Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ancak bu faydanın sınırını biliyorlardı, doğada yararlandıkları her unsur için teşekkür etmeyi ihmal etmiyorlardı.
Mitolojik bakış açısına sahip insanlar doğayı modern insan gibi, yani bizim gibi algılamıyorlardı. Doğanın bir parçası olmaya günümüz insanından çok daha yakınlardı. Parçası olduklarını hissettikleri bu sistemin diğer bileşenleriyle ilişki kurmayı da önemsiyorlardı.
Reklam
124 syf.
·
Puan vermedi
Yaşar Kemal okumayı ne kadar da özlemişim. Kitap taze bitmişken düşüncelerimi yazmak istedim. Eser kürt mitolojisi ve efsaneleri ile örülü bir roman. Yazarımız Anadoluda yaşayan kürt köylülerin yaşamlarını ve geleneklerini anlatırken, Ağrı Dağı’nın mitolojik ve sembolik öneminide vurgulamakta. Kitapta insanın doğa ile olan ilişkisini, yaşamın anlamını ve insanın kendi kaderini belirleme çabası gibi temalar işlenmiş. Aynı zamanda Anadolu’nun kültürel çeşitliliğini okuyucuya muntazam anlatmış. Bunu yaparken de insanın varoluşsal sorunları üzerinde de düşündürücü bir yolculuğa çıkarıyor. Yaşar Kemal’in dil ve anlatımıyla doğanın ve insanın güçlü ve çelişkili ilişkisini derinlemesine keşfediyoruz. Yaşar Kemal’in kitaplarını okuyupta sevmememiz gibi bir ihtimal olmasa gerek. Zira kendileri Türk edebiyatının önemli isimlerinden. Onun eserleri, zengin dil ve derinlikli karakterlerle doludur. Yaşar Kemal’in eserlerini okurken, Anadolu’nun kültürel çeşitliliği, insanın doğayla olan ilişkisi ve toplumsal meseleler üzerine derinlemesine düşünebilirsiniz. Her kitabı, farklı bir dünya sunar ve okuyucuya ve yeni bir perspektifler kazandırır. İyiki bu dünyadan bir Yaşar Kemal geçmiş diyelim ne diyelim…
Ağrıdağı Efsanesi
Ağrıdağı EfsanesiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202227,3bin okunma
Evren bir düzen içindeydi, bazen bu düzen kötüler tarafından bozulurdu, ancak düzeni kuracak bir orta dünyalı er yada geç meydana çıkar, kaosu yine kozmosa çevirirdi. Bu denge savaşı başlangıçtan beri sürüyordu.
Türk halk kozmogonisi insanin yaratilisinda da Azraile özel bir rol yüklemistir: üç baş melek Cebrail, Mikail ve Israfil insan vücudunu yogurmak için çamur getirmek üzere Tanri tarafindan arka arkaya dünyaya gönderilir ancak, topragin aglamasindan üzüntü duyduklar için eli bos dö- nerler. Toprak, günahlarindan dolay korkunç cezalara çarptırılacağı için insanligin gelecegine üzülür. Son olarak gönderilen Azrail, digerleri gibi yapmayip ağlayan toprağa aldirmadan çamuru alarak geri döner. Bu acımasızlığı ona "Can alci" görevinin verilmesini sağlar ; Azrail günlük dilde hala bu tanimla anilir.
Türkler bir Tengri, yani tanrı birdir derler. Kimilerine göre, Tengri göğün mavisine takılmış addır.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
Mısır'da çok sonradan kaydedilen Kıpçak kökenli bir rivayete göre, ilk insanın adı Ay Atam "Ay Baba" idi. Onun, güneşin ısıttığı kilden yaratıldığı söylenir.
Dinlere karşı duydukları büyük ilgi sonucu, Türkler dünyadaki büyük dinlerden çoğunu peş peşe ya da aynı anda benimsemişlerdir.
336 syf.
7/10 puan verdi
Sacide Fikret Çobanoğlu - Türk Mitolojisinden Masallar - 2 @bilgekultursanat ° "Korku içinde yaşayan insanlara, daima merhamet edesin. (...) Omuzları olan hiç kimseye kendini ezdirme! Hiç kimseden emir alma! Yetimlere merhamet et! Yaya kalanların atı ol! Çıplak kalanlara giysi ol! Ay Mergen, eğer iyi yaşarsan hayatın uzun olacak." ° Selamlar . Serinin ilk kitabını okuyup çok beğenmiştim. İkinci kitabı da beni hayal kırıklığına uğratmadı . - 43 masal bizlerle oldu bu kitapta. Türk Mitolojisi zaten bambaşka bir olay, kendi içimizden hikayeler okumak ve bunlar üzerine düşünmek çok güzel . - Köroğlu, Şu Masalı ve Ergenekon gibi masallar bu kitapta ilgi çekici hikayelerdi. Kpss çalıştığım dönemlerde bu masallar işime yarıyor. Ayrıca tekerlemeler de bambaşka bir boyuttaydı. Eskiden duyduğumuz tekerlemeleri görmek mutluluk verdi tabii ki de yenilerini de görmek öğrenmek güzeldi . - Mitolojiyi seven herkes bu seriyi okumalı dostlarım. Hikayelerin başlarındaki çizimler de ayrı hoşuma giden detaylardı . Herkese mutlu ve huzurlu akşamlar dilerim dostlarım . ° #SacideFikretÇobanoğlu #TürkMitolojisindenMasallar2 #bilgekültürsanat #mitoloji ° #book #kitap #bookstagram #kitapkurdu #books #instagram #photography #edebiyat #instagood #bookworm #reading #kitaplar #instabook #bookshelf #booklover #kitaptavsiyesi #read #okudumbitti #kitapaşkı #kitapönerisi #kitapkurdu #instalike #booklike #photo #booklike #likers °
Türk Mitolojisinden Masallar - 2
Türk Mitolojisinden Masallar - 2Sacide Fikret Çobanoğlu · Bilge Kültür Sanat · 20209 okunma
74 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
On İki Hayvanlı Türk Takvimi'ne göre Yalpağan Yılı'nda olduğumuzun şerefine değerli arkadaşım Emre Bozkuş tarafından hazırlanan Fantastik Öykü ve Resim Seçkisine hoş geldiniz! Hazırladığı öykü ve resim seçkisine ad vermede yerli bir ad yerine Yerdeniz serisindeki yalpağanın adı seçerek Ursula Kroeber Le Guin'in eserlerine olan
ORM 1 Fantastik Öykü ve Resim Seçkisi
ORM 1 Fantastik Öykü ve Resim SeçkisiKolektif · Metinlerarası Yayınları · 20243 okunma
Reklam
"Türkler arasına İslâm dininin girişi de, sağ tarafın önemini kaybettirmedi. Kutadku Bilig 'de de sağ taraf iyi (Edgü) ve iyilik getiriyordu. Cennet de sağ taraftadır. Sol tarafta ise cehennem vardır . Bu bakımdan eski Türk inanışı, Müslümanlığın bu prensibi ile uygunluk halinde idi.."
"Oğuz Kağan'a böyle bir bildiride bulunmuştu. Tanrı onun Dünya Devletini onaylamış ve armağan olarak da ok ve yayı, onun devletinin arması olsun, diye göndermişti. Şu halde Büyük Selçuk Devletinin arması olan ok ve yay'ın mitolojik bir anlamı da var demekti. Oğuz Han'in gökle yerin kızını aldığını ve çocuklarının bunlardan türediklerini de söylemiştik..."
Yer ile gök arasında..
"Turklerde Gök ile yer, birbirinden hiçbir zaman ayrılmıyan iki kutsal varlıktı. Her ikisi de, insanlara beraberce iyilik veriyorlar ve yardım ediyorlardı. İnsanlara başarı gücünü veren de, yalnızca bu iki kutsal şeydi..."
"Türklere göre en yukarıda gök, onun altında Kağan, yani hükümdar, hükümdarın altında insanoğlu ve insanoğlunun altında ise yer vardı. Bu her dört kat birbirleri üzerine oturmuyorlardı. Aralarında bir mesafe vardı. Hiç bir metinde, Türk hükümdarının insanların veya tebaasının üzerine basıp, adeta ezercesine oturduğuna dair bir belirti yoktur. Hakan, gökle yer arasındaki, kendi katında otururdu.."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.