Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Heinrich Schliemann

Heinrich SchliemannTroas'ta Yolculuk yazarı
Yazar
8.4/10
5 Kişi
16
Okunma
11
Beğeni
1.037
Görüntülenme

Heinrich Schliemann Gönderileri

Heinrich Schliemann kitaplarını, Heinrich Schliemann sözleri ve alıntılarını, Heinrich Schliemann yazarlarını, Heinrich Schliemann yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çoğu Rum'un ağzından düşmeyen şöyle bir şey var. "Biz Rumlar çalışkan insanlarız. Türkler ise tembeldir ve bunun için de hep ihtiyaç halindedirler. Biz de onlara arazilerini ipotek ederek borç veririz. Onlar da ipoteği kaldıramadığı için arazileri bizim olur. Böylelikle Türklerin arazileri yavaş yavaş bizim elimize geçiyor.
Sayfa 41
111 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Arkeolog Schliemann'ın Gözünden Homeros ve Troya: Troas'ta Yolculuk
"Troya'ya çok sık gittim ve beş yıl içinde aylarca süren kazılar yaptım. Buna rağmen buralara her gidişim yeni bir heyecana yol açıyor. Çünkü Troya coğrafyasının sihirli havası burada her yerde hâkimdir; her dağ, her vadi, her nehir, deniz ve Hellespontos burada Homeros'u ve İlyada'yı solumaktadır. Ancak bu seferki yolculuğum
Troas'ta Yolculuk
Troas'ta YolculukHeinrich Schliemann · Say Yayınları · 201415 okunma
Reklam
“14 kilometre uzunluğunda ve 6 kilometre genişliğindeki Troya Ovası’nda bir zamanlar iki köy ve on bir parlak kent bulunmaktaydı ve bu kentlerden beşi (İlion, Ophryneion, Rhoeteion, Gergis ve Sigeion) sikke kesme hakkında sahipti.”
“Homeros İda’yı canavarlar anası olarak nitelemektedir. Bundan yola çıkarak bir zamanlar burada çok sayıda yabani hayvanın yaşadığı sonucunu çıkarabiliriz. Şimdi bile hâlâ olduklarını söyleyebilirim.”
Zeus da Çanakkaleliymiş
Gargaros’un zirvesinden 1350 metre aşağıda Menderes’in kaynakları olduğu ve bu ırmak
Homeros
Homeros
tarafından “Zeus’tan doğma” ve “Zeus’un oğlu” olarak adlandırıldığı, zirvesinde taht benzeri bir yapı bulunduğu ve adı da “kutsanmış Gargaros” olduğu için hiç kuşku yok burası Zeus’un ikametgâhı olarak nitelendirilmiş.
Haha
“İda’ya çıkan birçok seyyah, buradan İstanbul’un gözüktüğünü iddia etmiştir. Bu bana Zeus’un bile gerçekleştiremeyeceği bir imkânsızlık gibi geliyor.”
Sayfa 54 - 55Kitabı okudu
Reklam
Ida Dağı (Kaz Dağı) manzarası ektedir
“Buradan gözler önüne serilen manzara, çektiğim her türlü zahmete değmişti. Her yer ayaklarımın altında bir tabak gibi uzanıyordu; Troya’nın tüm ova ve çayları, kuzeyde Marmara Denizi, kuzeybatıda Çanakkale Boğazı, daha ötesinde Trakya Khersones ve daha da ötesinde Sinus Melas, Trakya Denizi, İmbros [Gökçeada] ve Poseidon’un ikâmetgahı olan ve Troya Savaşı’nı izlediği Samothrake [Semadirek]; batıdaysa Limni Adası, hemen üst kısmında mağrur Athos Dağı, Edremit Körfezi’nin güneyinde ve güneybatısında Midilli Adası ile Ege Denizi vardı.”
Homeros gerçekten İda* için kaynak zengini demekte çok haklıymış. Burada her yerden sular akıyor, adım başında bir kaynağa rastlanıyor.
“Edremit’te çok sayıda leylek yuvası bulunmaktadır. Leylek, gördüğü derin saygı ve hürmet sayesinde bu coğrafyanın fizyonomisinde önemli bir rol oynamaktadır; bu saygı ve hürmet o kadar büyük boyutlardadır ki, bu durum bu hayvana bir dokunulmazlık statüsü vermekte ve varlığı hayırlı alametlere vesile olarak gösterilmektedir. Rosenmüller’e göre, leyleğin İncil’de geçen adı olan “Chasidah”nın anlamı, diyanetlidir. Fakat Rumlar Türklere duydukları nefretin bir parçası olarak, böylesine anlamlı bir yaratık için bile ‘Türklerin kutsal kuşu” demekte ve evlerinin çatılarına bu kuşun yuva yapmasına izin vermemektedirler.”
“Durumu ne olursa olsun Anadolu Rumları arasında Yunanistan’a bağlılık çok sıkıdır. Anavatan diye Yunanistan’dan söz ederken akan gözyaşları insanın içini sızlatır. Hem de Yunanistan’ı hiç görmedikleri halde bu durum böyledir.”
Reklam
Strabon
Strabon
’a göre Assos, İÖ 350’de Tiran Hermeias komutasında bağımsızlığını kazanmıştır. Hermias, Ksenokrates ve
Aristoteles
Aristoteles
gibi filozofları ülkesine davet etmiş ve hatta Aristoteles’i yeğeniyle evlendirmiştir.”
“Ben Assos’un ünlü Apollon Smintheus Tapınağı’na sahip olan ve
İlyada
İlyada
’da sıklıkla sözü edilen Khrysa kenti olduğunu tahmin ediyorum. İlyada’ya göre Khrysa’nın bir limana sahip olması, bu bilginin
Strabon
Strabon
tarafından onaylanması ve Edremit Körfezi’nin kuzeyinde tek limana sahip kentin burası olması benim tezimi güçlendirmektedir.”
“Çanakkale’den çıkar çıkmaz, en sıcak yaz günlerinde bile suyu eksik olmayan Dardanel Çayı’ndan geçtik. Bu çayın
Homeros
Homeros
’un Rodios Çayı ile aynı olduğu konusunda artık kuşku kalmamıştır. Çünkü bu çay hakkında bize bilgi aktaran
Strabon
Strabon
’un dönemine kadar çay bu adla anılmaya devam etmiştir.”
Sayfa 15 - 16Kitabı okudu
“Troya’ya çok sık gittim ve beş yıl içinde aylarca süren kazılar yaptım. Buna rağmen buralara her gidişim yeni bir heyecana yol açıyor. Çünkü Troya coğrafyasının sihirli havası burada her yerde hâkimdir; her dağ, her vadi, her nehir, deniz ve Hellespontos* burada
Homeros
Homeros
’u ve
İlyada
İlyada
’yı solumaktadır.”
Homeros
Homeros
’un
İlyada
İlyada
ve
Odysseia
Odysseia
destanlarında geçen İlion ya da Troya denen antik kent de pek çok arkeologun hayallerini süslemektedir. Choiseul-Gouffier,
Joseph François Michaud
Joseph François Michaud
gibi seyyahlar ellerinde
Homeros
Homeros
ve
Strabon
Strabon
’un kitapları, Troas’ı adım adım gezerler. Ancak hepsi de Troya’nın Çanakkale’nin Pınarbaşı Köyü’nde olduğuna inanmaktadırlar.
Heinrich Schliemann
Heinrich Schliemann
, 1868’de buraları gezdikten sonra, büyük ölçüde İlyada’daki verilere dayanarak Troya’nın Hisarlık denilen yerde olduğunu ileri sürer.”
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.