Zıkkımın Kökü

Muzaffer İzgü
Zıkkımın Kökü, Muzaffer İzgü'nün kendi yaşamından yola çıkarak yazdığı bir roman, “Muzo” karakteri ise yazarın ta kendisi. Romanında; Adana'da, kiralık bir arsanın ortasına kurdukları derme çatma gecekonduda ailesiyle birlikte verdiği yaşam mücadelesini anlatıyor. Daha ilkokula giderken yaz tatillerinde çalışmaya başlayan Muzo bir çok iş yapmak zorunda kalır.Yazlık sinemalarda gazoz, sokaklarda darı, su, şeker satar, karpuz yükler, babasıyla seyyar satıcılık yapar. Bazen gazoz şişelerini yıkar, bazen lokantada bulaşıkları. Vestiyere bakar, muavin olup bir kamyonla yollara düşer. Sokak aralarında annesinin pişirdiği kuru patlıcan dolmalarını satar. Kahvede çırak olur, çay-kahve dağıtır, sevdiği kızın peşinden pamuk toplamaya gider. Adana'nın gecekondu mahallelerinde geçen bu zorlu hayat, Muzo'nun bakış açısından anlatılır. Harcanan emek, para kazanıp aileye destek olmanın sevinci, yardımlaşma ve dayanışma, kimi zaman boşa giden çabalar, hayal kırıklığı… Her türlü zorluğa karşın, inadına direnmek, yılmadan karşı koymak, hep yeniden başlamak…Ve mutluluğun tarifi:“Bizim mutluluğumuz çok basitti. Tencerede yemeğimiz olsun, çıkında ekmeğimiz, lambada gazımız, ocakta çaydanlığımız, yeterde artardı bile...” Muzaffer İzgü'nün, 'yaşamöyküsü'nü anlattığı Zıkkımın Kökü, aynı adla sinemaya da uyarlandı. Memduh Ün ile Macit Koper'in senaryolaştırdığı, yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı; Menderes Samancılar, Meriç Başaran, Günay Girik, Elif İnci, Sırrı Elitaş ve Emre Akyıldız'ın rol aldığı Zıkkımın Kökü filmi, Hindistan Udaipur Film Festivali'nde Altın Film, Tokyo Film Festivali'nde Asya'nın En İyileri, İspanya'da En İyi Yönetmen ödüllerine değer görülürken; Adana'da Altın Koza'da beş ödül birden, Kültür Bakanlığı Ödülü, Paris'te 1994'te Cine Junior en büyük ödülünü de aldı.
304 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

304 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Muzaffer İzgü, çocukluk ve gençliğe adım attığı dönem hayatını anlattığı kitabında: Salt duygu sömürüsü yapmadan ve mizah katarak; fakirlik, yokluk, yoksulluk dolu yaşamından kesitler sunuyor okuyucuya. Kitap bu anlamda tam bir "Otobiyografi" romanı örneği . Sanki "Şeker Portakalı" kitabını okuyormuşum gibi hissettim kendimi. "Hayatımı yazsam roman olur" sözü bu kitapta ete kemiğe bürünmüş. İzgü hayatını yazmış ve roman olmuş. Benim gibi belli yaş üstü okuyucular " :) " kendinden çok şey bulacaktır kitapta. İyi okumalar.
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
277 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Bugüne kadar incelemelerim çok fazla beğeni almadı. O zaman Zıkımın Kökünü beğenin, alın size Zıkkımın Kökü incelemem:))) Adana şivesiyle yazmak isterdim; ama maalesef o bende yok:) Bir eserin
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
Kitap otobiyografi olarak yazılmıştır. Muzaffer İzgü Adana doğumludur. Çukurova insanı olmasından mı yoksa Anadolu insanının talihsiz yazgısından mı bilinmez kitaplarınada yoksulluk, varoş hayatı, toplum ve ailelerin demografik yapısını irdeler. Ailesi ile birlikte çocukluğundan itibaren yoksulluğu ama gerçek manada yoksulluğu iliklerine kadar hissederek büyür, kendi deyimiyle babası Adana 'nın ilk gecekondusunu yapan kişidir. Her fırsatta babasının yoksulluğun getirdiği problemleri çözmek için yaratıcı fikirlerle dolu olduğunu vurgulamıştır. Babasına verdiği bir söz vardır, ne olursa olsun okuyup öğretmen olacaktır. Eğitim hayatı boyunca birçok meslek kolunda çalışmıştır. En çok getirisi olanın sinemada gazoz satmak olduğunu söyler. Bu kitabı neden okumalıyız sorusunun cevabı yazarın haytında gizlidir. Toplumun en alt kesimlerinde yaşayan hayatların bire bir aynası niteliğinde ki bu kitap sizi yanı başımızda 'hayatta kalma' mücadelesi veren insanlarımızla empati yapmaya zorlayacaktır. Babasına verdiği sözü tutup öğretmen olmuştur, böylesine kutsal bir meslek için kendisinin ve ailesinin harcadığı çaba taktire şayandır. Site imkan vermiş olsa idi bir 10 puan daha verirdim.
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
Emeksiz yemek olmaz...!
304 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
- Şekeer, parayı cepten çeker, parası olmayan sümüğünü çeker. - Darı var darı, hamama girdi kocakarı, dişleri sarı sarı!.. - Hadi buzlu su, otuz iki dişine trampet çaldırıyor buzlu su! Sokakta pazarda harçlığını çıkarmak için, ailesine destek olmak için uğraşırdı küçük Muzo.. Küçük şehirlerde yılın belli bir zamanında panayırlar kurulur, ki hala da vardır; panayır da cadde kapatılır, pazarcılar gelir görece daha uygun fiyattan çeşitli ürünler satarlar… İlkokul zamanları olmalı, ben de bir panayır zamanı pamuk şekerciden pamukşeker alıp satmış ve pamukşekerci tarafından kandırılmış onun hırsıyla anneme poğaça yaptırıp satmış, Muzo’nun deyimiyle “büyük para” kazanmıştım… Bu da benim ilk girişimciliğim olarak anılarım arasına yerini aldı… Kitapta çok daha eski yılların, yokluk yıllarının Adanasını, ağabeyi, anne ve babasıyla geçim savaşı veren Muzo’nun ağzından okuyoruz. Fakir ama (u)mutlu insanlar, gerçek ilişkiler, okuyabilme azmiyle feda edilen bir “aşk”, belki de pişmanlıklar… Hikayenin kahramanı ”Yıl 1933, aylardan ekim, günlerden 29; yani Onuncu Yıl… cumhuriyetin onuncu yıldönümü… İşte o gece annem tutturmuş da tutturmuş, Fener alayını izleyeceğim diye…” şeklinde kendi doğumunu anlatan yazarın kendisi mi bilmiyorum, esasen bilmek için bir çaba içine girmek de istemedim; keza ne değişir; kaleminin gücünden kaybetmez ya… Bu arada okurken bazı bölümlerinde aklıma iki filmden görüntüler geldi, onları da tavsiye niyetine paylaşayım. - [ ] Bisiklet Hırsızları (1948) - [ ] Cennet Sineması (1988) En saf haliyle bir Anadolu Hikayesi okumak isterseniz tavsiye ederim…
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Adana’da, kiralık bir arsanın ortasına kurdukları derme çatma gecekonduda ailesi ile yaşadıkları zorlukları anlatıyor. Adana'nın sıcağını iliklerimize kadar işlettiği Muzo. “Şekeeer, parayı cepten çeker, parası olmayan sümüğünü çeker!”
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
Kitabı beşinci sınıfa giden yeğenimin kitaplarının arasında gördüm, elime aldım ve okumaya başladım. İyi ki almışım. Kitap, Muzaffer İzgü'nün namıdiğer Muzo' nun hayatını anlatan otobiyografik bir roman. "Bando mızıkayla dünyaya geldim ;gerçekten bando mızıkayla!"diye doğduğu zamandan anlatmaya başlıyor yazarımız. Çocukluk anılarını, ailesini, delikanlılık çağlarını, geçim sıkıntılarını, yaşam kavgası ve yaşam mücadelesini, zaman zaman geçim sıkıntıları yüzünden okulu askıya alması, ilk aşkını, acılarını, mutluluklarını... çok içten ve başarılı bir dille okuyucuya aktarıyor. Dili çok yalın ve samimi, insan okurken kendinden mutlaka bir şeyler buluyor. Okurken birçok duyguya kapılıyorsunuz. Bir sayfayı tebessümle okurken sonraki sayfayı üzüntü içinde okuyorsunuz, sürekli bir duygu geçişi içerisinde oluyor insan. Uzun lafın kısası kesinlikle okunmaya değer bir hayat hikayesi.
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
304 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Muzaffer İzgü’nün doğup büyüdüğü ve gençlik yıllarına kadar yaşadığı dönemi anlattığı güzel bir otobiyografi. Aynı adla sinemaya da uyarlamış eser Çukurova’nın verimli ve zengin topraklarında doğrup büyümüş bir fakirlik hikayesi. Ayrıca yazarın okumak uğruna nelerden vazgeçtiğini, nelere direndiğini ve okumak uğruna nasıl çalıştığını da anlatmış. Keyifli okumalar...
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
304 syf.
7/10 puan verdi
Trajikomik bir kitap. Resmen hem düşürdüp hem de acı bir tebessüm bırakıp sonra da güldüren bir eser. Tam bir Çukurova tam bir yoksulluk. Filmini izlerim kafasıyla okumamak saçma olur. Çünkü kitabı okurken gerçekten olayı bir çocuktan dinliyor gibisiniz. Zaten Hiciv ve Mizah gibi akademik dersler için de okutulan kitaplar arasında. Tavsiye ederim.
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
304 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Muzaffer İzgü'nun çocukluk dönemlerini, Adana'da gecekondu mahallesinde yaşadığı yıllarını anlatan otobiyografik bir kitap. Hem eğlenceli hem dramatik kitabı okurken yer yer duygulanacak, yer yer kahkahalara boğulacaksınız. Muzaffer İzgü zaten bu ülkede mizah denilince akla gelen en önemli yazarlardan. Sımsıcak ve samimi üslubu da kitabı sevdiren en önemli etken. Tavsiye ederim.
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma
Zıkkımın Kökü
304 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Muzaffer İzgü'nün okuduğum ilk kitabı. Anlatımı sıcacık, çok içten. Okurken kendinizi o kadar kaptırıyorsunuz sanki siz de çoçukluğuyla birlikte aynı evde büyüyorsunuz, aynı işlerde çalışıyorsunuz. Mekan analizlerine bayıldım. Fakirliği, yaşam kaygısını, hayata tutunmak için verilen savaşı, çocukluk umutları, hayalleri, hepsi iliklerinize kadar hissedilir bir biçimde yazılmış. Tek üzücü yani üçleme olarak düşünülen bu mizah ile yoğrulmuş otobiyografik romanın ikincisinin yazılamaması. Sonunda hani ya devamı olmalı dememe rağmen iyi ki okumuşum dedim.
Zıkkımın Kökü
Zıkkımın KöküMuzaffer İzgü · Bilgi Yayınları · 20201,851 okunma

Yazar Hakkında

Muzaffer İzgü
Muzaffer İzgüYazar · 155 kitap
Muzaffer İzgü (d. 29 Ekim 1933, Adana). Türk yazar, öğretmen. Türkiye'nin en çok okunan gülmece ve çocuk kitapları yazarlarındandır. 107 kitap, 200'e yakın radyo oyunu yazmıştır. Hayatı 29 Ekim 1933 günü Adana'da doğdu, yoksul bir çocukluk geçirdi. Elazığ'ın Dişidi köyünden çalışmak üzere Adana'ya gelen ve Adana Kız Lisesi'nde hademelik yapan babasının adı Ahmet, Şam doğumlu olup Antakya'dan Adana'ya gelen annesinin adı ise Havva'dır. İzgü'nün ifadesine göre babası Adana'da ilk gecekonduyu yapan kişidir. Muzaffer İzgü; bulaşıkçılık, garsonluk, sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işlerde çalışarak eğitimine devam etti. Üç yıllık İnönü İlkokulu'ndan sonra dördüncü sınıfı Gazipaşa İlkokulu'nda, bu okulun depremde zarar görmesi üzerine beşinci sınıfı İstiklal İlkokulu'nda okuyarak ilköğrenimini tamamladı. Öğrenimini Tepebağ Ortaokulu'nda sürdürdü. 3 yıllık ortaokulu bitirdikten sonra yatılı olarak Diyarbakır Öğretmenokulu'nda okudu. Bu okulda tanıştığı Günsel Hanım ile evlendi. İlk görev yerleri olan Silvan'da oğulları Bülent Şahin dünyaya geldi. Diyarbakır İlköğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra Silvan'da, Aydın'ın Akçakoca Köyü'nde, Cincin Köyü'nde, Aydın merkezindeki yetiştirme yurdunda, Güzelhisar İlkokulku'nda öğretmenlik yaptı. Aydın'da görev yaparken ikiz kızları Nevin ve Sevin doğdu. 11 yıllık ilkokul öğretmenliğinin ardından ortaokul öğretmenliğine geçti, Aydın Gazipaşa Ortaokulu'nda Türkçe öğretmenliği yaptı ve 1978 yılında emekli olarak öğretmenliği bıraktı, İzmir'e yerleşti. İlk yazılarını 1959 yılında Aydın'da yayımlanan Hüraydın Gazetesi'nde yayımladı. Küçük öykü ve röportajlar derleyen İzgü, 1964 yılından itibaren yazarlığını Demokrat İzmir Gazetesi'nde sürdürdü. Bu gazetedeki köşesinde her hafta bir öykü yayımladığı gibi gülmece dergisi Akbaba'da da öykülerini yayımladı. İstanbul'da çıkan Milliyet ve Akşam gazetelerinde röportajları yayınlandı. Zamanla, röportaj ve öykülerin yanı sıra tiyatro oyunu yazmaya yönelen İzgü, özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayınlanan oyun ve skeçleriyle ün yaptı. Yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için yazdığı İnsaniyettin'dir. İlk kitabı Gecekondu, 1970 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlandı, bunu 1971 yılında İlyas Efendi, 1972 yılında Halo Dayı adlı kitabı izledi. Attilâ İlhan ile tanıştıktan sonra kitaplarını Bilgi Yayınevi'nde yayımlayan İzgü'nün bu yayınevi tarafından basılan ilk kitabı Donumdaki Para (1977 ) idi. Bilgi Yayınevi, İzgü'nün 42 roman ve öykü kitabını, 73 çocuk kitabını yayımladı. Zıkkımın Kökü ile Ekmek Parası adlı eserlerinde kendi yaşam öyküsünü ortaya koydu. Zıkkımın Kökü, 1992'de filme aktarıldı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.