Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbrahim Tellioğlu

İbrahim TellioğluFethedilenlerin Gözüyle Anadolu’nun Fethi yazarı
Yazar
Editör
8.5/10
19 Kişi
52
Okunma
10
Beğeni
2.017
Görüntülenme

İbrahim Tellioğlu Sözleri ve Alıntıları

İbrahim Tellioğlu sözleri ve alıntılarını, İbrahim Tellioğlu kitap alıntılarını, İbrahim Tellioğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Melikşah'tan bahseden hiçbir Ermeni kaynağında olumsuz bir ifadeye rastlamanız mümkün değildir.
Sayfa 101 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
“İbrahim kafesoğlu gibi önemli bir alim mevcuttaki bilgilere dayanarak 1980’li yıllarda Anadolu’ya gelen ilk Türkler olarak 395’te ülkeye keşif akını düzenleyen Hunları göstermekteydi.”
Sayfa 11
Reklam
Anadolu'nun fethine dair eserler içerisinde Ermeni kaynakları büyük öneme sahiptir. Eğer Ermeni tarihçileri hadiselerin ayrıntısına girmeseydi de Selçuklu kaynaklarıyla yetinmek zorunda kalınsaydı gelişmeler sadece çok soyut bir biçimde anlaşılabilirdi. Bir Selçuknâme'de ya da umumi İslam tarihinde bir iki satırla bahsedilen bir olay Ermeni kaynaklarında sayfalarca yer tutabilmektedir. Çünkü Müslüman tarihçilere göre Selçuklu hükümdarının sıradan zaferleri arasında yer alan ve bir-iki cümleyle anlatılan bir savaş Ermeniler açısından dönüm noktası olabildiği için oldukça ayrıntılı olarak kayıt altına alınabilmektedir. Alp Arslan'ın Ani şehrini fethetmesi bunun çarpıcı bir örneğidir.
Sayfa 19 - Bilge Kültür Sanat
“MÖ 336’da Makedonyalı iskender’in ordularını uzun süre durdurabilecek bir sayı ile bölgeyi yurt tutmaları Türklerin Anadolu’daki varlığının derinliği açısından önemlidir.”
Sayfa 15
Ermeni Kaynakları
Bir Selçukname'de ya da umumi İslam tarihinde bir iki satırla bahsedilen bir olay Ermeni kaynaklarında sayfalarca yer tutabilmektedir.
Sayfa 19 - Bilge Kültür Sanat Yayınları
Kıyametin Türkleri
Mateos'tan itibaren Ermeni tarihçilerin hepsi Selçuklu ordusundan adeta İncil'de tasvir edilen kıyamet alametlerinden birisi gibi bahseder...
Sayfa 49 - Bilge Kültür Sanat Yayınları
Reklam
Dinin Hakikati Çiğnemesi
Müverrih Vardan ise hiçbir ayrıntı vermeksizin bir cümlenin yarısında Alp Arslan'ın Ani şehrini zapt ettiğini yazarken diğer yarısında da, "...söylendiğine göre bir hendek içinde bin kişiyi keserek , onların kanıyla yıkandı." derken aslında dini baskı altında yazılanların tarihi gerçeklerden ne kadar uzaklaşabileceğinin, hakikatin yerini inançların nasıl alabileceğinin en çarpıcı örneklerinden birisini vermekteydi.
Sayfa 75 - Bilge Kültür Sanat Yayınları
Attaleiates' in Romalılarla Selçuklular arasındaki ittifakla ilgili olarak yaptığı benzetme ise oldukça manidardır: " Böylece Davud Peygamber'in sözü gerçekleşti: Kuzular kurtlarla ve parslar oğlaklarla birlikte otlayacak."
Sayfa 96 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
Şeyh Cüneyt'in 1460 yılında ölümünden sonra faaliyetlerini, Uzun Hasan'ın kız kardeşinden doğan oğlu Haydar devam ettirmiştir. Şeyh Haydar'ın ilk yılları Anadolu'daki teşkilatı geliştirmek ve müritlerin sayısını artırmak faaliyetleriyle geçmiştir. Ayrıca Haydar, müritlerine on iki dilimli, üzerine beyaz bir tülbent sarılan sürahi biçiminde kızıl bir tác giydirmiş ve bundan dolayı da mensuplarına "Kızılbaş" adı verilmiştir. Zaten Safevi tarikatının Anadolulu müritlerinin de -Türk oymakları ve köylülerinden oldukları için- giydikleri börkün renginin kızıl olması tabii idi. Böylece bu ad, Türkmenler arasında hiç yadırganmamış ve hatta benimsenmiştir. Kızılbaş, Safevi Devleti'nin kuruluşuna katılan, onun asıl dayanağını teşkil eden ve devlet katında imtiyazlı unsur demektir. Dolayısıyla Kızılbaşlığın merkezinde Safevi taraftarlığı yer almaktadır. Kızılbaşlar, ağırlıklı olarak Oğuz grubu Türkmenleri olup hayvancılıkla geçinen göçebe boylar idiler. Bunlar zamanla Safevi askeri aristokrasisinin temelini oluşturmuşlardır.
Sayfa 177 - TÜRK TARİH KURUMU YAYINLARIKitabı okudu
Taceddinoğulları
XIII. yüzyılın başlarından itibaren Türklere yurt olmuş bu yerlerde Taceddinoğlu varlığı o kadar etkili olmuştur ki Trabzon Rumları bu beylikle dostluk kurma lüzumu hissetmiştir. Asker sayısı 6.000 ile 12.000 arasında değişen Taceddinoğullarının beylikleri yıkıldıktan sonra bile Çarşamba ve çevresindeki ağırlıklarının devam ettiği, 1456'da Trabzon'u kuşatacak ordu çıkarmalarından bellidir. İmparatorluk olarak adlandırılan Komnenosların başkenti Trabzon'da aynı tarihlerde Çarşamba beyliğinin ordusundan daha az insan yaşıyor olması, esasında Taceddinoğullarının insan kaynağı bakımından bölgede ne kadar önemli bir yer tuttuğunu gösterir.
Sayfa 196 - İlkadım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
Reklam
Melikşah
Melikşah'tan bahseden hiçbir Ermeni kaynağında olumsuz bir ifadeye rastlamanız mümkün değildir.
Sayfa 101 - Bilge Kültür Sanat Yayınları
Gürcistan'da Türkler...
Antropolojik farklılık sebebiyle Kıpçakları, Gürcülerden ayırmak hiç de zor değildir. Büyük ölçüde brakisefal ve hiperbrakisefal kafa yapısına sahip olan; düz, ince burunlu, çoğunlukla siyah saçlı ve ela gözlü olan Gürcüler'in üçte birini oluşturan açık tenli, sarışın, mavi gözlü, çengel burunlu, yüksek ve geniş alınlı grup günümüze kadar varlığını devam ettirmektedir ki, bu daha önce bahsedildiği üzere Kıpçaklara mahsus antropolojik özelliklerdir. Kaynaklarda Gürcü olarak anılan Kıpçaklar, özellikle Türkler tarafından Sağ Gürcistan ya da Terekeme Gürcistan'ı olarak bilinen kısımda inanç, giyim- kuşam, yiyecek, ölçü ve musiki unsurlarıyla günümüze kadar baskın unsur olarak yaşamaktadır.
Sayfa 132Kitabı okudu
"...özgür bıraktığı tutsağının, kendi memleketlileri tarafından acımasızca acıklı bir ölüme mahkûm kılındığını ve onunla yapılan barış antlaşmasının geçersiz kaldığını öğrenen sultan, çok üzüldü ve ordusuna, Rum ülkesini istila etmesini buyurdu." Zonaras
Sayfa 93 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
Diğer bir Romalı tarihçinin de “... özgür bıraktığı tutsağının, kendi memleketlileri tarafından acımasızca acıklı bir ölüme mahkûm kılındığını ve onunla yapılan barış anlaşmasının geçersiz kaldığını öğrenen sultan, çok üzüldü ve ordusuna, Rum ülkesini istila etmesini buyurdu." kelimeleriyle duyurduğu hukuki zeminde, uluslararası hukukta taraflardan birisi imza koyduğu anlaşmanın gereğini getirmezse, muhatabına her türlü tasarrufta bulunma hakkı doğar.
Sayfa 93 - Bilge Kültür Sanat
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah.
Melikşah'tan bahseden hiçbir Ermeni kaynağında olumsuz bir ifadeye rastlamanız mümkün değildir.
Sayfa 101 - Bilge Kültür Sanat
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.