Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felipe Alfau

Felipe AlfauLocos yazarı
Yazar
8.2/10
21 Kişi
49
Okunma
2
Beğeni
1.320
Görüntülenme

Felipe Alfau Gönderileri

Felipe Alfau kitaplarını, Felipe Alfau sözleri ve alıntılarını, Felipe Alfau yazarlarını, Felipe Alfau yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir Karakter
“ Eğer romantik bir insan bir hayale âşık olsaydı, ki bu pek olası değildir, romantik kaidelere göre o hayalin bir hayal olarak kalmasını, asla vücut bulmamasını, asla biçimli ve insan olmamasını isterdi çünkü bu idealini yok ederdi. “ + zira varlığıyla birlikte kendisi de yok olurdu nihayetinde
Her yıl beni yeniden hayata bağlıyor. Tattığım en büyük mutluluğu yaşatıyor bana. İster bilinçli, ister bilinçsizce olsun, hepimizin arzuladığı da bu aslında. İnsanlığın umudu bu. Baharın benim için anlamı, herkes için taşıması gereken anlam ama insanlar böyle günlerin farkına varmıyor sanki. Güzel şeylerin peşinden koşuyorlar ve hayal kırıklığına uğruyorlar. Hiçbir zaman elde edemeyeceklerini düşündükleri bir şeyi arzuluyorlar, aslında aradıkları şey bahar; hiçbir zaman yanıltmayan, her şeyi üstüne yatırabileceğimiz, daima müteşekkir olmamız gereken şeyi arıyorlar. Bunun zaten ellerinde olduğunun farkında değiller, her yıl yaşandığının. İnsan sefalet içinde olabilir, insanın yiyeceği yemeği, uyuyacağı yatağı olmayabilir. Kışın bu zordur ve onu korkutur ama ardından bahar gelir ve artık korkmaz. Bahar sıcaklık, meyveler, çiçekler ve bereket getirir ve güven... Ama insanlar bunu fark etmez ve yaşanmakta olan bu mükemmel şeyi görmeden, kışın getirdiği tutumlarına devam ederler. Kendimi baharı duyan tek kişi gibi hissediyorum.
Sayfa 189 - Monokl yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İspanyol yazar Felipe Alfau'nun ilk olarak 1936 yılında yayımlanan, akabinde ABD'de 1987 senesinde tekrar basıldıktan sonra yazarına popülerlik getiren romanı Locos, 8 öyküden oluşan çerçeve hikayeyle romanlaşmış bir metindir. Ülkemizde ilk olarak 2016 yılında Monokl Yayınları tarafımdan yayımlanan bu eser, üstkurmaca tekniğini ve özellikle 1960'lı yıllardan sonra postmodernistlerin çokça kullandığı metin içinde oyun tarzını görebiliyoruz. Karakterlerin farklı hallerde ve şekillerde öyküler boyunca göründüğü enteresan bir roman Locos. Özellikle 1930'lu yılların ikinci yarısından itibaren görülen farklı anlatım biçimlerinin kullanıldığı özellikli metinler içerisinde gösterebileceğimiz değerli bir eser.
Locos
Locos
romanını detaylıca anlattığım videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. youtu.be/eQmTXbnTSuE
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Locos: Bir Jestler Komedisi, 1936 yılında yazılmasına karşın, uzun süre ilgi görmemiş.Aslında yazar Felipe Alfau ilgi görmemiş, ta ki 1990 yılında Amerika'da tekrar keşfedilene kadar.Zamanının çok ötesinde edebi teknikler kullanan Felibe Alfau, Nabokov, Pynchon, Barth gibi isimlerle birlikte, Amerikan edebiyatının postmodern öncülerinden biri olarak kabul edilmiş. Yazar kitabın önsözünde,  romanın okuyucunun işini kolaylaştırma amacıyla, kısa öyküler halinde kaleme alındığını, okuyucunun istediği öyküyü tercih ederek, istediği sırayla  okuyabileceğini belirtiyor. Öykülerin pek çoğu birbiriyle bağlantılı ve  tekrar tekrar ortaya çıkan karakterler içeriyor. Zamansal bir sıralama içermiyor ama. Kitabın en belirgin yanı,  kurgu ile gerçeklik,  karakterler ile yazar arasındaki ayrımın keskin çizgilerler ayrılmamış olması. Karakterler kendi yaratıcısının iradesine meydan okurken, yazarla alay etmekten de geri durmuyor. İşte bu nedenle son derece eğlenceli metinler ortaya çıkarmış, Felipe Alfau. Kimlik adlı öyküyü çok çok beğendim. Tavsiye ederim.
Locos
LocosFelipe Alfau · MonoKL Yayınları · 201649 okunma
İnsanlar için gerçek olan şey, bir karakter için sanrıdır.
Monokl EdebitatKitabı okudu
Ben kendi çağımdan daha uzun yaşadım ve bir adamın yapabileceği en büyük hata da budur. Kendimi lüzumsuz hissediyorum.
Monokl EdebiyatKitabı okudu
Reklam
Ben yokum. Hiçbir işe yaramadığımdan varlığıma dair güçlü şüpheler geliştirdim. Artık var olmadığıma eminim.
Monokl EdebitatKitabı okudu
208 syf.
8/10 puan verdi
·
13 saatte okudu
Felipe Alfau’nun ilk kez 1936’da yayımlanan, uzun süre hak ettiği ilgiyi görmeyen, zamanının çok ilerisinde bir eser Locos: Bir Jestler Komedisi. Kitap, Madrid’de karakterlerini ‘yaratmak’ için düzenli olarak bir kafeye giden bir yazar ve onun burada denk geldiği insanlarla başlıyor ve farklı zamanlarda her birinin birbiriyle de kesişen hikayelerini okuyoruz. Bu hikayeler için birbirinden bağımsız bir şekilde okunabilecek sekiz öykü demek de mümkün, bir romanın istenilen sırayla okunabilecek bölümleri demek de. Girift bir şekilde birbirine bağlanan öyküler aslında bir bütünün farklı kesitlerini sunuyor okura ve farklı zaman dilimleriyle bütünü oluşturan bu kesitleri hangi sırayla okursanız okuyun o bütüne varıyorsunuz. Bu yazıldığı dönem göz önüne alındığında ayrıca saygı uyandıracak teknikle Alfau, son derece muzip, eğlenceli ve aynı zamanda özel bir eser çıkarmış ortaya. Locos’u özel bir eser yapan bir diğer özelliği de Unamuno’nun Sis’ini anımsatan şekilde, kurgu ile gerçek, yazar ile karakterler arasında tamamen bir muğlaklık yaratarak okurla adeta oyun oynaması. İlk başlarda biraz değişik bir metinle karşı karşıya olduğunuzu hissettirmekle beraber afallatan, ilerledikçe yazarın zekasına hayran bırakan bir kitap. Bu eğlenceli ve oyunlu kurgunun alt metninde, yazarın felsefi sorgulamaları ve toplumsal eleştirileri dahil etmesi ayrıca hayranlık uyandırıcı. Okurken büyük keyif aldığım, elimden bırakamadığım bir kitap oldu. Çok beğendim. Okuyacaklara karakterleri dikkatli takip etmelerini, hatta not alarak ilerlemelerini tavsiye ederim.
Locos
LocosFelipe Alfau · MonoKL Yayınları · 201649 okunma
"Tanrım! Keşke bir kereliğine her şey istediğimiz gibi olabilse!"
Sayfa 191 - Köpeklerin RomansıKitabı okudu
"Bu hayata katlanamayacağımı hissettiğimi hatırlıyorum."
Sayfa 185 - Köpeklerin RomansıKitabı okudu
Reklam
"Bizler gerçekten de öğrencilerdik ama hayatın karşımıza çıkardığı sorunlar da sınıfta karşılaştıklarımız kadar çapraşık ve kafa karıştırıcıydı. Sorunlar bize dayatılmıştı ve bizim genç kalplerimizle akıllarımız için çok fazlaydılar. Hayatta gördüklerimiz de ders kitaplarımızda gördüklerimiz kadar kafa karıştırıcıydı ama daha da yoğun ve dramatiktiler. Böyle olunca da, ruhumuzda ve tenimizde daha derin izler bıraktılar ve bir aymazlık bölgesi yaratarak, diğer şeyleri daha da belirsizleştirdiler."
Sayfa 184 - Köpeklerin RomansıKitabı okudu
"İşte, intihar aynı zamanda ölümün kürtaj edilmesidir."
Sayfa 163 - Ölü SeviciKitabı okudu
"Ölüm, ölümcül bir bulaşıcı hastalık gibidir."
Sayfa 158 - Ölü SeviciKitabı okudu
"Söyleyin ona, onu bu dünyadaki her şeyden çok sevdim ama sevgi hayat içindir; ona dair her şeyse ölümle ilgili."
Sayfa 157 - Ölü SeviciKitabı okudu
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.