Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mihaly Hoppal

Mihaly HoppalŞamanlar ve Semboller yazarı
Yazar
9.0/10
30 Kişi
122
Okunma
3
Beğeni
2.307
Görüntülenme

Mihaly Hoppal Sözleri ve Alıntıları

Mihaly Hoppal sözleri ve alıntılarını, Mihaly Hoppal kitap alıntılarını, Mihaly Hoppal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Şaman şarkıları tekrar eden nabız yapısına sahip gibidir” (Niemi 2001 : 156 ) ve nihayetinde insan vücudunda endorfin üretimine yol açarlar (Prince 1982).
Yankı,küçük bir sesi uzatarak müzik haline getirir
Tekrar, insanın işaretleşme davranışının doğuşunun, diğer bir ifadeyle göstergebilimin doğuşunun ön tarihindeki müzikten konuşurken bahsetmemiz gereken bir başka önemli özelliktir.
Reklam
Akan suyun sesi, ağaçların hışırtısı vs.
Yansıma sesler aslında müziğin başlangıcıdır; insanın müzikal yeteneğinin ilk ortaya çıkışını ifade ederler. Etno-müzikologlara göre, şaman şarkıları, bu yolla, müziğin ortaya çıkış zamanlarının hatıralarını saklamaktadır (Rouget 1985).
Erginleme törenleri
Erginleme törenleri, bireyleri hayatta kalmak için verilecek günlük kavgaya hazırlayan ve acı, yorgunluk ve açlığa dayanma güçlerini artıran önemli bir toplumsal işleve sahipti (hala da öyledir). Erginleme törenleri, bireyleri güç ve bilgi toplarken topluluklara güç kazandırır.
Moğolistan'da dans resimlerinin varlığına dair verinin mevcut olduğunu biliyoruz. El ele tutuşmuş, sıra halinde dans eden insan figürleri Neolitik ten Hun göçlerine kadarki çağ ve dönemlerin tipik özelliklerindendir.
Reklam
Türkler ve Şamanizim
Hakaslar, Abakan ve Çulım nehri vadilerinde, Yenisey’in sol kıyısında ve Güney Sibirya’nın Altay ve Sayan Dağlarında yaşayan küçük ve kadim bir Türki topluluktur. Şamanizminde (19.-20. Yüzyıl) a kadar devam etmiştir.
Bir tedavi ayininin ilk adımı, şamanın yardımcı ruhları çağırmasıdır. Bu çoğu durumda şarkı vasıtasıyla gerçekleştirilir ve çağrı melodilerine genellikle çalgı aletleri eşlik eder. ... Tedavi seansı sırasında, hastalığın sebebinin bulunması gerektiğinden, şaman hem "yukarı" hem "aşağı" dünyalarda, hastanın bunlardan birinde bulunan ruhunu getirmek için sembolik bir yolculuk yapmak zorundaydı. Bu yolculuk şarkılarda ayrıntılı bir şekilde betimleniyor; şarkı, çağrılan ve davete icabet eden yardımcı ruhların isimlendirilmesini içeriyordu. Ruhların ezgileri birbirlerinden farklıydı ve melodi yapısına ve ritme göre kolayca ayırt edilebiliyordu. Bu şarkılar, hayvan kılığındaki yardımcı ruhları (ayı, dalgıçkuşu, rengeyiği ya da fare gibi) çıkardıkları sesleri taklit yoluyla temsil ettiğinden, yansıma sesleri (onomatopeik) de şarkıların ayırt edici özelliklerindendi.
Sayfa 89 - YKY
Şamanlar ve Semboller
Konunun “tarihöncesi resimli mağaralar ve kayaların ses boyutu” şeklinde ifade edilebilecek ilginç bir yönü daha vardır.İnsan evrenselini göz önüne alırsak, tüm Avcı-toplayıcı kabilelerde her ayin şarkı söyleme ve anlatım içerir. Paleolitik kabileleri mağaralardaki ayinleri sırasında dahi şarkılar okuyorlardı.
Kırgızlarda Erkek şaman… baksı Kadın şaman… bübü
Reklam
''şaman adayının, mistik düzeyde bedeninin ruhlarca parçalanıp etinden sıyrıldığı ve kendi iskeletini seyrettiği aşamaları yaşamak üzere transa geçtiği an...Ölme ve tekrar dirilme deneyimi, şamanlık yapma gücünü elde edebilmenin en önemli şartıdır: Bir şaman ancak bu deneyimden sonra, yardımcı ruhunun kendisine görünmeyi uygun bulduğu seviyeye ulaşabilir.Şamanın kendi iskeletini seyretmesi, güçlerinin son haddinde toplanmasını gerektirir.''
Sayfa 22 - YKY
Günümüze kadar gelmiş olan Kuzey Asya Neolitik sanatı, temel olarak üç yaratıcı tur tarafından temsil edilir: Süsleme, heykel ve kayalıklardaki sayısız tasvirler.
Petrogliflerin bir özelliği olarak güneş-başın önemi,yalnızca Amur Bölgesi'nde değil Orta Asya'da da geçerli görünmektedir. A. M. Mariyashev, 1994'te,"Kazakistan ve Yedisu Petroglifleri” hakkında ilk yazan olmuştur.
Hakaslar, Abakan ve Çulım nehri vadilerinde, Yenisey’in sol kıyısında ve Güney Sibirya’nın Altay ve Sayan Dağlarında yaşayan küçük ve kadim bir Türki topluluktur. Şamanizminde (19.-20. Yüzyıl) a kadar devam etmiştir.
Ölme ve tekrar dirilme deneyimi, şamanlık yapma gücünü elde edebilmenin en önemli şartıdır.
Sayfa 23
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.