Bir Gencin Dramı

Lev Tolstoy

Sunuş
2021 21. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2021 23:51
Bir klasik roman yazarı olan Tolstoy'un öyküleri de aynı kuvvetle kaleme alınmış metinlerdir. Bu kitapta yer alan öyküler, onun ne kadar kuvvetli ve kudretli bir gözlemci olduğunun ispatıdır. Dönemin Rusya'sında yaşanan trajedileri yokluk-varlık, zenginlik-yoksulluk, sevgi-sevgisizlik, bağlamında ele alan yazar, görkemli bir edebiyat çatısı kuruyor öyküleriyle. Her biri bağımsız bir hayatı anlatan bu öyküler, kendine yeni tatlar, yeni okuma heyecanı arayanlar için bulunmaz bir hazine diyebilirim. Benim bu kitaba puanım 10/10. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim
Her hikaye ayrı Etkileyici
2022 19. kitabı
Kitap ayrı ayrı hikayelerden oluşmaktadır. Ve hepsi birbirinden güzel, insanlık adına yararlı öğütler veriyor .. Bütün hikayeler de derinden etkilendim. Çok fazla etkilendim, çok fazla sorguladım.
Hayat ve İnsan
2023 25. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2023 06:33
Kitap kısa hikayeler şeklinde kaleme alınmış. Hikayeler kısa olmasına rağmen Yazar her bir hikâyede bir insanlik dersi veriyor . Kitabın dili oldukça sade ve akıcı olduğu için çok kısa sürede okuyup bitirebileceğiniz bir kitap .
2020 13. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2020 23:03
Öncelikle okuduğum ilk Tolstoy kitabı Bir Gencin Dramı Hikayelerden oluşan akıcı bir kitap. İlk hikayellerde dini fazlası ile ele almış,iyi insanların şeytanla imtihanlarını anlatmış. Ne kadar aptal diye nitelendirse de iyi insanların enin de sonun da mutlu taraf olduğunu aktarmış okurlarına. Bir tarla işçisi olan (aptal) ivan'ın şeytan ile olan imtihanı kazanıp padişah oluşunu sonra da halkı kendi haline bırakıp,kendince akıllı insanların başka yerlere göç etmesi sonucu ivanın etrafında sadece aptalların kalışını,ivanın padişahlık değil de eskisi gibi bağ bahçe ile uğraşını,ama herkesin mutlu olduğunu güzel ve akıcı bir dille yazmış. Derken asıl hikayeye kısa bir sürede geliveriyor.. Meşhur gencimiz (Yevgeniy) ailesinden uzakta üniversite okumaktadır.Ve üniversite hayatını tam anlamıyla yaşamaktadır.Yakışıklı ve de paralı olunca etrafın da kız eksik olmuyor tabi.Babasının ölümü üzerine köye dönen Yevgeniy'in omuzlarına tam anlamıyla ağır yükler kalıyor.Amcası ve annesi ile yaşayan Yevgeniy işlere dört kolla sarılır.İlk başlar da şehir de ki hayatını burda sürdüremeyeceğini,eğlencelere katılamayacağını,evlenmek değil kız arkadaş bile yapamayacğını çünkü bir köylü ile olmayı gururuna yediremeyeciğini düşünür ve uygular..ama bir yerden sonra kalbinde ki kıpırdamalara uyarak orman bekçisinin ağzını aralar .Bekçi de kısmet bulucudur:).Bekçi ,kocası şehir de yaşayan Stepanida ile randevulaştırır.Yevgeniy defalarca Stepanida görüşür bağlılık hissetiği an irtibatı keser ,unuttuğunu sanır.Şehir de tanıştığı Lizaya ilgi duyar sonrasın da aşık olur.Liza ile evlenirler.İlk başlar da gayet mutlu olan çiftin arasını stepanidanın bakışları bozar.Lizanın stepanidan haberi yoktur.Liza hamiledir,hendekten atlamasından sonra çoçuk düşürme korkusu ile yatakta tedavi görür.Sürekli
2023 255. kitabı
☆Kitap tek bir kişi üzerinden ilerleyecek sanıyordum. Zorluklar yaşayan bir gencin dramını okuyacağım zannetmiştim. Ama hikayelerden oluşuyormuş bayağı şaşırdım bu yüzden. ☆Genel olarak hoş ve ders veren türden hikayeleri konu alıyor. ☆Tek bir şey okuyacağım zannederken öyküler görmek beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. ☆Bu kadardı:)
2020 132. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2020 21:24
Kısa öykülerden oluşmuş bir kitap. Tolstoy'un dindar iyilik üzerine kurulu dünyasında O'nun karakteriyle keyifli bir yolculuk oldu. Halk arasında meşhur, Kabe ile bağdaştırılmış bir hikaye duymuştum. Neredeyse aynısı kitabın içerisindeki bir hikayede karşıma çıktı. Kim kimden esinlenmiş diye düşünmeyi bırakıp,Dickens'ıma dönüyorum.
İlişkiler
Tolstoy'dan Öyküler
2022 248. kitabı
Tolstoy, kitabındaki öykülerinde hep şeytan karakterleri bulundurmus. Ve tabi ki bu seytanlar, ekip halinde insanların bedbaht olmaları için uğraşıyor. Çoğunlukla; yapılan iyilikler ve caliskanliklar, seytanı bertaraf ediyor. Öykülerden ilkinde aptal Ivan var ama ne aptal(!) Emek ve iyi niyet sarhoşu. 2. Öyküde ise hacca giden iki ihtiyardan biri haccı tamamlar, diğeri de haccini bir imtihanla tamamlar, bir elinin verdiği yardımı diğer elinin görmesini istemeyen bir ihtiyardir bu ikincisi. 3. Öyküde hayat bir bütündür derken İnsanlar bir bütündürü kastedip kendine yapılmasını istemedigin şeyi başkasına da yapma da herkes mutlu ve huzurlu olsun demek istiyor. 4. Öyküde başına gelen felakette bile başkalarını düşünen ve beraberinde gelecek ölümünü metanetle karşılayıp ondan bile ders çıkaran iyi niyetli çalışkan öksüz bir genç karakter mevcut. 5. Öyküde ailesine ve calisanlarina zulümleri gittikçe artan zalim bir kahya var. Ve insanlar, onun zulmünden iyilikle ve Allah'ın takdiri ile kurtuluyorlar. Balodan sonra adlı 6.oykude ise aşk ile birlikte herkesi içine alabilecek derecede manevi bir coşku oluşuyor. Bu coşku cercevesinin içinde bulunan yakın kişilerden birinde görülen çok önemli bir erdem eksikligiyle aşk, bunu kaldiramayip bir balon gibi patlıyor ve duygular bir paçavra gibi paramparça olup etrafa saçılıyor. Ve düşününce insan, aslında -maneviyat taşıyan- aşkın içerisinde çok fazla erdemler taşıdığının farkına varıyor. 7. Öyküde dini kendi lehine kullanan kesimlerden, üstünlük psikolojisiyle diğer milletleri öldüren milletlerden, karşılıklı malayani tartışmalardan hayatın asıl anlaminin kaçırılmasından, bilimin yanilmazligina inanmanın hata oldugundan ve daha birçok konudan bahsediliyor. Ve bahsedilenlerin hemen hepsi cehennem adasında bulusan her konuda görevli
Öykü
2020 25. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 17:17
Akıllı olup dünyanın kahrını çekeceğine deli ol dünya senin kahrını çeksin. Aptallar karşısında her türlü şeytani planın akıbeti çöküştür. Tolstoy saf ve temiz yürekli insanı "Aptal" olarak nitelese de sonunda kazananlar sınıfına almıştır. "mutluluk, iyilik nedir" sorularıyla kafanız meşgul olacaktır. Okumanızı tavsiye ederim (:
2019 177. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2019 00:28
Tolstoy her zaman olduğu gibi dini değerleri vurguladığı 5 hikaye yazmış, bize de okumak düşmüş. Her yaştan insan okuyabileceği için öğrencilere de tavsiye edebilirim. Özellikle ahlaklı olmanın din ile bir ilgisi olmadığına dikkatinizi çekerim. Genelde bunu kullanarak ahlaksızlıklarını gizlemiştir yüzyıllar boyu kötü ruhlu insancıklar.
2021 26. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2021 16:38
Ivan'ın Sırrı İki İhtiyar Hayat Bir Bütündür Öksüz Çocuk Mum ( " İnsan Neyle Yaşar ?"kitabında da vardı.) Balodan Sonra Cehennem Adası Bir Gencin Dramı Kitap sekiz hikâyeden oluşuyor. Biraz bana eskiden "Sırlar Dünyası" diye bir program vardı, ibretlik kısa kısa hikayerin olduğu, onu anımsattı :) Çok bayıldım diyemem ama kitabın adını aldığı hikayeyi çok beğendim.

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.