Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ömer Tellioğlu

Ömer TellioğluFilistin'e Musevi Göçü ve Siyonizm yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
7.7/10
5 Kişi
14
Okunma
0
Beğeni
798
Görüntülenme

Ömer Tellioğlu Gönderileri

Ömer Tellioğlu kitaplarını, Ömer Tellioğlu sözleri ve alıntılarını, Ömer Tellioğlu yazarlarını, Ömer Tellioğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
314 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bu yazımızda sözümüze konu edeceğimiz kitabımız: Filistin’e Musevi Göçü ve Siyonizm (1880-1914) kitabıdır. Kitabın yazarı Ömer Tellioğlu, yayınevi ise Kitabevi Yayınları. Söz konusu Filistin olunca aslında kitabi bilgilerden daha çok aklıma gelenler davranışsal anlamda eylemlere tekabül ediyor nedense. Gözümün önüne gelenler ise kitaptan, yazıdan
Filistin'e Musevi Göçü ve Siyonizm
Filistin'e Musevi Göçü ve SiyonizmÖmer Tellioğlu · Kitabevi Yayınları · 201820 okunma
314 syf.
·
Puan vermedi
Filistin gerçeği ne?
Filistin konusunda aslında Osmanlı Devleti yerel makamlarinda ki kişilerin rüşvet, hırsızlık zulüm vb işlerini anlatıyor Osmanlı Devletinin göre göre Filistin de yahudi yerleşimi için onay verdiğini ve Almanya Rusya İngilterenin düşmanlığını gösteriyor mutlaka okumalısınız
Filistin'e Musevi Göçü ve Siyonizm
Filistin'e Musevi Göçü ve SiyonizmÖmer Tellioğlu · Kitabevi Yayınları · 201820 okunma
Siyonistler İttihat Terakki yönetiminin işbaşına gelmesini kendileri için bir çıkış yolu olarak görmekteydi. Bundan dolayı İttihatçıları desteklemişler ve İttihatçıların işbaşına gelmesi sayesinde Filistin'e yönelik planlarını gerçekleştirebileceklerine dair kesin kanaat sahibi olmuşlardı.
Sayfa 215 - KitapeviKitabı okudu
II. Meşrutiyet'in ilanı ile başlayan İttihat Terakki yönetimi ile Siyonizm hareketinin Filistin üzerindeki politikaları yeni bir safhaya girdi. Sultan II. Abdülhamid zamanında yaklaşık 30 yıldır devam eden bütün teşebbüslere rağmen Filistin'de bir Yahudi yurdu oluşturma konusunda başarı sağlanamamıştı.
Sayfa 214 - KitapeviKitabı okudu
Reklam
Filistin'e yönelik amaçları için II. Abdülhamid'i engel gören Siyonistler, 1908 ihtilalinin başarıya ulaşması için ittihatçılara hem malî ve hem de lojistik destek vermişti. Siyonist çevreler ittihat Terakki hükümetinden Filistin'de özerk bir yönetim koparacakları konusunda ümitliydiler.
Sayfa 211 - KitapeviKitabı okudu
19. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkan siyasi Siyonizm akımının uygulayıcı aktörlerinin Filistin'i insansız, tamamen boş arazilerden meydana gelen bir coğrafya gibi değerlendirdikleri görülmektedir. Theodor Herzl gibi Siyonistlerin Filistin hakkında slogan olarak kullandıkları, "Topraksız bir halk için halksız bir toprak" ifadesi bu düşünceyi bariz bir şekilde ifade etmektedir. Oysa Filistin'in her tarafı meskûndur ve nüfus yoğunluğu bakımından dışarıdan gelecek büyük hacimde göçleri kaldıracak kapasiteye sahip değildir. "Halksız bir toprak" sloganının revaç bulduğu 1. Siyonist Kongre'nin toplandığı 1897 tarihinde Filistin'de Arapların nüfusu 650 binden fazladır ve Filistin'de meskûn olmayan bölge ve kuzeydeki bataklık arazilerin dışında işlenmeyen tarım arazisi yok gibidir. Tabii ki Herzl, Filistin'in insansız bir bölge olmadığını biliyordu. Ancak o Filistin'e transfer ettirilecek Musevilere yer açmak için yerli halkın bölgeden sürülüp yok edilebileceğine inanmaktaydı. Öte taraftan Herzl ile birlikte hareket eden bazı Siyonistlerin, bu sloganun etkisinde kaldıklarından dolayı Filistin'de bir halkın yaşadığından haberleri yoktu. Onlar Filistin'i, kendilerini bekleyen boş bir coğrafya olarak düşünmekteydiler. Bu konuda yapılan propagandaya Siyonist hareketin bazı önde gelen isimlerinin dahi inandırıldığını görmekteyiz ki bunlardan biri Theodor Herzl'in yakın çalışma arkadaşı ünlü Siyonist Max Nordau'dur. Nordau, Filistin'de Arapların yaşadığını ilk öğrendiği zaman Herzl'e giderek, "Bunu bilmiyordum, öyleyse adil davranmıyoruz" dediği kaydedilmektedir.
Sayfa 23 - KitapeviKitabı okudu
Siyonizm adı, Yahudi tarihinin başlangıcından beri Kudüs ile eş anlamlı olarak kullanılan "Siyon" kelimesinden gelmektedir. Siyonizm, Musevilerin tekrar Filistin'e dönerek Süleyman mabedini yeniden inşa etme idealini sembolleştiren bir kavram olarak kullanılmaktadır.
Sayfa 21 - KitapeviKitabı okudu
Fransa, Mısır'ı işgale hazırlandığı sıralarda dünyadaki bütün Musevilere, Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması için bir araya gelmeleri çağrısında bulundu. Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması fikrini savunan ilk devlet adamı, Napolyon Bonapart olmuştur.
Sayfa 12 - KitapeviKitabı okudu
Reklam
Filistin'e geniş kapsamlı ve planlı bir Musevi göçünün organize edilmesi konusunda öne çıkan ilk isim Danimarkalı bir tüccar olan Oliger Paulli'dir.
Sayfa 12 - KitapeviKitabı okudu
314 syf.
·
Puan vermedi
Bismillahirrahmanirrahim; Filistin arazilerinin nasıl el değiştirdiğini Osmanlı arşiv belgeleri ışığında anlatan harika bir kitaptı. Kitap yazarın doktora çalışması olmasıyla birlikte taraflı bir bakıştan ziyade objektif kaynaklardan yararlanılarak nesredilmiş bir eser. Kudüs'ü okuma ve içsellestirme yolculuğumda bir basamak da bu kitap oldu
Filistin'e Musevi Göçü ve Siyonizm
Filistin'e Musevi Göçü ve SiyonizmÖmer Tellioğlu · Kitabevi Yayınları · 201820 okunma
314 syf.
·
Puan vermedi
Kitap siyonizmin lideri sandığımız Theodor Herzl'ın aslında kendinden önce bu ideolojiye kafa yormuş insanların neredeyse sonuncusu olduğunu gösteriyor. Siyonizmin asıl liderlerinin çalışmalarını ve kolonileri detaylı olarak aktarıyor. Yoldan cevireceğimiz herhangi bir insanın öne süreceği 'ama onlar topraklarını sattı' gibi argümanları ciddi bir temellendirmeyle çürütüyor. Ayrıca Baron Edmond Rothschild'e arazi satın almada bir kısıtlanma uygulanmaması bize geçmişte de Ortadoğu'da para ve gücün söz sahibi olduğunu gösteriyor. Batı ülkelerinin kendi sınırlarından çıkarabilmek için her türlü eziyeti reva gördükleri insanları savunmak için Osmanlı'ya karşı birbirleriyle yarış hâlinde olmaları planlarını gerçekleştirmek için ne kadar sinsi olduklarını bizlere bir kere daha hatırlatıyor. Bizler Müslümanlar olarak tarihin makûs talihinden kurtulabilmek için her daim uyanık olmalıyız.
Filistin'e Musevi Göçü ve Siyonizm
Filistin'e Musevi Göçü ve SiyonizmÖmer Tellioğlu · Kitabevi Yayınları · 201820 okunma
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.