Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ancak Türk'e düşman isen andımızı kaldırırsın.
1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, (Reşit Galip) heyecanla Çankaya Köşküne geldiği vakit, bir ant meydana çıktı. Atatürk'ün yanında bana (Prof. Dr. Afet İnan) bir kağıt uzattı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı diyordu. Kağıtta şöyle yazıyordu. "Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam ; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak ; yurdumu, budunumu, özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun." Vatanperver Dr. Reşit Galip, evvela bir baba olarak bu hisleri duymuş, sonra da Millî Eğitim Bakanı olarak çocuklarına bu andı içirmişti.
Sayfa 287 - İş bankası Kültür yayınlarıKitabı okudu
Ne yazık ki tekrarlanmıyor, çünkü "Türk" adı bazılarına battı!
1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. Reşit Galip, heyecanla Çankaya Köşkü'ne geldiği vakit, Atatürk'ün yanında bana bir kağıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı: "Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir ant meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı " dedi. Kağıtta şöyle yazıyordu: "Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam: Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun." Bu sözler, Türk çocukları tarafından o yıldan beri tekrarlanmaktadır.
Sayfa 287 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Andımız
“... Dr. Reşit Galip'ten bir anımı daha kaydetmek isterim... 1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, heyecanla Çankaya Köşkü'ne geldiği vakit, Atatürk'ün yanında bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı: “Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir ant meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı" dedi. Kâğıtta şöyle yazıyordu: Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam: Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Bu sözler, Türk çocukları tarafından o yıldan beri tekrarlanmaktadır. Vatanperver Dr. Reşit Galip, evvela bir baba olarak bu hisleri duymuş, sonra da Milli Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına bu andı içirmişti. O, 6 Mart 1934 gününde, daha bu ülkeye çok yararlı olabilecek bir çağda vefat etti. Ulus, bu gibi feragatli değerlere her zaman muhtaçtır. Dr. Reşit Galip'in kişiliğinde Türk Tarih Kurumu, kurucu bir üyesini, vatan, idealist bir evladını kaybetmiştir.”
Sayfa 287 - Prof. Dr. Afet İnanKitabı okudu
Okul, şimdi de olduğu gibi her pazartesi sabahı bayrak töreniyle açılır, -cumartesi günlerinin tümüyle tatil olmasından sonra- cuma akşamları bayrak töreniyle kapanırdı. Tören okulun bahçesinde tüm öğrencilerin sınıflarına göre sıraya girmesiyle başlardı. Ana kapının önünde bir-iki müdür muavini, müzik öğretmeni, bazen müdür hazır bekler,
Dr. Reşit Galip 23 nisan 1933
“Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir ant meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 nisan çocuklarına armağanı” dedi. Kağıtta şunlar yazıyordu: Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam: Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
"Sabahları bahçede sıraya giriyoruz. Andımızı okuyoruz. Doğruyum. Çalışkanım. Bu antta bir sürü yalan söylüyoruz: Yalancılar var; onlar da doğru­yum diyor. Tembeller var; onlar da çalışkanım diyorlar. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir diyoruz, yalan. Yur­dumu milletimi özümden çok severim diyoruz, yalan. Burda yurtsever bir gençlik yok. Sonra 'iyi dersler di­yorlar, bu da yalan; dersler hiç de iyi değil."
Sayfa 373Kitabı okudu
Reklam
Türküm, doğruyum, çalışkanım Yasam küçüklerimi korumak Büyüklerimi saymak Yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir Ülküm yükselmek, ileri gitmektir Varlığım Türk varlığına armağan olsun Andı Gazi de beğendi. Toplumu millet yapma, iyi insan ve iyi yurttaş yetiştirme konusunda yararlı olacağını düşündü. Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu 10 Mayıs 1933 gün ve 101 sayılı kararla öğrenci andının ilkokullarda her sabah, her sınıfta birlikte ve özenle okunmasını kararlaştırdı.
Sayfa 469 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, heyecanla Çankaya Köşkü'ne geldiği vakit, Atatürk'ün yanında bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı: "Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir ant meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı" dedi. Kâğıtta şöyle yazıyordu: Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam: Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Bu sözler, Türk çocukları tarafından o yıldan beri tekrarlanmaktadır. Vatanperver Dr. Reşit Galip, evvela bir baba olarak bu hisleri duymuş, sonra da Milli Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına bu andı içirmişti.
Sayfa 287 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 22. Basım: Eylül 2020, İstanbulKitabı okudu
Hatırlatmakta Fayda Var...
Türküm, doğruyum, çalışkanım Yasam küçüklerimi korumak Büyüklerimi saymak Yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir Ülküm yükselmek, ileri gitmektir Varlığım Türk varlığına armağan olsun
Sayfa 469Kitabı okudu
Elimde mikrofon baktım kalabalığa, kalabalığın benden beklediği ilk kelime: "Türküm!"dü... Zaten ben hiçbir zaman insanların beklentilerini karşılayan biri olamadım. İlk kelimem az sonra olacaklarla ilgili ciddi bir mesaj veriyordu. Mikrofonun çalıştığını kontrol ettikten sonra girdim lafa, okul bahçesindeki öğrencilere değil de ulusa
Sayfa 135
55 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.