Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
“İster inançlı biri olun Tanrı, kader diye isimlendirin ister bilimin akılcılığını kabul etmiş olun ve olasılık, şans evrim diye nitelendirin. Kör bir saatçi milyarlarca yıl önce en mükemmel işini çıkardığı hiç aksamayacak kusursuzlukta bir saat imal edip zembereğini kurup bırakmıştır. Bu başyapıt hâlen ağır ağır gevşeyerek boşalmaktadır.”
Sayfa 51 - Bilinçdışı YayınlarıKitabı okudu
_Asıl mesele, şimdiye dek kimsenin görmediğini görmek değil fakat daha çok şimdiye dek kimsenin düşünmediği bir şeyi düşünmektir. Dolayısıyla bir filozof olmak, doğa bilimcisi olmaktan çok daha fazla şey talep eder. _Orta çağlar bize tecrübe etmeksizin düşündüğümüzde nereye gideceğimizi gösterdi. Yaşadığımız yüzyıl da düşünmeksizin tecrübe
Reklam
Analojiye dayalı kanıtlamalar gibisi yoktur. Analojiye dayalı kanıtlamanın kullanımlarından biri evreni kim veya ne yarattı sorusunda görülür. Kimileri, evren bir saat gibi işlediğine göre, bir Saatçi de olmalıdır görüşündedir. Analojiye dayanan tümevarımlı kanıtlamada temel sorun, A nesnesinin kimi özelliklerinin B'ye benzemesinden dolayı, aynı A nesnesinin diğer özelliklerinin de B'ye benzeyeceğinin varsayılmasıdır. Üç mühendislik öğrencisi, insan bedenini nasıl bir Tanrı'nın tasarlamış olabileceğini tartışmaktadır. Birincisi, "Tanrı bir makine mühendisi olmalı," der, "şu eklemlere bir baksanıza!" İkincisi, "Hayır," der, "bence Tanrı elektrik mühendisi... Sinir sisteminde binlerce elektrik bağlantısı var çünkü." Üçüncüsü, "Yok," der, "bence Tanrı kesinlikle bir inşaat mühendisidir. Oyun parkının ortasından kanalizasyon borusu geçirmek başka kimin aklına gelir?"
voltaire / (Newton'a dayanan) saatçi argümanı
erek nedenselliği temele alan ve saat ile evren arasında bir analoji kuran bu delile göre; nasıl ki bir saatin varoluşu bir saatçinin varoluşunu gerektiriyorsa, aynı şekilde maddi evrende var olan ve herkes için aşikar olan düzen de akıllı bir yaratıcının, bireysel saatçiden çok daha bilge ve çok daha güçlü olan bir yaratıcının varlığını gerektirir. Nasıl ki saatin akrep ve yelkovanı saate zamanı göstermek amacıyla konmuşsa, gözler de insanların görebilmeleri için Tanrı tarafından tasarlanıp yaratılmıştır; doğaya ilişkin gözlemden, doğadaki düzen ve amaçlılıktan öyleyse, onun Tanrı tarafından yaratılmış olduğu sonucu çıkartılmalıdır.
Tanrı-evren: saat-saatçi
Hedefim gök makinesinin bir ilahi yaratığa değil, bir saate benzediğini göstermektir; saatin canlı olduğuna inanan biri, zanaatkârın şanını esere atfetmiş olur. -Kepler-
YKY