Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsanların üçüncü ve son derdi , evrensel birleşme ihtiyacıdır. Öteden beri yeryüzünde toplu olarak yaşama çabası içindeydiler. Tarihleri büyük olan birçok ulus gelip geçti. Ama hepsi büyüklükleri ölçüsünde mutsuz oldular. Çünkü insanların evrensel birleşme ihtiyacını diğer uluslar içinde en çok onlar duydular. Bütün dünyayı elde etmek isteğiyle yeryüzünden kasırga gibi gelip geçen Timur, Cengiz Han gibi büyük fatihler belki de bilmeden hep insanların o yenilmez evrensel birleşme ihtiyacını karşılamışlardı.
Sayfa 343Kitabı okudu
Kaculı Bahadır bir gece rüyasında gördü ki Kabl Han ağabeyinin koynundan bir yıldız çıktı ve yürüyüp gitti. Ondan sonra tekrar birisi doğdu ve kayboldu. Üçüncüsünde yine bir yıldız çıkıp sonra battı. Dördüncü yıldız Kabl Han'ın koynundan çıktı, çok nuranî olup dünyayı ışıklandırdı. Ondan sonra yeni birçok yıldız çıktı. Kabl Han onların her birisini bir vilâyet tarafına gönderdi. O nurani yıldız kaybolduğu zaman dünya aydınlığı onun ışığında sürekli olmaya başladı. Durum böyle iken Kaculı Bahadır uyandı ve yeniden uykuya daldı. Bu defa rüyasında gördü ki kendi koynundan bir yıldız çıktı ve kaybolup gitti. Ondan sonra tekrar bir yıldız çıktı ve battı. Sözün kısası yedi kere o hali tekrar gördü. Sekizinci defasında bir büyük yıldız çıktı, bu yıldız bütün dünyayı aydınlattı ve nurani kıldı. Ondan çok sayıda yıldız kollara ayrıldı, her biri etrafını ve çevreyi nuranî ışıklar ile aydınlattı. Çok sayıda yıldız battıktan sonra Kaculı Bahadır uykudan uyandı ve babasının yanına gitti. Gördüğü rüyayı babasına anlattı. Tümine Han bu durumdan çok mutlu oldu. Kabl Han haber gönderip oğlunu yanına çağırdı. Kaculı Bahadır, Kabl Han ağabeyine yaşadıklarını ve gördüğü rüyaları anlattı. Ondan sonra Tümine Han, bu rüyanın tabirini anlattı. Kabl Han neslinden üç kişi hanlığa yükselir. Kaculı Bahadır neslinden yedi kişi cihangir olur. Dünyanın dörtte biri uzun yıllar onun hâkimiyeti içerisine girer. Kabl Han'ın uykusunun tabiri Cengiz Han'ın saltanatının işaretidir. Kaculı'nın tabiri ise zaman ve zeminin sultanı Emir Timur-ı Gürgan'dır.
Sayfa 223 - Alankuva İlinin DurumuKitabı okudu
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
İran, Turan, Rum, Mağrib, Şam, Mısır, Irak-ı Acem, Irak-ı Arap, Mâzenderân, Giylân, Şirvan, Azerbaycan, Fars, Horasan, Deşt-i Ceta, Deşt-i Kıpçak, Harezm, Hotan, Kâbilistan, Bahtarzemin, Hindistan diyarlarında hüküm süren Sahipkıran Emîr Timur Muhammed (Tarağay Bahadıroğlu); Tüzükat-ı Timur'un ilk yarısında Melfûzât başlığı altında kengeşlerle (istişare, konsey) kısaca hayatını ve seferlerini anlatıyor. Cengiz Han soyu 'Tuğluk Timur Han' ve oğlu 'İlyas Hoca' ile başlayıp, Rum topraklarının sahibi Bayezid'i (Kayzer ?) yendiği Angürya (Ankara) Savaşı ile son buluyor. İkinci yarıda Tüzükât ile emirzadelere devlet yönetimi hakkında yol gösteriyor; sipahilerin sağlanması, ücret taksimi, terfisi, oğul/torun/akraba/emir/vezirlere yönelik siyaset tüzüğü, davul/bayrak/silah/levazımat tüzüğü, dost ve düşmana muamele, mülk fethetme ve cihangir olma, emirlik, valilik, sipahi ve raiyeye dair her şey, cenk, muharebe meydanına girme, saf düzenleme ve leşker kırma tüzüğü dahil niceleri yer alıyor. Bir döneme dair dönemin birinci ve en önemli ağzından yazılan bu eser büyük etkiye haiz ancak aslının mevcudiyeti bilinmiyor. Ankara savaşı hakkında yeteri kadar detay yok. Kitabın Çağatayca'dan Farsça'ya, Farsça'dan Fransızca'ya ve oradan dolaylı olarak diğer dillere ve dilimize çevrilmiş olması birtakım eksikliklere sebep olmuş olabilir. Keyifli okumalar.
Timur'un Günlüğü - Tüzükat-ı Timur
Timur'un Günlüğü - Tüzükat-ı TimurEmir Timur · İnsan Yayınları · 2020178 okunma
Toplum baskısı önemli olsaydı insanılık tarihinde önemli bilimsel sıçramalar yapılamazdı. Bu sırf bilimde değil, başka komalarda da böyledir. Mesela Rönesans'ta perspektifin keşfi. resim sanatını temelinden değiştirmiştir. Askerlikte Iskender, Cengiz Han, Timur ve Atatürk gibi dâhiler kendi zamanlarına kadar geliştirilen askeri yöntemleri terk ederek yeni yöntem ler geliştirmiş ve onun için zaferden zafere koşmuşlardır. Ata- türk'ün arkadaşlarının ne sıklıkta onun fikirlerine itiraz ettikleri malúmunuzdur. Atatürk de aslında tek başınaydı. Onun fikirleri, bizim devrimlerimizi ve Cumhuriyetimizi yarattı, bizi kulluktan insan seviyesine çıkardı. Kim ne derse desin bunlar. tek bir adamın kafasından çıkan fikirlerdi.
Büyük Han Timur, oğlu Cihangir'e ve diğer mirasçılarına dönerek konuşmasını sürdürdü: " İmparatorluğumda dengesizlik olduğunu biliyorum. Fakat size bıraktığım gücü ne terk ediniz, ne de küçümseyiniz. Eğer tersini yaparsanız, devlet içinde boşluklar ve düzensizlikler doğar. Bunun sonucu olarak da insanların en büyük serveti olan toplum güveni sarsılır. Hesaplaşma günü gelip çattığında Tanrı bizden, doğarken yüklediği görevlerin hesabını sorar. "
Sayfa 134 - Kapı yayınlarıKitabı okuyor
264 syf.
·
Puan vermedi
Bayezit ve Timur çatışması Ankara savaşına dair güzel bir anlatım ve bilimsel çakışma türü olan bu kitabı tüm kitap severlere tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Sultan Yıldırım Bayezit ve Timur Han
Sultan Yıldırım Bayezit ve Timur HanKemal Arkun · Akademisyen Yayınevi · 200933 okunma
Reklam
Altın Orda'nın Gözbebeği: Mengü Timur
"Mengü Timur, çok adil ve kudretli, akıllı padişahtı. Onun zamanında halk büyük bir refah içindeydi. Onun aşırı iyi kalpliliğinden ona 'Külüg Han' adını verdiler."
Sayfa 312 - Ötemiş Hacı, ÇengiznameKitabı okudu
Komşu kabilenin süvarileri onları görmüşlerdi. Atlarını koştura koştura yanlarına sokuldular. Hepsini önlerine katıp Han'a Ali Bey isminde bir reise götürdüler. Ali Bey, Timur'u böyle esir edince, fırsat bu fırsat deyip, onun bütün mallarını elinden alıp kendisini de eşi Olcay ile birlikte içi böcek dolu bir inek ahırına attırdı. Timur, sevgili Olcay'ını böyle pis bir yerde oturtmaya hiç de istekli değildi, ayak diredi. Fakat eli silahlı nöbetçilere derdini anlatamadı. Mevsim kurak, havanın sıcaklığı işkence derecesinde idi. Çaresiz, Timur eşiyle beraber burada tam altmış iki gün kaldı.
Sayfa 63 - ilgi yayınlarıKitabı okudu
Hacı Giray, Gıyâse’d-dînin, o da Taş Timur Canayın o da Tola Timurun, o da Köncekin, o da Dök Timurun, o da Toka Timurun, o da Cücinin, o da Cengîz Han nâmıyla şöhret kazanan Timuçin Hanın oğludur.
1041 • Süleyman Han tarafından Doğu Karahanlı Devleti’nin kurulması. • Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Tuğrul’un Teberistan ve Gürcan’ı ele geçirmesi. • Gazneli Devleti’nde taht kavgaları sonucunda Sultan Muhammeddin İkinci Mahmut’a tutsak düşmesi, Muhammeddin tahttan indirile­rek İkinci Mahmut’un Gazneli Devleti Sultanı olması. • Bizans İmparatoru Dördüncü Michel Paphlagonyalinın ölmesi, yerine Beşinci Michel Kalaphatjos’un Bizans İmparatoru olması. • Batı Karahanlı Türkmen Devleti’nin Birinci Muhammed Han tara­fından kurulması.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.