Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Patrick Haenni

Patrick HaenniPiyasa İslamı yazarı
Yazar
7.6/10
16 Kişi
49
Okunma
2
Beğeni
1.345
Görüntülenme

Patrick Haenni Sözleri ve Alıntıları

Patrick Haenni sözleri ve alıntılarını, Patrick Haenni kitap alıntılarını, Patrick Haenni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pozitif anlamda doğrudan sosyal içerikli, toplumu geri kalmışlıktan kurtaracak hiçbir şey yapmıyoruz.
... iyi İslamcılar sosyal adalet ve zenginliklerin yeniden dağıtımı için çalışanlardır.
Reklam
"materyalist kapitalizmin en vahşisi" olarak değerlendirilen Coco-Cola'ya yine sodalı-gazlı içecekler üzerinden ticari bir mantık dahilinde savaş açmak, İranlı Zamzam-Cola ve diğer İslami kola üreticilerinin yaptığı gibi, esasında rakibin meta yönelimli mantık, ilkeler, araçlar ve düşselini kabullenmek anlamına gelir. Kârın bir kısmı Filistin'e yardım kampanyalarına gitse de bu böyledir.
"her şeyden önce İslam'a bağlılık yerine, örgüte bağlılığı ön plana çıkaran dinî eğitimin şaşmışlığı eleştirilmelidir"
Piyasa İslamı yoksulların dünyasına ait bir kavram değildir. Aksine, Geleneksel İslam'la özdeşleştirilen sosyal adalet ve azla yetinilen sade yaşam biçimi ideallerini ikame eden dindarlık; zenginliğin ve kozmopolitizmin yan yana geldiği burjuva yönelimli bir evrene aittir. Bu ortamda, fakirlik arzu edilen bir durum değildir. Bilakis kargaşalara neden olabileceği için yoksul, potansiyel günahkardır.
Azeri kökenli İngiliz şarkıcı Sami Yusuf, cihadist grup Nashid yerine artık dış dünyaya ve farklı kültürlere açık "helal şarkı" yaptığını açıkça ifade edebilmektedir. Word Beat [Dünya ritimleri] geleneğinin bir takipçisi olarak Sami Yusuf, İran ve Pakistan kökenli ritimlerden etkilenmekte ve şarkılarını İngilizce ve Arapça seslendirmektedir.
Reklam
Gerçekten de 1990'lı yıllarda Suudi Arabistan'a Mc Donald's'ın gelişi, bir kaç etkisiz boykot çağrısı dışında, genel olarak çok başarılı bir ticari operasyondur ve ilginçtir ki , İslamcı Anadolu'da McDonald's karşıtı tek büyük tepki sol eğilimli ODTÜ öğrencilerinden gelmiştir.
(İslami) zihniyet dünyasının Düşsel Değişimi
Düşsel Değişim Bu bağlamda, hayal kırıklığına uğramış Islamcı figürü, hareket içerisinde ister istemez gelişecek olan yeni eleştirel fikir hareketlerinin merkezinde yer almaktadır. "Memnuniyetsiz İslamcı" figürü dâhil olduğu İslami örgütlenmelerin geleneksel yapılanma ve işleyiş tarzlarından hoşnut olmayan, ancak hareketle arasına mesafe koysa da tamamen kopamayan ve her şeyden önemlisi koyu dindarlığını koruyan İslamcı figürüdür. Bu figür eskiden olduğu gibi makro ölçekte küresel hayaller peşinde koşan bir entelektüeli işaret etmez. Söz konusu olan her konuda İslami alternatifi aramaktansa, Bati kültürüne ait öğeleri ithal eden ve bunların İslami yeniden yorumunu yapan kültürel bir aracıdır: İslamcı çevrecilik, İslami feminizm... Aynı zamanda, farklı angajmanlar peşinde kan memnuniyetsiz İslamcı, küresel ideolojik pazardaki ye getirisi olan kavramlara da ilgi duymakta ve onlara kucak açmaktadır. Teknolojik uygunluk, women empowerment halk diplomasisi. siberaktivizm, biyoetik, kişisel gelişim, işletme kültürü, dinler diyaloğu ve elbette altermondializm. O halde bu diş dünyaya açılma sürecinde, biraz ondan biraz da bundan şeklinde farklı öğelerin eklektik bir şekilde harmanlanmasıyla yeni bir (İslami) zihniyet dünyası vücut bul maktadır. Bu değişen düşsel, dışa kültürel açılmayı, kimlik sel aidiyetlerin reddini ve küresel ölçekli siyasi projelerin rafa kaldırılmasını zorunlu olarak içerir. Bu tutum ve davranışlar esasında sosyal anlamda çevreleriyle başarıyla bütünleşmiş büyük davaların peşinde koşmaya artık istekli olmayan kişilerin yarınlardaki yeni varoluş şekilleridir.
Yoksulluk
Geleneksel İslam'la özdeştirilen sosyal adalet ve azla yetinilen sade yaşam biçimi ideallerini ikame eden dindarlık; zenginliğin ve kozmopolitizmin yan yana geldiği burjuva yönelimli bir evrene aittir. Bu ortamda, fakirlik arzu edilen bir durum değildir. Bilakis kargaşalara neden olabileceği için yoksul, potansiyel günahkârdır.
Piyasa İslamı'nın gelecekteki olası bir İslami devletin veya şeriat düzeninin habercisi olmaktan öte, özelleştirmeler vasıtasıyla sosyal rehaf devletinin bertaraf edilmesinin aracı olduğu açıktır.
Reklam
piyasa islamı
Müslüman dünyanın bütününde genel eğilim İslami hareketlerin piyasa mantığını benimsemeleri ve hayır işleri yönelimli devletçilik karşıtı politikalar izlemeleri yönündedir. O halde, Mawdudi, Sayyed Qutb veya Mustafa al-Sıbai gibi İslamcı ideologların çok beklediği ve arzuladığı kapitalist dünyayla hesaplaşmanın yerine, piyasa ekonomisi dahilinde kazanan ve kazandıran İslam kartını oynamak ve modern ekonomileri dinselle eklemleme gayesinde olan küresel new traditionalism akıntısı içerisinde konumlamak çok daha makul olacaktır. O halde geriye Piyasa İslamcılarının farklılıklarını ortaya koyabilecekleri bir dünya görüşü bulmak kalmıştır. Söz konusu olan hem modern olmak hem de Aydınlanma değerlerini hiç devreye sokmadan dinseli yeniden yorumlayabilmektir. Piyasa İslamı’nın düşsel pusulası bu noktada muhafazakar Amerika’yı göstermektedir.
Sayfa 115 - HeretikKitabı okudu
Ancak, ılımlı İslam'ın yarınlarıyla ilişkili olarak; bilinmektedir ki bir "kitle" hareketine dönüşümü ve bazı ülkelerde iktidara gelişi (Türkiye) süreçlerinde piyasa islamı'nın yoksulluk, eşitsizlikler, gelir dağılımı bozukluğu gibi sorunsalları ele alış şekli geleneksel dini kardeşlik ve dayanışma temaları üzerinden olmuş ve bu retorik etkili ancak kırılgan bir uzlaşı yaratmıştır. Yukarıda kısaca değindiğimiz bazı geleneksel mekanizmaların (zekat, sadaka, vs.), uygun bir ekonomik konjonktürde, reaktive edilmesi bu retoriğe belli bir süreklilik ve inandırıcılık sağladıysa da, söylemin kendisi uzun vadede sıkıntılıdır. Zira altını çizdiğimiz üzere piyasa islamı hareketi esasında bir burjuva hareketidir. Dolayısıyla sömürülen sınıflada ilişkisi, din kardeşliği retoriğinin örtemeyeceği, sayısız çelişki ve çatışma alanını içinde barındırır. Sermaye birikimini daha henüz gerçekleştirmekte olan ve üstelik bunu "göstermek'' de isteyen bir (İslami) burjuvazi için bu çok daha nettir. Daha basitleştirerek ifade etmek gerekirse 10000 euro'luk bir Louis Vuitton veya Hermes çantayla gecekondu ziyaretlerine çıkmak, yer sofrasında bağdaş kurmak ve bir de üstüne üstlük " komşum açken ben tok yatamam'' retoriği üzerinden "ekmek" yemeye kalkışmak zor zanaattır.
Amerikan yaşam tarzı değerlerinin bayraktarı, zengini ve girişimciyi seven İsa algılanması belli noktalarda tüccar Muhammed figürüyle kolayca örtüşebilmektedir. Her iki durumda da inanan-inançlı girişimci imgelemi merkezi konumdadır.
(...) artık söz konusu olan "İslam'ı tüketicilere yönelik bir ürün olarak değerlendirmektir: "Teolojik bir perspektifte İslami değerleri övmenin anlamı yoktur. Önemli olan sosyal fonsiyonları ön plana çıkararak İslami satmaktır."
İslam ve demokrasi...
Müslüman Kardeşlerin liderlerinden Esam el-Erian: "bu (demokratik) mekanizmalar İslami bir kültür içerisinde kök salmalıdır. Dolayısıyla bütün kamusal özgürlüklere ve vatandaşlık ilkesine saygı duyup aynı zamanda alkol kullanımını, eşcinselliği ve zinayı yasaklayabiliriz çünkü çoğunluk bunlara kültürel olarak karşı".
Sayfa 108Kitabı okudu
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.