Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

George Basalla

George BasallaTeknolojinin Evrimi yazarı
Yazar
8.4/10
33 Kişi
123
Okunma
3
Beğeni
1.426
Görüntülenme

George Basalla Gönderileri

George Basalla kitaplarını, George Basalla sözleri ve alıntılarını, George Basalla yazarlarını, George Basalla yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir icadın önemi, yalnızca teknolojik parametrelerle belirlenemez; diğer bir deyişle, bir icat sadece kendisine özgü bireymişcesine değerlendirilemez. Bir icat ancak bir kültür kendisine büyük bir değer atfetmeyi tercih ettiğinde "büyük icat" sınıfına girer.
Sayfa 46
1955 yılında minyatür radyoları pazara sunulmaya hazır bir hale geldiği sıralarda şirketlerinin adını değiştirdiler. Şirketleri için buldukları isim Tokyo Telekomünikasyon’dan daha kısa ve daha akılda kalıcıydı: Sony.
Sayfa 139 - Doğu BatıKitabı okudu
Reklam
Estetik
Japonların tüfekten vazgeçmelerinin (hattâ bir anlamda bunu başarabilmelerinin) çeşitli nedenleri vardı. Japonya'nın seçkin ve nüfuzlu savaşçı sınıfı (samuraylar), kılıçla savaşmayı tercih etmişti. Japonlar için kılıç, bir silah olarak işlevini aşan sembolik, sanatsal ve kültürel değerlere sahipti. Savaşçının kahramanlık, şeref ve statü düşüncelerini yansıtıyordu ve insan bedeninin doğru hareketlerini belirleyen estetik kuramlarıyla ilişkiliydi.
Sayfa 295
367 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap evrimsel teknoloji hakkında dayanakları incelemekte master yapıyorsanız içinden alıntı yapacağınız çok güzel bilgiler bulunmaktadır. Günlük hayatta herkesle konuşabileceğiniz türden değildir.
Teknolojinin Evrimi
Teknolojinin EvrimiGeorge Basalla · Doğu Batı Yayınları · 2013123 okunma
312 syf.
·
Puan vermedi
“…insanın kendi elleriyle kurduğu dünya, temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli olandan çok daha fazla bir ürünler çeşitliliği içermektedir. Bu çeşitlilik, teknolojik evrim sonucu olarak tanımlanabilir; çünkü insanın ürettiği şeylerin sürekliliği, mevcudiyetini korumakta, yenilik, insanın kendi elleriyle kurduğu dünyanın temel bir parçası olmakta ve ayıklanma süreci de, çoğalma ve ürünler arasında seçim yapmak amacıyla işlerlik göstermektedir.” Basalla'nın kitabında bahsettiği teknolojinin evrimini bu cümleden çıkarabiliriz. Bu cümlede geçen dört ilke, ilkçağdan günümüz dünyasına kadar teknolojik evrimin temellerini oluşturur. Bu ilkeler; *Çeşitlilik *Süreklilik *Yenilik *Ayıklanma Bu ilkeler ışığında teknolojinin evrimi; toplumsal, askeri, bilimsel, kültürel ve antropolojik açıdan incelenip, birçok örnekle anlatılıyor. Kitabın en önemli yerlerinden biri de 'Süreklilik' te geçen, teknolojik ilerlemelerin birbirlerine kısmen bağımlı olduğudur. Kimi teknolojik gelişmeler zorunluluktan ziyade belki de can sıkıntısından ya da ekonomik güçlenme isteğinden doğmuş olsa da ilk taş aletleri yapmaya başladığımız andan itibaren görülen o dur ki, teknolojik ilerlemeler belli bir dönem için ortaya çıkan şeyler değildirler. Teknolojik ilerlemeler, her yeni alet sonrası dönem oluştururlar yani insanlar bir.ilerleme sonrası ilerlemenin olduğu çağa isim verirler. Aksine çağlar ilerleme oluşturmazlar.
TEKNOLOJİNİN EVRİMİ
TEKNOLOJİNİN EVRİMİGeorge Basalla · TÜBİTAK YAYINLARI · 1998123 okunma
İnsanlar ihtiyacın değil arzunun yaratımlarıdır.
Sayfa 18 - TübitakKitabı okudu
Reklam
Teknolojinin gücü
20. yy' da en büyük soru ise, toplumu 'kimin' değil 'neyin' yönettiği olmalıdır.
Sayfa 319Kitabı okudu
367 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
George Basalla’nın 1988’te kaleme aldığı bu kitapta yazıldığı dönem ve öncesindeki akademik çalışmalar ışığında teknoloji kavramının evrimsel sürecini okuyucuya aktarıyor. Bir tarihsel çalışma ürünü olan kitapta teknolojinin doğuşu, gelişimi, çeşitlenmesi ve sınıflandırılması gibi başlıklar tarihsel örnekler kullanılarak bilimsel bir dille anlatılıyor. Kitap toplamda üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm teknolojinin neden insan yaşamına dahil olduğunu varsayımlarla açıklayan çeşitlilik, gereksinim ve evrim bölümü. Bu bölümde insan ürünü nesnelerin ve organik ürünlerin neden bu kadar çeşitli olduğunu Darwin’in ‘Türlerin kökeni’ adlı kitabında öne sürdüğü Evrim Teorisi ile açıklamakta. Dinsel ve bilimsel açıklamaların sarsıldığı bu kuramda canlı çeşitliliğinin nedenleri yorumlanırken teknolojinin evrimi konusunda da bizlere ışık tuttuğu aşikar. Teknolojinin bilimsel tarihini okuyacağınız bu eserde teknolojik buluşların birkaç dahinin kahramanlığı mı olduğunu yoksa kamülatif ( birikimli ) bir değişimden oluşan toplumsal bir süreç mi olduğu sorularını sorarak okuyucuyunun aydınlanmasını sağlıyor.
Teknolojinin Evrimi
Teknolojinin EvrimiGeorge Basalla · Doğu Batı Yayınları · 2013123 okunma
Temel İhtiyaçlar
İnsana ait ürünlerin bolluğu ise, hayallerle, özlemlerle, isteklerle ve arzularla dolu insan zihninin eseridir.
68 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.