Kitap, Murakami’nin günlük-vari notları, anekdotları ve anılarıyla örülmüş kısa bölümlerden oluşur. New York Maratonu hazırlıkları, Hokkaido’daki ultra maraton hatıraları, triatlon denemeleri ve yıllarca süren düzenli koşu pratiğinin yazma hayatına etkisi—tüm bunlar kişisel, açıklayıcı ve zaman zaman şiirsel notlarla aktarılır. Metinler koşu anıları ile yazma disiplini arasında sürekli bir yankı kurar; bu yüzden kitap bir yandan spor denemesi, bir yandan yazarlık manifestosu gibidir.
Temalar ve motifler
1. Koşu — yazma metaforu: Murakami için koşu hem bedensel bir egzersiz hem de yazma pratiğinin metaforudur; disiplin, süreklilik, acıya tahammül gibi koşuya özgü erdemlerin yazmaya aktarılabileceğini savunur. (“For me, running is both exercise and a metaphor.”)
2. Süreklilik ve disiplin: Kitabın en güçlü iddiası, yaratıcı üretim için kısa heveslerin değil günlük rutinlerin gerekli olduğudur. Yazar, yılların birikimi olarak yazmanın koşu ile paralel yürüdüğünü sıkça vurgular.
3. Beden–zihin ilişkisi, sağlık ve yaratım: Murakami, “sağlık” ile “yaratıcılık” arasındaki çelişkiyi tartışır; kendi tezi, “sağlıksız bir ruh bile sağlıklı bir vücuda gereksinim duyar” gibi ifadelerle özetlenebilir.
4. Yalnızlık, aidiyet ve kimlik: Koşu sırasında ortaya çıkan iç konuşmalar, yalnızlık hissi ve “benlik” üzerine sızan gözlemler, metne melankolik bir ton katar. Murakami’nin anlatıcısı hem mütevazı hem gözlemcidir; samimi itiraflar ve küçük epifaniler kitabı ilerletir.
5. Edebî bağlantılar ve başlık oyunu: Kitabın İngilizce başlığı Raymond Carver’in What We Talk About When We Talk About Love’una bir selam içerir; Murakami bu ironik başlıkla “ne hakkında konuştuğunu” ve okuyucu-söylem ilişkisini sorgular.
Anlatı ve üslup
Murakami ilk tekil ağzı kullanır; dili sade, akıcı,