Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdülhak Hamit Tarhan

Abdülhak Hamit TarhanMakber yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
59 Kişi
381
Okunma
152
Beğeni
11bin
Görüntülenme

Abdülhak Hamit Tarhan Yorumları ve İncelemeleri

Abdülhak Hamit Tarhan yorumları ve incelemelerini, Abdülhak Hamit Tarhan kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Abdülhak Hamit Tarhan puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hepimizin edebiyat derslerinden bildiği Abdülhak Hamit Tarhan’ın Makber eserini öylesine merak ediyordum ki sonunda okumak nasip oldu. Kitap hakkında o kadar çok şehir efsanesi var ki ben bunların dışında biraz kitaptan bahsetmek istiyorum. Malûmunuz Abdülhak Hamit Tarhan Makber’i canından çok sevdiği eşi Fatma Hanım için yazmıştır. Kendisiyle 11 senelik evli iken 24 yaşında vereme yakalanmış ve kurtarılamamıştır. Bu olay yazarı çok etkiler ve kendisini bu eserle birlikte Türk edebiyatına kabul ettirir. Elimde olan eser günümüz Türkçesine uyarlanmıştır. Bunu yaparken ki amaç anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. İçersinde eşinin ardından ona karşı olan duygularını anlatan şiirler yer almaktadır. Okumanızı dilerim, sevgiler.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Akademik Kitaplar · 2016182 okunma
159 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 saatte okudu
Abdülhak Hamit Tarhan, Tanzimat Dönemi Türk edebiyatçılarımızdan en aykırı ve en merak uyandıran kişiliktir. Yenileşme dönemi Türk edebiyatının öncülerinden bir yazar, yeni Türk şiirinin önemli bir ismi kabul edilen bir şair, daha 13’ünde bir çevirmen, cesur ve meydan okuyan bir eleştirmen ve TBMM milletvekilidir. Aristokrat, bürokrat ve iyi
Finten
FintenAbdülhak Hamit Tarhan · Maarif Vekâleti · 195976 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
kader değişir ama alinyazisi hep aynı
Hayat başka, yasamak başka. Ekmek kavgasından vakit yok aşka. Belki yüzyıl geçti bu sözün üstünden ama hala değişmedi durum . Hayatını yaşamak istesen gecinemezsin, Geçinmeye çalışsan hayatını yaşayamazsın.
Abdülhak Hamid Tarhan Bütün Şiirleri
Abdülhak Hamid Tarhan Bütün ŞiirleriAbdülhak Hamit Tarhan · Dergah Yayınları · 201420 okunma
312 syf.
8/10 puan verdi
Abdülhak Hamit TARHAN, tarafından kaleme alınan eserin yazılma sebebi, Tarhan’ın ilk eşi Fatma Hanım’ın vefat etmesi ve duyduğu acıyı kelimelere dökmesidir. Fatma Hanım’ın vefatı Tarhan’ın sanat anlayışını etkiler ve Tarhan, sadece Makber’i değil Hacle ve Ölü adlı eserlerini de kaleme alır. En çok sesi Makber getirir. Tarhan Makber Mukaddime’sinde eseri kendisi için yazdığını belirterek sanatın şahsi olduğu görüşünü de bir nevi açıklamış olur. Tarhan’a göre sanat şahsi ve muhteremdir. Tarhan, eserin edebiyatla ilgisi olmadığını belirterek eseri beğenmez ama Fatma Hanım’ı anımsattığından eseri çok sever.Makber’in güzel tarafı çığlıklarıdır diyen A. Hamdi TANPINAR, Makber’i Türk şiirinin bir tarafında kendini hissettirecek bir ürperme olduğunu ve Avrupalı şiir anlayışımızın ilk büyük eseri olduğunu söyler. Orhan OKAY ise Makber’in öneminin ve farkının ölüm konusunu ele alması ve metafiziksel bir yapısı olduğunu belirtir. içerik olarak Makber’in iki ana konu üzerinde durduğunu bunlardan birinin Fatma Hanım için anlatılan, diğerinin ise ölüm konusu etrafında gelişen düşüncelerdir. Fatma Hanım ile ilgili kısımda isyan, ölümü sorgulamak, ölüm ve sonlara doğru tevbe ve iman vardır. Vezni mesnevi olmasına rağmen mesnevi tarzında yazılmamıştır. 2. Beyti tek başına kafiyeli ve 7. Mısrası serbest olan 8 mısralı aabbaacb kafiye düzenine sahiptir. 294 kıta, 2352 beyitten oluşmaktadır.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Çağrı · 2011182 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
·
56 günde okudu
Makber
Makber, Abdülhak Hamid Tarhan'ın en önemli eserlerinden biridir. Okurken uzun bir şiire başlayacağınızı bilmeniz gerekir ve bu şiir okudukça sizi içine çekecektir. Dili ağır olsa da gözünüz alıştıkça kelimelerin anlamlarına bakmak sizi yormayacaktır. Tarhan, aslında bu esere karsının ölümünden önce başlamış olsa da karısını kaybedince eser ölümün onda bıraktığı derin hisleri bizlere yansıtıyor. Eseri okurken bir yandan da kendinizi derin bir felsefenin içerisinde düşünüyor olarak bulma ihtimaliniz çok yüksek. Tarhan'a göre Makber bir mezardır bunu şu sözlerinden anlıyoruz: "Makber için bir fikr-i şer'i beyan etmek lazım ise işte bu kitap bir merhumenin mezarıdır. " Ve en önemlisi bence biraz vaktiniz varsa eseri okumadan önce Tarhan'ın hayatına bir göz atmanızı öneririm. Şimdiden okumak için eline alan her okura şunu sormak isterim sizce Tarhan Makberi gerçekten ölen eşi için mi kaleme almıştır yoksa hayatta kendine bir mezar mı kazmıştır?
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Kapı Yayınları · 2018182 okunma
159 syf.
8/10 puan verdi
·
36 günde okudu
İlk önce kitabın konusu hakkında bilgi vermek isterim. Kanadalı güzel bir kadın olan Finten , Londra’da rahat içinde yaşamaktadır. Kocası Mister Cross Avustralyalı çok zengin bir ihtiyardır. Finten sosyeteye girmek ve asil unvanını kazanmak için kendisini seven Lord Dick ile evlenmek ister. Bu yüzden kocasını öldürmesi için kendisine aşık olan uşağını -Davalaciro- kandırarak Avustralya’ya gönderir. Ve olaylar başlar. Tiyatro türünde olan eser düz yazı şeklindedir. Ayrıca diyaloglarda şiirsel bir söyleyiş hakim hatta bazı yerlerde şiir de vardır. Örneğin: Öyle bir şiddet-i tasmîm ile çıkdım ki yola, Karşıma çıksa eğer seng-i mezarım dönmem! Bahr-i zehhâr değil, ebr-ü şererbâr değil, Hep yanar dağlar ile dolsa civarım dönmem! Gibi... Örnekten de anlaşılacağı gibi eseri okurken zorlanmadım değil. Dili ağır ve aşırı süslüydü. -Gerçi Tanzimat ikinci dönem sanatçıları tiyatroyu sanat eseri olarak gördüklerinden olmalı bu biçem- Yoğun duygu ve coşkulu anlatıma ağırlık verilmiş. Karakterler romantizm anlayışının temelinde yer alan iyi - kötü çatışmasında yerlerini almış. Baş karakter -Finten- bu çatışmada kötü tarafın temsilcisinden biriydi. Eser tiyatro olmasına rağmen mekânlar, tiyatro tekniğine ve sahne tekniğine uyumlu değildi. Burdan da sergilenmek için değil okunmak ve sanat için yazıldığı anlaşılmaktadır. Araştırmalarım doğrultusunda Sheakespeare’i seven ve ondan çok etkilenen Abdülhak Hamit, Finten’de karakter ve olay örgüsü ile onu hatırlatmakta ve onun izinden yürümektedir. İlk kez okuduğum Tarhan eseri olan Finten’i beğendim ve sevgiyle tavsiye ederim. 
Finten
FintenAbdülhak Hamit Tarhan · Maarif Vekâleti · 195976 okunma
Reklam
312 syf.
10/10 puan verdi
Makber kelime anlamı mezara denk gelir. Abdülhak Hamit Tarhan'ın nezdinde ise eşi Fatıma ile beraber gömdüğü duygularının her halinin bütünüdür. 1886'da, mersiye türünde yazılmıştır, 295 bent ve 2360 mısradan oluşur. Teknik bilgiler inanın gereksiz kalıyor bu eserin hüznünün yanında. Tarhan, hayatının en iyi dönemlerinde kaybetti eşi Fatıma Hanımı. Bütün mutluluğunu bıraktı o Makber'e ve bize de geride kalan hazin bedeniyle anlattı bütün o duygularını. Ona olan sevgisini, en güzel şekilde sunan yazar, ölen eşinin naaşını gemi ile istanbul'a getirirken başlamıştı bu eserine. Makber'e girmeden önce orada duruyordu Fatıma Hanım ve başında Abdülhak Hamit. Bir insanın, başına gelmesini en isteyeceği olay olmuştu ve Fatıma, soluksuz orada yatıyordu. Soluk olmayı denedi ona, yazarak. Başaramayacağını bile bile, ümitsizce denedi. Fatıma'ya nefes aldıramadı belki ama gerisinde bu güzel eseri bıraktı bizlere. Genç Werther'ın Acıları beni etkilemişti en çok böyle ama yok hayır, Makber daha derindi. Okunması elzemdir.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Çağrı · 2011182 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
Hepimizin "şair-i azam" olarak tanıdığı Abdülhak Hamid Tarhan'ın şiirleri hakkında fazla yorum yapmaya hacet yoktur. Bütün şiirleri gibi Makber Mukaddimesi de edebî bakımdan eşsiz bir eserdir. Edebî yönünün yanında bu şiirin bir de manevî yönü vardır. Şair-i Azam bu şiiri genç yaşta vefat eden eşi Fatma Hanım için yazmıştır. Her dizesinde ayrı bir mana, ayrı bir duygu yüklüdür.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Kapı Yayınları · 2018182 okunma
116 syf.
7/10 puan verdi
Kitabı beğendim ama edebiyat öğrencisi olmasam beğenmeyebilirdim okuması oldukça zor eski kelimelerden oluşan bir kitap. Türkçe halini yayınlayan bir yayıncı varsa oradan tercih edilmeli çünkü benim okuduğum kapı yayınları baskısı arkasında bir sözlük bulundurmasına rağmen oldukça eksikti. Arada bilmediğim kelimeler için sözlüğü açtığımda bulamadığım oldu. Osmanlıca kelimelere aşinalığım bu açığı kapattı diyebilirim. Yine de acı ve ölüm duygusunu iyi veren oldukça güzel bir eser.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Kapı Yayınları · 2018182 okunma
312 syf.
·
Puan vermedi
Makber
Türk edebiyatında teslimiyetçi anlayıştan , materyalizme geçen ilk şair, namı diğer Şairi Azam( en büyük şair) Tanzimat dönemi aydınının yaşadığı düaliteyi minyatür bir şekilde yansıtan sanatçı... Makber de ise ölen eşi Fatma Hanım'ın ardından duyduğu acıyı yer yer felsefik yer yer sorgulayıcı bir şekilde dile getirmiştir.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Çağrı · 2011182 okunma