Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Giles Morgan

Giles MorganBizans'ın Kısa Tarihi yazarı
Yazar
8.3/10
3 Kişi
16
Okunma
0
Beğeni
360
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

16 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tam burada size eskilerin çok doğru bulduğum bir sözünü hatırlatmak isterim; Saltanat en şık, en güzel kefendir.
Sayfa 53 - KalkedonKitabı okudu
Theodosius Surları aslında ünlü Hun Hükümdarı Atilla’nın ordusunun amansız saldırılarına karşı bir önlem olarak düşünülmüştür.
Reklam
Bizans, Peter Jackson'ın filmlerinde de karşımıza çıkmaktadır. JRR Tolkien'in "Yüzüklerin Efendisi" isimli üçlemesini sinemaya uyarlayan Jackson, hikayenin geçtiği şehir olan Muhafız Kulesi'ni canlandırırken Konstantinapolis'in Ortaçağ tasvirlerinden geniş ölçüde faydalanmıştır. Gerçekten de Tolkien'in eserindeki Gondor Krallığı, Doğu'dan gelen mütecaviz güçlerin tehdidi altında olması bakımından Bizans İmparatorluğu'nun gerileme dönemini hatırlatmaktadır.
Sayfa 125 - İmparatorluğun GölgesiKitabı okudu
Jüstinyen döneminde çıkarılan kanunlar, Helenistik dönem dinlere mensup olan topluluklar ve Maniheistler gibi Hıristiyan olmayan toplulukların katliama varan baskılara maruz kalmasına neden olmuştur. İznik Amentüsü'ne yürekten bağlı olan Jüstinyen, yönetimde kaldığı dönem boyunca kararlı hatta ihtiraslı biçimde bu yönde politikalar izlemiştir.
Sayfa 48 - Jüstinyen DönemiKitabı okudu
Hıristiyanlar lehine kanunlar çıkarmasına ve onlarla son derece uyumlu olmasına karşın İmparator Konstantin'in dinsel kimiliği hâlâ tartışmalı bir konudur. Milvian Köprüsü savaşında onun Hıristiyanların tanrısından yardım istediği bilinmektedir, ancak son dönemlerde ortaya çıkarılan tarihsel belgeler İmparatorun çok daha karmaşık bir dinsel kimliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu son araştırmalar, onun gerçekte Apollo, Mithras ve 'Fethedilmemiş Güneş' kültlerine bağlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Batı İmparatoru olduğu dönemde üzerinde 'Fethedilmemiş Güneş' figürü olan madeni paralar kullanılmıştır; ancak yine tıpkı babası Constantius gibi onun da tek tanrı kavarmına, tek bir üstün gücün varlığı fikrine sıcak baktığı bilinmektedir. Tek tanrı fikrine sıcak baksa da, o bu tanrının tek bir kimlikle var olmadığına, zaman ve mekan zeminine göre farklı biçimler altında tezahür edebildiğine inanıyordu.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok