitap · 2020114 okunma
Reklam
311 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Bazı kitaplar hayatın farklı dönemlerinde tekrar okunmayı hak eder, Devlet işte tam da öyle bir eser! İsmine aldanıp sadece siyaset okuyacağını sanan yanılır, felsefe, eğitim, fizik ve daha birçok konu tartışılmış. Öyle bir kitap ki, dinlere, eğitim felsefelerine, devlet ve toplum düzenlerine yüzyıllarca kaynaklık ediyor! 2400 yıldır ortaya konan kuramlarda, felsefelerde, devlet düzenlerinde 'Devlet'ten izler bulunuyor. Önsöz de kitabın içeriği kadar ilgi çekiciydi. Kitap bittikten sonra tekrar tekrar okuyup, kitabın önemini bir kere daha kavramaya çalıştım. "Sokrates'in düşüncelerinin doğal sonucudur ölüm. Onun en büyük eseri, ölümüydü." yazıyor önsözde. Bu cümle beni sarstı. Bir ölüm düşünün ki, bütün yaşamdan kıymetli.. Sokrates'i zehirle ölüme mahkum edenler onun düşüncelerini öldüremediler. Yüzyıllarca okundu, okunuyor ve okunacak. Platon sayesinde. Gençleri zehirliyor diyerek ölüme mahkum edilmesine sebep olan düşünceleri, yüzyıllar boyunca insanlığı etkiledi. Muazzam bir düşünce ürünü. Anlatmaya gerek yok zaten ama üzerinde düşünülmeye çok ama çok ihtiyaç var. Herkes okumalı. Okumak yetmez, uzun uzun düşünmeli.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Remzi Kitabevi · 197126,8bin okunma
1.000 öğeden 931 ile 940 arasındakiler gösteriliyor.