Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Henri Bergson

Gülme yazarı
Yazar
7.8/10
247 Kişi
1.539
Okunma
293
Beğeni
17,7bin
Görüntülenme

Henri Bergson Sözleri ve Alıntıları

Henri Bergson sözleri ve alıntılarını, Henri Bergson kitap alıntılarını, Henri Bergson en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sözcüklerin anlamıyla hiç oynamaksızın denebilir ki realizm yapıttayken idealizm ruhtadır ve realiteyle sadece idealite üzerinden temasa geçilebilir.
Sayfa 100 - Türkiye iş bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Ebeveynler ve öğretmenler sanki başkasının adına, vekâleten hare­ket ediyor gibidirler. Bu durumun tam olarak farkında olamayız ama ebeveynlerimizin ve öğretmenlerimizin gerisinde, onla­rın aracılığıyla üstümüze abanan korkunç veya daha çok belir­ siz bir şeyin varlığını keşfederiz. Daha sonra bu şeyin toplum olduğunu söyleriz.
Reklam
Çok mesafe kat ettikten sonra, farkında olmadan başlangıç noktasına geri dönmüş bulunmak, bir hiç için büyük çaba sarf etmek demektir.
“Gülme sonu birdenbire hiçlikle biten bir beklentiden kaynaklanır.”
İnkılap KitabeviKitabı okudu
Ebeveynler ve öğretmenler sanki başkasının adına, vekâleten hareket ediyor gibidirler. Bu durumun tam olarak farkında olamayız ama ebeveynlerimizin ve öğretmenlerimizin gerisinde, onların aracılığıyla üstümüze abanan korkunç veya daha çok belirsiz bir şeyin varlığını keşfederiz
Gülünç, etkisini tam olarak göstermek için kalbin bir anlığına da olsa hissizleşmesini gerektirir. Gülünç saf akla hitap eder
Reklam
Spinoza
“ ‘İnsan ruhunu teşkil eden fikrin nesnesi, bedendir.(…) bedende ruhun algılamadığı hiçbir şey olup bitmez.’ Böylece Spinoza, ruhu bedenin düşüncesi diye tanımlamaya dünden razı materyalistlerle ortak bir zeminde buluşur. Materyalistler için bilinç olguları, beynin maddesinin bazı moleküler hareketliliklerinin tercümesinden veya ikincil olgulardan ibarettir ancak Spinoza ile materyalistler arasındaki ayrım derinliğini korur materyalistler için düşünce, nedeni beden olan sonuçtur. Spinoza için soru ve beden aynı seviyede ve aynı zemindeki iki sonuçtur; her ikisinin de nedeni tanrıdır. Ancak insan ruhunda bundan fazlası var. Bedenimiz diğer bedenleri dönüştürülür, diğer bedenlerle ilişki halindedir; bu sebeple, ruh durumlarımız bu dönüşümleri ve ilişkileri tercüme etmelidir. Ancak bedenimizin öbür bedenleri dönüştürülmesinde içerilen şey, bedenimizin özellikle ve yalnızca diğer bedenlerin eylemlerin de ilgilendiği şeydir. Dolayısıyla ruhumuz bedenimiz haricinde diğer bedenlerde kendi bedenimizi ilgilendiren tüm şeyleri ifade eder. Sonunda insan ruhu bundan da fazlasıdır: beden Fikri’nin haricinde beden Fikri’nin fikridir, idea idea corporis. Başka bir değişle, ruh bedeni düşündüğü sırada kendini de düşünür, o sırada kendinin nesnesi olur.”
İnsan vücudunun tavır, jest ve hareketleri, tam olarak bu beden bize basit bir makineyi hatırlattığı ölçüde gülünçtür.
Berkeley'in idealizmin ince öznesinin analizi...
Belirli bir idealizmin tanımlandığı ve "madde bir fikirler bütünüdür" şeklinde formüle edilebilecek yeni bir görüş teorisinin (her ne kadar filozof bu teoriyi bağımsız bir teori olarak sunmak biçiminde ihtiyatlı bir yaklaşım biçimi benimsemiş olsa da) atfedildiği birinci tez, soyut ve genel fikirlerin sadece kelimelerden ibaret olduğu iddiasına dayanan; ikinci tez yani nominalizm, zihinlerin gerçekliğini doğrulayan ve onları istem aracılığıyla karakterize eden, tinselcilik ve istençlik olarak adlandırabileceğimiz, üçüncü tez ve nihayet teizm olarak adlandırabileceğimiz, Tanrı'nın var olduğunu, bilhassa maddenin incelenmesini kendine temel alarak ortaya atan dördüncü tez.
Zihin olma­dan dünyada her şey ancak mekanizmadan ibaret olurdu. Zi­hin, dünyayı sürekli büyüten güçtür, ahlaki olarak büyüten güç.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.