Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

J. Von Hammer

J. Von HammerOsmanlı Tarihi Devlet- i Aliye yazarı
Yazar
7.4/10
105 Kişi
423
Okunma
60
Beğeni
5bin
Görüntülenme

Hakkında

Joseph von Hammer-Purgstall (9 Haziran 1774, Graz – 23 Kasım 1856, Viyana), Avusturyalı tarihçi, diplomat ve Doğu bilimleri uzmanı. Tarihçi, Geschichte des osmanischen Dichtkunst adlı eserinin iç kapağına ismini Yûsuf Hammer Purgstall olarak işlemiştir. 1774 yılında Avusturya'nın Graz kentinde doğmuştur. 15 yaşındayken Viyana'daki İmparatorluk Doğu Dilleri Akademisinde öğrenim görmeye başladı ve beş yıl boyunca diplomatik tercüman eğitimi gördü. Bu süre zarfında Türkçe, Arapça, Farsça dillerinin yanı sıraİtalyanca, Fransızca, Latince ve Yunanca da öğrendi. Dil öğrenmeye yatkın bir kişilikti. 1799 yılında ilk kez İstanbul'a geldi. Bu dönemde Doğu Tarihi ve edebiyatıyla ilgilenmiş Doğu Akdeniz'de Fransız'lar aleyhine İngilizlerin açtığı seferlere katılmıştır. Mısır'a gidip Arapçaöğrenmiş, 1807'de Avusturya'ya dönmüştür. Ülkesinde saray müşavirliği yapmış, imparatorluk akademisinde başkan seçilmiştir. 1835'te politikayı bırakıp kendine tamamen tarih çalışmalarına vermiştir. Osmanlı'da 1851'de kurulan Encümen-i Daniş'e seçilen bilim adamlarındandır. Doğu dillerine ve kültürüne ait önemli eserleri Almanca'ya kazandırarak büyük yankılar uyandıran ünlü tarihçinin kabrinde yazan ismi "Yusuf Bin Hammer"dir. Kabir taşını kendisi çizmiş ve İstanbul'daki ulemaların mezar taşlarından etkilenmiştir. Mezar taşının üstünde yazanlar "Hüvelbaki" diye başlar, "Rahman olan Allah'ın merhametine sığınan üç dilin tercümanı müverrih Yusuf bin Hammer" diye biter.
Tam adı:
Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall, Joseph Von Hammer
Unvan:
Avusturyalı Tarihçi, Diplomat ve Doğu Bilimleri Uzmanı, Yazar
Doğum:
Graz, 9 Haziran 1774
Ölüm:
Viyana, 23 Kasım 1856

Okurlar

60 okur beğendi.
423 okur okudu.
29 okur okuyor.
388 okur okuyacak.
33 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tüm insanların bir gün saati gelecek, Tüm imparatorluklar bir gün çökecek, Ebedi ve Bâkî olan O’nu Ne ölüm ne zaman durdurabilecek.
Sayfa 124 - TimaşKitabı okudu
"Cesaret insanı zafere , kararsızlık tehlikeye , korkaklık ise ölüme götürür." Yavuz Sultan Selim
Reklam
Üç kişiye acı:Cahiller arasındaki âlime,zenginken fakir düşene, hatırlı iken îtibârını kaybedene.
Yulaf yedirildi..
Şövalyeler; "Gök düşecek olsa, mızraklarımızın ucuyla tutarız" Y. Bayezid; "Yakında atıma Saint Pierre Kilisesi'nin mihrabında yulaf yedireceğim"
Ey oğul! Sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma; insanı yaşat ki, devlet yaşasın!.. Ey oğul! Anam, atam say! Bereket büyüklerle beraberdir. Bu dünyada inancım kaybedersen, yeşilken çorak olur, çöllere dönersin. Azminden dönme, çıktığın yolu, taşıyacağın yükü iyi bil. Her işin gereğini vaktinde yap. İnsanları yaşat ki, devlet yaşasın! Açık sözlü ol.Her sözü üstüne alma. Gördün söyleme, bildin bilme. Sevildiğin yere sık gidip gelme. Muhabbetin kalkar, itibârın olmaz. Üç kişiye acı: Cahiller arasındaki âlime, zenginken fakir düşene, hatırlı iken itibârını kaybedene. Unutma ki yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Ululanma, düşmanı hor görme, düşmanım çoğaltma, düşmanlığın başını da sonunu da sen belirle. Haklı olduğunda mücadeleden korkma! Bilesin ki, atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler. Ey oğul! İşin ağır, işin çetin, gücün kula bağlı. Allah yardımcın olsun...
Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı 408
Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı 408
editör yazısı HASBIHAL Sevgili Türk Edebiyatı okuyucuları, Bildiğiniz gibi, 2007 yılı UNESCO tarafından bütün dünyada doğumunun 800. yılı dolayısıyla "Mevlânâ Yılı" olarak ilan edildi. Büyük sufi, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede sempozyumlar, sergiler,
Reklam
Eglenceli bir işi büyük bir ciddiyetle,ciddi işi eğlenerek yapın👌 .
J. Von Hammer
J. Von Hammer

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
1166 syf.
9/10 puan verdi
·
92 günde okudu
Avusturyalı tarihçi Joseph von Hammer-Purgstall, bu eseri 30 yıl boyunca erişim izni alabildiği kadar hem Avrupa hem de Osmanlı arşivlerini tarayarak oluşturmuş. Hatta o kadar ki Von Hammer, 1851'de Mustafa Reşit Paşa tarafından kurulan Encümen-i Daniş'e seçilen bilim adamlarından birisi. Osmanlı İmparatorluğu Tarihi'nde genel
Osmanlı İmparatorluğu Tarihi (2 Cilt Takım)
Osmanlı İmparatorluğu Tarihi (2 Cilt Takım)J. Von Hammer · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 201476 okunma
1200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kütüphaneme kazandırmak için yıllarca beklediğim, orijinali onlarca cilt olduğu için şimdilik iki ciltlik haliyle idare etmek zorunda olacağım enfes bir kaynak... Osmanlı tarihi dendiğinde akla gelen sayılı isimlerden olan Hammer'in, İmparatorluğun tarihine bütüncül olarak bakabildiği kaynak gibi kaynak. Her Osmanlı Tarihi eseri gibi yer yer önyargıların etkisinde kalmış olması dışında hâlâ bütün tarihçiler içerisinde nadide bir yer verilen Hammer'in henüz aşılamamış bu eseri, hacimli ve bulanıklığı berrak gösterebilen bir durumdadır Detaylarıyla birlikte İmparatorluğun kuruluş dönemi, İlk idarecilerin derin analizleri, Devletin din ve siyasal düzlemdeki mesafesi, Fetihler ve çalkantılar, Padişahların hatalı veya noksan hamleleri, Askeri idarenin geçirdiği çalkantılı süreç, Devlet idaresinde harem ve kadın üzerine dikkatli okumalar... Dahası, en koyu Osmanlı ilgilisinin bile yer yer hayret edeceği yanlışların da bulunduğu, kütüphanenize de dimağınıza da çok şey katacak eserdir. Ayrıca okumaya başlayınca akıcı üslup elden bırakılmamaya da hayli diretiyor.
Osmanlı İmparatorluğu Tarihi (2 Cilt Takım)
Osmanlı İmparatorluğu Tarihi (2 Cilt Takım)J. Von Hammer · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 201476 okunma
197 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Hammer yazmış ama çevirmeni tanımıyorum. Ve ne yazık ki çok kötü bir çeviri. Anlamayı güçleştiren okuyucuyu yoran bir çeviri. Cümlelerin hep birbirine bağlandığı 4,5 satırlık karışık cümlelerin olduğu bir kitap. Şu cümleyi iki okuyuşta anlayabilirseniz öneririm okuyunuz: "I. Bahadır Giray'ın küçük kardeşi Muhammed Girayı, onun ölümünden sonra, rodos'ta gözaltında tutulan Şahin giray'ın, Mısır'daki valiliği'nin ardından dönerken adaya uğrayan Mustafa Paşa tarafından lV. Muradın emri üzerine idam edilmesinin ardından han olarak atandı(1641)." Bunun dışında hanları Meñli Geray'dan başlayıp Şahin Geraya kadar anlatmakta.
Kırım Hanlığı Tarihi
Kırım Hanlığı TarihiJ. Von Hammer · İnsan Yayınları · 201311 okunma