Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ian Stewart

Ian StewartMatematiğin Kısa Tarihi yazarı
Yazar
8.6/10
81 Kişi
395
Okunma
43
Beğeni
3.643
Görüntülenme

Ian Stewart Yorumları ve İncelemeleri

Ian Stewart yorumları ve incelemelerini, Ian Stewart kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Ian Stewart puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
336 syf.
9/10 puan verdi
·
24 günde okudu
Matematiğin nasıl keşfedilip, geliştiğini merak edenler ve matematiği sevenler için harika bir kitap. Kitap matematik bilgisi zayıf olanlar için ağır olabilir, yazar mümkün olduğunca açıklamaya çalışsa da teoremlerden bahsedildiği için bazı kısımları anlamak zor olabilir. Matematiğin gelişimine katkı sağlayan bilim insanlarına da yer verilmiş. Her sayfası bilgi dolu bir kitap. Tekrar tekrar okunmaya değer. Keyifli okumalar.
Matematiğin Kısa Tarihi
Matematiğin Kısa TarihiIan Stewart · Alfa Yayınevi · 2016187 okunma
228 syf.
9/10 puan verdi
Matematik ve felsefe ilişkisi, matematiğin ülkemizde verilen eğitim durumu ve benzeri konular hakkında biraz konuşmak istiyorum. Seçtiğim bölüm ile ilgili bu kitabın bana çok yardımı dokunduğu için, içimden geçenleri buraya dökmek istedim. Matematik ve Felsefeyi tek yumurta ikizi olarak düşünüyorum. Aynı anda oluşan, cinsiyetleri, ortaya
Genç Matematikçiye Mektuplar
Genç Matematikçiye MektuplarIan Stewart · Profil Yayıncılık · 201357 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitabı hala okuyorum ama bunu yazmak için bitirmeyi bekleyemedim. Yazarın daha önce “Matematiğin Kısa Tarihi” adlı kitabını okumuş ve çok sevmiştim. Onun incelemesini de yapmıştım. Bu kitabın konusu çok güzel ve çok bilgilendirici, ancak zor okunuyor ve bunun sebebi kesinlikle çeviri. Bence bu iyi bir çeviri olmamış. Ardışık cümlelerin fiillerinin zamanları bile birbirini tutmuyor. Bir cümlede “yapıyor” yazıyorsa mesela bir sonrakinde “yapar” yazıyor. Bu durum okumayı gerçekten zorlaştırıyor. Ben de ara sıra bilimsel çeviri yapıyorum, bu yüzden o akademik yazıların düzgün bir şekilde çevrilmesinin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Üstelik bu bilimsel yayınlarda aslına bağlı kalmak zorundasınız. Ancak bu kitapta çevirmen hiçbir insiyatif kullanmamış ve her şeyi olduğu gibi çevirmeye çalışmış. Bu da farklı dillerin cümle yapıları aynı olmadığı için akışı bozmuş. İnşallah bu eleştirim yerini bulur da çeviri gözden geçirilip tekrar basılır. Çünkü gerçekten bu kitabı okumak istiyorum.
Evreni Ölçmek
Evreni ÖlçmekIan Stewart · Alfa Yayıncılık · 201837 okunma
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Matematik öğretmenliği okumam sebebiyle branşımda kendimi geliştirmem gerektiğini düşünüyorum. Bunun da en güzel ve etkili yolu okumaktan geçiyor... Ian Stewart da matematiğin bu upuzun tarihini yaklaşık 320 sayfaya sığdırmaya çalışmış. Bunu yapmak oldukça zor, ama Stewart bu konuda iyi iş çıkarmış. Gelelim kitabın konu başlıklarına... Kitap, toplamda 20 bölümden oluşuyor. Bu bölümler genel olarak şu konu başlıklarını içeriyor; sayılar, geometri, aritmetik, cebir, trigonometri, logaritma, koordinatlar, sayı teorisi, türev, integral, karmaşık sayılar, analiz, öklitçi olmayan geometri, grup teorisi, soyut cebir, topoloji, üst boyutlu geometri, mantık, olasılık-istatistik, sayısal analiz ve doğrusal olmayan dinamik. Görüldüğü üzere dolu dolu bir kitap var karşımızda. Çoğu kişinin anlamakta güçlük çekeceği kavramlar var. Fakat matematikçiler, fizikçiler, mühendisler ve matematikle ilgilenen (ileri düzeyde) herkes bu kitabı okuyabilir, hatta okumalı da. Ben matematik tarihi dersinde hiçbir şey öğrenmediğimi bu kitabı okuyarak anladım. Bu kitapla matematiğe bakış açım biraz daha netleşti. Keşke spontane ders anlatımları yerine bu kitapları okuyabilsek, sayısalcı olunca (tabi öyle bir ayrım pek mümkün değil) insanlar sözel(!) nitelikteki derslere ilgisini kaybediyor. Oysa bu kitapta okuduklarım bunun tam tersini söylüyor, hayatta matematik birçok şeyi etkiliyor ve etkileniyor. Böyle bir ortamda insanlar nasıl olur da kendilerini sayısalcı veya sözelci olarak niteler. Kısacası, her insan matematiği de bilmeli edebiyatla da ilgilenmeli... Bu kitaptan herkesin çıkarabileceği en güzel ortak payda budur.
Matematiğin Kısa Tarihi
Matematiğin Kısa TarihiIan Stewart · Alfa Yayınevi · 2016187 okunma
352 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bir kuramın ya da teoremin doğru olup olmadığına nasıl karar verebiliriz? Ian Stewart diyor ki her güzel kuram gerçek değildir fakat her gerçek kuram güzeldir. Bu etkileyici bir cümledir fakat "güzel" teorwm nedir ki? Ben bir fizikçi gözüyle baktığım zaman en az kelime veya denklem ile en çok olayı açıklayabilen kuramlara güzel derim. Kuram bu kriteri ne kadar çok karşılıyorsa o kadar güzeldir. Kitabın başlığına aldanmamak gerek çünkü bu bir matematik tarihi kitabı aslında. Stewart babillilerden modern fiziğin son noktalarına gelene kadar simetri kavramının gelişimini anlatıyor bize. İkinci dereceden denklemlerden grup kuramına ve Lie cebirine bir yolculuğa çıkıyoruz. Kitap matematik kitabı olduğundan dolayı doğal olarak biraz temel bilgi gerektiriyor. Bu kitabın başlarında benim için bir sorun değildi gayet akıcı şekilde devam ediyordu. Fakat son bölümlere doğru kitap nerdeyse okunmaz hale geliyor. Bu kısımda ne anladığımı çok sorgulamadan okuyup geçtim sadece. Bunun yanında kitapta bir çeviri sıkıntısı da var gibi geldi bana. Bazen cümleleri anlamak için bir kaç kere okumak zorunda kaldım ve sık sık garip gramer yapılarıyla karşılaştım.
Güzellik Neden Gerçekliktir
Güzellik Neden GerçekliktirIan Stewart · Alfa Basım Yayım Dağıtım · 201512 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Matematik neden var nasıl bulunmuş , tarzında yöneltilen klişe sorulara cevaben verilen kısa bilgiler ilgisi olanlar için kaynak niteliğinde . Sadece yazarın yararlandığı kitaplar, makaleler ve internet adresleri bile hayat kurtarıcı.
Matematiğin Kısa Tarihi
Matematiğin Kısa TarihiIan Stewart · Alfa Yayınevi · 2016187 okunma
Reklam
652 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Matematik Tarihi
Lisans matematik bölümü öğrencilerine hitap eden, hatta öğrencilerin genel resmi anlaması icin cok güzel bir kitap. Tarih güzel, matematik tarihi daha güzel.
Önemli Matematikçiler
Önemli MatematikçilerIan Stewart · Alfa Yayınları · 202113 okunma
340 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sizin Bilgi seviyesinizi kesinlikle yukarı çekecek bir kitap olduğunu belirtmek isterrim.kitabin bazı yerlerinde ki ifadeler sizi fazlasıyla zorlayacaktır. Ancak not çıkararak giderseniz sorun çıkmaz . Notları aşağıya ekliyorum
Evreni Ölçmek
Evreni ÖlçmekIan Stewart · Alfa Yayıncılık · 201837 okunma
340 syf.
5/10 puan verdi
·
5 günde okudu
İçerdiği konular gerçek anlamda harika ve birçok bilinmeyene yanıt verir nitelikte. Ancak yazar, çok fazla açıklamaya gitmeden, sanki okuyucuların tamamı yüksek hazırbulunuşluk düzeyindeymiş gibi kimi kısımları hızlı geçmiş ve konu ilerledikçe okuyucu için çileye dönüşmüş. Aslında bu durumun tam olarak yazardan kaynaklandığından da emin değilim. Çünkü Türkçe çeviri cidden çok kötü. "Bu galaksilerin çoğu, iki hâkim sarmal olan Andromeda ve bizim etrafımızda uydular olarak dönen Magellan bulutundaki cüce galaksiler gibidir." Bu nasıl cümledir bilemedim. Ne anlattığını bilen bir kişi anlayabilir elbette, ama bu yalnızca basit bir konu için örnek ve kitap böylesi cümlelerle dolu ne yazık ki.
Evreni Ölçmek
Evreni ÖlçmekIan Stewart · Alfa Yayıncılık · 201837 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
"Dünyayı Değiştiren Beş Denklem" adlı kitapla başlayan matematik merakım, bu kitapta aradığını buldu. Kitapta matematiğin temel konuları - sayı ve semboller, mantık, cebir, geometri, karmaşık sayılar, eğriler, irrasyonel sayılar, olasılık, kaos teorisi gibi - kendi içlerinde tarihsel sıraya göre anlatılıyor. Kitabın en önemli özelliği
Matematiğin Kısa Tarihi
Matematiğin Kısa TarihiIan Stewart · Alfa Yayınevi · 2016187 okunma
Reklam
492 syf.
·
Puan vermedi
·
43 günde okudu
Aslinda buyuk puntolar ile yazilmasi gereken varolusun sirlarini aciga cikarmak olmali :)Isin espri kismi tabi,kitap matematige nacizane benim yaklasimimimdan farkli bakiyor,kitabi alirken yasam icindeki matematiksel sabit denklemler bekliyordum ama alakasi yok tabi.Kabaca evrimsel surece .matematiksel yaklasan bir kitap ve kitabin icinde; bakteri boyutunda,turlerin yasadigi ekosistemimiz ve dunya disindaki sistemleri farkli.sekilde dusunmemizi sagliyor. Tavsiye ederim.
Yaşamın Matematiği
Yaşamın MatematiğiIan Stewart · Akılçelen Kitaplar · 201614 okunma
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Harika bir matematik tarihi özeti kitabı. Henüz daha okuyorum matematiğin oluşumundan,tarihinden bahsediliyor. Matematiğin gerekliliğinden kullanılışından, günümüzde kullanılan ama yüzyıllar önceden keşfedilen terimlerinden..
Matematiğin Kısa Tarihi
Matematiğin Kısa TarihiIan Stewart · Alfa Yayınevi · 2016187 okunma
340 syf.
9/10 puan verdi
Bir Matematikcinin ,fizikcinin veya bilime duyarli merakli zihinlerin ve kozmolojiyle ilgisi olanlarin mutlaka okumasi gereken bir kitaptir Zamana yayip okudum ilk kisimlar evreni klasik olarak anlatiyor sanki kozmoloji uzerine belgesel seyreder gibi oldum Son kisimlar iste matematikciligi ustaca konusturan Ian Stewart kitabin hakkini vermis. Matematiksel olarak Evrenin boyutunu Poincare sanisini Gaussu Riemanni ve sonrasinda Einsteine giden sureci mukemmel anlatmis Ian Stewart minkowski geometrisine de biraz girmis ancak bu kisim keske kitap sonuna bir ek konularak anlasilir bir hale getirilebilinirdi fakat alfa yayinlari orjinallige sadik kalarak ek koymamis keske yapsaymis daha iyi olurdu Okumayi dusunenlere simdiden keyifli okumalar
Evreni Ölçmek
Evreni ÖlçmekIan Stewart · Alfa Yayıncılık · 201837 okunma
492 syf.
4/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İsminin yanlış verildiğini düşündüğüm bir kitap. Biyoloji ile matematiğin ilişkisini güzel bir açıdan incelemeye girişmiş bir kitap ancak bir matematikçi için biyolojik terimlerin arasında kaybolma macerasına dönüşüyor.
Yaşamın Matematiği
Yaşamın MatematiğiIan Stewart · Akılçelen Kitaplar · 201614 okunma
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.