Daniel Martin Klein, Amerikalı kurmaca ve komedi yazarıdır. Thomas Cathcart ile yazdığı 'Plato and a Platypus Walk Into a Bar' en ünlü eseridir. Harvard Üniversitesi, felsefe bölümünü bitirdi. Kısa bir televizyonculuk kariyerinden sonra komedi ögeleri içeren felsefik kitaplar yazmaya başladı. Şu anda eşi Freke Vuijst ile Massachusetts'de yaşıyor.
Tam adı:
Daniel Martin Klein
Unvan:
Amerikalı Yazar
Doğum:
Wilmington, Delaware, Amerika Birleşik Devletleri, 1939
İnsan karar verirken ve eyleme geçerken özgür müdür yoksa tüm karar ve eylemleri dış güçlerce mi (soyaçekim, çevre, tarih, kader, Microsoft...) belirlenir?
Tractatus, Logico-Philosophicus'ta şöyle diyor: "Ebediyet sonu gelmeyen bir zaman süresi değil de zamansızlık olarak alınırsa ebedi yaşam şimdide yaşayanlara ait olur."
Kendi özgür irademize inanmak zorundayız, aksi durumda ahlâki sorumluluğumuza inanmak için temelimiz kalmaz, o zaman da ahlâki seçimlerimizin denetimimiz dışında olduğunu kabul etmek zorunda kalırız.
youtu.be/_9TShlMkQnc
Heidegger’ın daima ölümün gölgesinde yaşama hükmü pek çok derin düşünürde yankısını bulmuştur. Mahatma Gandi’nin dediğine bakın: “Yarın ölecekmişsin gibi yaşa, hiç ölmeyecek mişsin gibi öğren.” Ve vaktinden çok önce göçmüş film yıldızı James Dean’in sözleriyle: “Sonsuza dek yaşayacakmışsın gibi düş kur, bugün ölecekmişsin gibi yaşa.”
Ama bizim en sevdiğimiz yaklaşım Tom McGravv’un pek tu tulan Country şarkısı, “Ölüyormuş gibi Yaşamak”ta bulunur. Şarkıda, doktorunun fazla ömrünün kalmadığını söylediği kırk yaşındaki bir adamın öyküsü anlatılır. Şarkının nakarat kısmında adam bir arkadaşına şunları söyler:
Atladım uçaklardan paraşütle,
Çıktım dağlann en tepesine,
Boğanın sırtında kaldım 2,7 saniye
Ve sevdim derinden, söyledim tatlı dilden
Ve benden esirgenen bağışlayıcılığı sundum
Ve dedim ki,
Umarım sen de bir gün bulursun
Ölüyormuş gibi yaşama şansını.
Felsefe ağır bir konudur - yutulacak çok şey vardır ve neredeyse her şey sizi varoluşsal bir krize sokar. Felsefenin çeşitli kavramlarını çok fazla kafa karıştırıcı olmadan anlamanıza izin veren bir kitap bulmak zor. Bu o kitaplardan biri. Yazarlar, kendi başlarına filozoflar, son birkaç on yılın popüler çizgi filmlerini alıp felsefi olarak parçalıyorlar.
Bu, biraz klinik olsa da ilginç bir okumaydı. Karikatürler harikaydı ve bazıları anında anlaşılabilirdi, ancak felsefi bir bakış açısıyla eklenen açıklamalar onları daha da özel kıldı. Bununla birlikte, açıklamalar biraz çizilmiş olma eğilimindeydi.
Sonuç olarak, bu iyi bir felsefe kitabı
Felsefeye ilgi duyan ama nereden başlayacağı konusunda kararsız olan herkese tavsiye ederim.
Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu... Yaşamı ve Ölümü Felsefespri Yoluyla Anlamak. Aylak Kitap'tan @aylakkitap çıkan kitabın yazarları Thomas Cathcart ve Daniel Klein. İngilizce aslından çeviren Algan Sezgintüredi, kapak tasarımını yapan Bülent Arslan.
Kitabın adına bakıp sadece Nietzsche'nin felsefesinden ölüme ve yaşama baktığını sanılmasın. Kitapta kimler yok ki; Freud, Heidegger, Kierkegard, Buda, Camus, Schopenhauer, Woody Allen, Sartre...
️
Yüzyıllardır anlamaya çalışılan, zaman zaman korkutan, unutulan, karşılaşıldığı zaman insanı sarsan bir gerçek, olgu: ölüm. Catchcart ve Klein ölüm, hayat, beden, ruh, cennet, cehennem, araf gibi kavramlara felsefespri ile yaklaşıyorlar. Kitap tabii oldukça yüzeysel. Düşünürlerin yaklaşımlarında derinliğe inilmiyor.
Hepimiz yaşlanıyoruz, hatta en gencimiz bile. Geçen zamanın farkında değiliz belki ama yaşlanıyoruz, ben bile. Yaşlanmaya başladığımı ilk fark ettiğimde yirmi beş yaşındaydım ve yolda top oynayan bir çocuk bana amca demişti. Yaşlanıyoruz ve benim sakallarımda beyazlar var. Bir Go oyunu izler gibi izliyorum beyaz sakalların siyahları alt etmesini. Yaşlanıyorum ve bu beni mutlu ediyor.
Daniel Klein benim şimdiki yaşımın neredeyse iki katına ulaşmışken Hydra adasına gider, elbette dev bir çanta içinde kitapları ile ve bir filozofun mutluluk seyahati böylelikle başlar.
Yaşlanmak ve yaşlılık üzerine derin derin düşünen filozof bize de büyük oranda yol göstermekte.
Yaşlanıyoruz ve bunun tadını çıkaralım.