Bir Gencin Dramı

Lev Tolstoy

2021 59. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2021 16:28
Tam bir klasik.. 8 ayrı hikaye insanı ordan oraya götürüyor. Ruhunu okşadığı durumlarda var ama en önemlisi görmezden gelinen hayatın gerçeklerini tekrar tekrar vurgulayarak kalbe verdiği hüzün. Hüznün manyağı olmuş adamız :)
2015 36. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2015 00:00
İpucu içerir. Fakat bana sorarsanız pek de sürpriz kaçıracak gibi gözükmüyorlar. :) Bir Gencin Dramı, 5 farklı hikayeden oluşuyor. Birbirinden farklı 5 ayrı konunun, anlatılmak amacıyla yazıldığı bir kitap. İçerisindeki hikayeler oldukça basitleştirilmiş. Akıcı bir yazımla iki gün gibi bir sürede okudum. Fakat her ne kadar basitleştirilse de içerdiği anlamlar yüceltilmiş. Bu anlamları, konuları, mesajları okurken seçebilmiş değilim. Hatta bazı hikayelerde, yazarın sona bıraktığı açıklayıcı nota ihtiyaç duyduğum zamanlar oldu ve not düştüğü için de ayrıca teşekkür ettim. Okudukça anlayamadığımı, anlayamadıkça da telaşlandığımı sezinledim. Çünkü bir yandan okuyordum ve bir yandan da, hayatını düşünmeye adamış, kendi kabuğunda, yardımlar yapmış, derin düşüncelere sahip olan bir adamın sadece hikaye yazmış olmak için yazdığı fikrine inanmıyordum. Tolstoy gibi Dünya Edebiyatı yazarları, yazmış olmak için yazamazdı bana göre. Ve hâlâ da öyle. Beynimin yeteceğini ve fikirleri algılayabileceğimi düşündüğümde kitabı elime tekrar alacağım. Gelelim hikayelere... Not alırken hikayeleri baştan sona anlattım fakat buraya yazmayacağım. Aşırı uzun bir yorum olur ve okunmaz. En azından verdikleri mesajları çıkarabildiğim kadarıyla anlatacağım. 5 hikayenin ilki; Birlikte yaşayan 3 erkek ve 1 kız kardeşin yaşantısını anlatıyor. 2 erkek kardeş para ve güce sahip olmak amacıyla çeşitli yerlere gidiyor. Fakat üçüncü olan ailesine yardım etmek, karnını doyurmak için evinde kalıyor. Bu hikaye çalışkanlığın, tedbirliliğin, küçümsememenin, yardımın, fitne fesatsız beynin, iyiliğin galip geldiği bir hikaye. Beni en etkileyen kısımlardan biri de budur. İkinci Hikaye ; Hacca gitmek için hazırlıklara başlayan ve para biriktiren iki ihtiyarın hikayesidir. Arkadaşını ikna edip, yola koyulmayı
Insancıkların Dramı
2019 24. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2019 07:49
Ivan'ın Sırrı Demek ki neymiş akıllı veya fırsatları değerlendiren bir insan olmak her zaman ise yaramıyormuş aptal olmakta da fayda varmış. Sonuna herşey yanıp kül olurken bizim sevgili Ivan kahramanımız yine ayakta yine dimdik neymiş işleyen demiş pas tutmazmış. Bazen hayatı olduğu gibi bu sekilde yaşamak demeyelim çünkü günümüz şartlarında yaşamaya çalışmak lazım.(koşullar ahh ahh) İki İhtiyar Demek ki neymiş kalıpların dışına çıkmak lazımmış kör kütük bir amacı yerine getirmek yerine hayatin günlük ilerleyisinde kritik bir noktada doğru yerde doğru zamanda bulunarak gereken neyse onu yapmak gerekir. Varsın Efim hacca gitsin gelsin Elisey çoktan manevi hacca ulaşmış durumdayken. Hayat Bir Bütündür Hayatımızın dokunduğu her insan her canlı doğal olarak bizi yansıtır. Aslında biz onlar olmuşuz onlar da biz olmuştur. Hayatımızın yalnızca bize ait olmadığı vurgulanmaya çalışılmıştır. Öksüz Çocuk Her söyleneni koşulsuz yapmak herkesin işini görmek o kadar da iyi birşey değilmiş be Alyaşo. Mum Kötülüğe kötülükle değil de tokat atarcasına iyilikle karşılık verince karşıdaki şahıs kendinden bile şüphe ediyor. Yalancının mumu yatsıya kadar inançlı insanın mumu heryer de yanar. Balodan Sonra Ne ben anlatayım ne de siz anlayın sonu ucu açık kalan balodan sonraki bir olaydan dolayı aşktan vazgeçiş hikayesi. Cehennem Adası Yozlaşmanın nasıl yapılacağını anlatıyor bize bu hikaye günümüze uyarlaması bedava. En temel ihtiyaçlardan yola çıkarak insanları hep meşgul etmeyle sağlanan bir vurdumduymazlık bu sayede gerekli şeylere vakit ayıramayarak yok olmaya unutulmaya yüz tutuyor birçok şey. Bir Gencin Dramı
2025 7. kitabı
·180 syf.·
2023 69. kitabı
Araf yayınlarından okuduğum bu Tolstoy kitabı 180 sayfa ve 8 öyküden oluşuyor. Öykülerin çoğunu daha önce başka yayınevlerince yayınlanan diğer Tolstoy kitaplarından da okuduğumu farkettim. Sadece bazı öykülerin isimleri farklı. Din ve maneviyat ağırlıklı öykülerin ağırlıklı olduğu kitapta, öykülerden birinde (Cehennem Adası) hıristiyan inancının uygulamadaki yanlışlıkları ve kilise eleştirisi dikkat çekiyor. Tolstoy'un öykü ve romanları, her zamanki gibi akıp gidiyor.
2023 13. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2023 19:23
• Yevgeniy , ailesinin sırtına yüklediği yüklerle, kalan borçlarla yaşamaya çalışan düzenini kurmaya çalışan bir adam olarak köye yerleşip çok çalışıp borçlardan kurtulmaya çalışıyordu. • Bir kadınla beraber olmayı sadece bir ihtiyaç olarak gören bekar Yevgeniy sadece birlikte olmak için bir kadın istedi. Bir kaç kez bu buluşma ve beraberlik tekrarlandı. • Ama artık Yevgeniy , Liza adında bir kıza aşık olmuştu. Ve evlenme kararı aldı. Ve bekar hayatına sünger çekti. • Liza , temiz , kocasını çok seven ve her derdini sorununu anlayan , neşeli bir kadındı. Ve bir çocukları oldu. Liza’yı çok seviyordu. • Ama bekarken beraber olduğu Stepanida’yı görünce içindeki arzuyu ve ateşi dindiremedi. • İki seçeneği vardı : Biri Liza ile hayat, çocuk ve halkın sevgisi ama Stepanida olmamalı, Stepanida’yı öldürmeliydi. • Öteki seçenek ise tüm ayıplara ve rezalete rağmen Stepanida ile yaşayıp çocuğunu ve Liza’yı ortadan kaldırmaktı. Ama karısı Liza bunu hiç hak etmiyordu. • Ya Stepanida’yı öldürmeliydi ya da karısını. Başka seçenek yoktu. Çünkü karısının temizliğini ve aşkını düşündükçe onu aldatmak alçakça hissettiyordu. O zaman bir seçenek daha vardı. O da tetiği kafasına dayamak. • Yevgeniy’in intiharını görenler ruh hastası dediler. Kimse neden canına kıydığını anlamadı.
Hayat
2024 47. kitabı
Herkesin bir yazarı vardır. benim yazarım da bu gidişle Lev Tolstoy olacak.Çünkü kimi yazarda üslup güzelliği bulunur, kimisi konuya yoğunlaşır, bazıları olay örgüsüne odaklanır, kimisinde felsefi, kimisinde psikolojik, kimisinde sosyolojik, kimisinde tarihi, kimisinde edebi, kimisinde sanatsal, bazılarında müzikten izler yansır, kimisinde politik etkiler bulunur; her yazarda birkac özellik varken Lev Tolstoy da her şeyden var ve bunları öyle bir harmanlanmış ki ona hayran olmamak işten bile değil.
Duygu ve Düşünce
2019 15. kitabı
Tolstoyu okuyanlar bilir bilmeyenler için söylemek gerek ki o her zaman dini sorgulama ve kliseye katolikliğe olan eleştirileri ve kendini kah oturtamama sancıları nedeniyle eserlerinde sıkça nazmetmiştir. bu kitapta okuduğum hikaye CEHENNEM ADASI dır. bu hikayeyi okurken kendimde oluşacak aaannlllaaddıımmm vaaayy etkisinden bir haberdim fakat okudukça dinlerin hepsinde güzel öğretiler olduğunu ve aslında bize sorunlar doğurtan şeytanlar FAKAT o şeytanlarında pek iş yapmadığını insanların zaten bunlara hazır olduğunu gözlemledim 8bilerek üstü kapalı anlatıyorum ki spoiler vermiyeyim kesinlikle her insanın ölmeden okuması gerekn bir öykü HER İNANANINDA HER İNANMAYANINDA BOL KEYİF ALACAKSINIZ ve tek solkta okuyacaksnız
Puan vermedi·
Hayatta, günahlarımdan başka hiçbir şeye pişman olmadım.Bana göre insanın maneviyatından daha değerli bir şey yoktur.  Bir Gencin Dramı, Lev Nikolayeviç Tolstoy
Tolstoy'u Nasıl Bilirsiniz?
2024 16. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 18:28
Kitap, adını son öyküsünden almış. Bunun dışında kitapta Ivan'ın Sırrı, İki İhtiyar, Hayat Bir Bütündür, Öksüz Çocuk, Mum, Balodan Sonra, Cehennem Adası gibi başka öyküler de bulunmakta. Ben Tolstoy'un karakterini kafamda Dostoyevski kadar netleştirememiştim. Ancak bu kitapta, özellikle Cehennem Adası hikayesinde dine, sosyolojik olgulara, psikolojiye, bilime karşı bakış açısını çözümleme fırsatım oldu. Dönemine göre din üzerine bakış açısı beni oldukça etkiledi. Türkiye'den çıkmış olsa muhtemelen tasavvuf edebiyatından doğan bir yazar olabilirdi. Ancak bilim hakkındaki düşüncelerine katılmıyorum. Bu sebeple eleştirilmesi gerekir mi? Bu çok bize düşmez. Dönemin bakış açısına göre yaklaşmak gerekir. Hayatı boyunca insanın ahlakı, zaafları, yaşamdaki anlam arayışı, doğru nasıl yaşanması gerektiğini düşünüp eserlerini bu fikirler üzerinde oluşturmuş. Zaten aristokrat bir aileden gelen Tolstoy'un yaşamı bilgelikten önce ve sonra diye ikiye ayrılmakta bence :) Kitaplarında gördüğüm kadarıyla sanki karakterlerin hikayeleri kendi başından geçmiş gibi kaleme dökülmüş. Çok karakterli olabileceği düşüncesine kapıldım. Müthiş bir zeka. Kiliseyi; Tanrıyla kişi arasındaki meselelerde gereksiz gördüğü ve sadece beşeriyi tatmin edecek kurumlar olduğu düşüncesi ile reddetmiş ve afaroz edilmiş. Hristiyan anarşistlerinin öncülerinden diyebiliriz. Bir çok sözü, üzerine uzun uzun düşünülesi. "Yaşamın bedende değil de ruhta olduğunu fark ettiğinizde artık ölüm yoktur. Sadece bedenden kurtuluş vardır. Ruhumuzda ölümün ötesinde bir şeyler görürüz. Zihninizde neyin bedensel olmadığını ayıklayın. O zaman içinizde neyin ölümsüz olduğunu anlayacaksınız." Tolstoy çokça kalp

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.