Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Chris Rojek

Chris RojekŞöhret yazarı
Yazar
8.0/10
7 Kişi
22
Okunma
4
Beğeni
1.138
Görüntülenme

Chris Rojek Sözleri ve Alıntıları

Chris Rojek sözleri ve alıntılarını, Chris Rojek kitap alıntılarını, Chris Rojek en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Zeka kibri yenemez. 'Kibir' (vanity) sözcüğünün 'boş' (void) sözcüğünden gelmesi tesadüf değildir."
Sayfa 9 - Leszek KolakowskiKitabı okudu
"Sevgili Dünya, gidiyorum, çünkü sıkıldım: Sizi bu tatlı lağım çukurunda kaygılarınızla baş başa bırakıyorum."
Sayfa 88 - George SandersKitabı okudu
Reklam
Kıtlıklar tüketici hareketi ile çoğalırken çağdaşlaşma süreci toplumun yapısındaki riski artırmış, aynı zamanda riskin yapısını da değişirmiştir. Çağdaş bir ortamda risk çoğunlukla özel değil geneldir, hiyerarşik değil demoktratiktir, yerel değil küreseldir. Çağdaşlaşmayla birlikte çevresel riskler bütün kitleye yayılmıştır. Bu nedenle, refahın hiyerarşik olduğunu fakat çevre kirliliğinin demokratik olduğunu çünkü ozon tabakasının delinmesi, çevre kırlıliği ve besin arzının ve besin zincirinin kalitesinin azalması gibi tehlikelerle karşı karşıya olan bir toplumun bütün üyelerinin buna maruz kaldığını ileri sürmek mümkündür. Küreselleşme ile hastalık riski artık coğrafi ya da toplumsal alanlarla sınırlı değildir, bütün topluma dağılmıştır. AIDS, HIV, CJD ve deli dana hastalığı, risk toplumunun en mükemmel örneğidir.
Kapitalist örgütlenme, insanların hem arzulayan nesneler hem de arzu nesneleri olmalarını gerektirir.
To do is to be (Marx) (Yapmak, olmaktır) To be is to do (Sartre) (Olmak, yapmaktır) Do be do be do (Sinatra) (Du bi du bi du)
Sayfa 9 - Öğrenci duvar yazısıKitabı okudu
(Biyolojik) ihtiyaçla (kültüre özgü) arzular arasındaki fark hakkındaki bu açıklama, kıtlığın kültürel açıdan göreceli olduğu ya da en azından kıtlığın toplumsal olarak meydana getirildiği ve örgütlendiği sonucuna götürür. Bu nedenle, çelişkili bir biçimde, çağdaşlaşma ve sanayileşme, bu anlamda refah yaratarak kıtlığı azaltmak yerine artırıyor
Reklam
...demokrasi aynı zamanda kültürel ve psikolojik açılardan kusurlu bir sistemdir. Bu kusurların en açık olanı, demokrasi kuramının pratikte gerçekleşmemesidir. Aslında demokrasi ancak bir tür kandırmaca yoluyla kurulup gelişebilir. (...) İlk olarak demokrasinin göz ardı ettiği bir gerçek vardır ki bu da, toplumun, otoritenin ve iktidarın eşit olmayan bir biçimde dağılımının sonucu olan toplumsal roller üzerine kurulu olduğudur. (...) İkinci olarak, demokrasi, profesyonel, idari ve hizmet çalışanları istihdam eden kurumlar yoluyla işler. Bu kadroların kendi çıkarları vardır ki bunlar da zaman zaman toplumsal irade ile çatışarak demokratik kararların uygulanmasını engelleyebilir. Demokratik kuramın çağrıştırdığı evrensel seçme hakkı ve eşitlik, pratikte gerçekleşmez. Böyle olduğu için de demokrasinin toplumsal ve psikolojik durumu, genelleşmiş bir hoşnutsuzluk ve tatminsizlikten ibarettir, çünkü politik sistemin çağrıştırdığı kültürel ve ekonomik vaatler kültürde ve ekonomide yaşanan ilişkilerde hayata geçirilmez. Bireyler arasındaki eşitlik yasal olarak kabul edilse de, demokratikleşmiş toplumun büyük kesimleri, özellikle de etnik azınlıklar, kadınlar ve özürlüler pratikte eşit haklara sahip değillerdir. Sistemin çalışmadığı ve adil olmadığı kuşkusu, politik toplumda sık rastlanan bir özelliktir.
Sayfa 191 - 192Kitabı okudu
Kapitalizmin gerekli olduğu yönündeki bağnaz sav, tüketicinin arzularının karşılanmasında en etkili aracın piyasa olduğunu iddia eder. Aslında durum bunun tam tersidir. Kapitalizm, arzunun doyurulmasına asla izin veremez, çünkü bu, arzuyu etkisiz hale getirerek ekonomik büyümeyi geriletir.
Sayfa 198Kitabı okudu
Açgözlü toplum, bireylere zenginlik ve statü elde etmek için rekabet etmelerini buyurur, çünkü bunlar, toplumsal düzene farklılığın evrensel işaretleridir. Başarı açlığı, açgözlü toplumun doğal psikolojik sonucudur. Şöhretimsilerin ve şöhretoyuncuların çokluğu, anlamsız ve sıradan olayların, bireyleri şöhret kültürünün içine yansıttığı bir başarı belası sunarak dikkatimizi bu psikolojik durumdan başka yöne çekebilir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Sıradan insanların çoğu, başarı açlığının acısını çeker; bu, zengin ve ünlülerin tadını çıkardıkları türden maddi ve romantik başarı arzusunun giderilmesinde sürekli engellerle karşılaşılması sonucu ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.
Sayfa 157Kitabı okudu
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.