Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bozkırlardaki uzun sessizlikten sonra böyle birden ortaya çıkışlarıyla yeryüzü, yankıları birbirini izleyen dalgalarla sarsıldı. Attila, Cengiz Han, Timur geriye korkunç anılar bıraktılar. Üç kıtada, Pekin’de, Delhi’de, İsfahan’da, Şam’da, Kahire’de, Konstantinopolis’te, Cezayir’de, sahip oldukları güce bağlı olarak kabul edildikleri için buraları bırakmamak için yine kuvvete başvurmuşlardır. Kimi zaman bazı halklar Türkler tarafından ezildiklerini söylemişlerdir. Örneğin Altmordu döneminde Ruslar için durum böyleydi. Ama genelde Türkler egemenlikleri altına aldıkları halklara olağanüstü parlak dönemler yaşatmışlardır. Bu durumun örnekleri ise Selçuklular dönemi İran’ı, Tabgaçlar dönemi Çin’i, Memluklar dönemi Mısır’ı ve Moğollar zamanı Hindistan’ıdır. Öte yandan Osmanlı İmparatorluğu da dünyanın en büyük güçlerinden biriydi. Çoğu zaman Türklerin Müslümanlığın önce kılıcı, sonra da kalkanı olduğu söylenmiştir-Türkler hep savaşmıştır.
Şah Tahmasb'ın rahatı yoktu. Bucuğa Han'a elçi gönderip; " Ben Han'a oğul olayım. Timur Bey Cengiz evladına güvey oldu. Adı şimdiye kadar Timur Küregan'dır. Benim de gönlüm Cengiz nesline damat olmak istiyor." dedirtti.
Sayfa 225Kitabı okudu
Reklam
2. han: Başlangıçda doğudaki Türk dünyasında "dünya hâkimi" mânâsına gelen ve kagan, k(h)an gibi çeşitli biçimlerde kullanılan bu unvanın ilk defa Yıldırım Bâyezid'in tuğrasında görülmesinin bir mânâsı olmalı. Dünya hâkimiyetini elde etme çabasında en büyük rakibi Timur olan Osmanlı sultanı Yıldırım Bâyezid'in daha Timur'u bertaraf etmeden onun kullandığı unvana sâhip çıkması, rakibinin harizmasını yani "dünyaya hâkim olma gücü"nü bir an evvel elinden alıp bu "güc"ü kendine mâl etme isteği ile açıklayabiliriz. Nitekim şah unvanı da, Yavuz Sultan Selim'in Safavî hükümdarı Şah İsmail'i yenmesi üzerine ilk defa sultanın tuğrasında görülür.
Sayfa 25 - Dergâh yay., 3. Baskı
Alınan tedbirlerle Osmanlılarda ne eski Türk devletlerinde olduğu gibi ülke parçalanmış ve ne de Avrupa veraset harplerindeki gibi sıkıntılar yaşanmıştır. Bu da, devleti altı yüz yılı aşkın bir zaman ayakta tutan âmillerden biri olmuştur. Bir-iki asır içinde Osmanlı Devleti’nde de bir veraset usülü yerleşerek, hanedanın en yaşlısı
Nesil
Timur'un kaderi de Cengiz Han gibi olmuştu bir yerde, onun gibi ölümünden sonra devleti kısa bir süre içerisinde parçalanmıştır.
Sayfa 72
Emir Timur
Timur'un kabilesi Çağatay kabilelerinin en ünlülerinden biri olan Barlaslar olmasına rağmen, o bir Çağatay hanedanı kurmaktan çok Cengiz soyuyla evlilik bağı kurmayı ve damat anlamına gelen Küregen (Gürgen) unvanını kullanmayı yeğlemiştir. Dolayısıyla hiçbir zaman Timur Han şeklinde değil, her zaman Emir Timur olarak anılmıştır ve kendisi de bu unvanı benimsemiştir.
Sayfa 71
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.