Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Serpil Sancar Üşür

Serpil Sancar ÜşürErkeklik: İmkansız İktidar yazarı
Yazar
Derleyen
8.8/10
45 Kişi
225
Okunma
34
Beğeni
2.686
Görüntülenme

Serpil Sancar Üşür Yorumları ve İncelemeleri

Serpil Sancar Üşür yorumları ve incelemelerini, Serpil Sancar Üşür kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Serpil Sancar Üşür puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
342 syf.
10/10 puan verdi
Bir fikri beyan eden kişi, karşı olduğu şey hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olmalıdır ki, neden karşı olduğu sorulduğunda tam anlamıyla cevabını verebilsin. Aksi halde savunulan fikir geçersizlik kazanıyor -ki bu geçersizliği ilk önce fikri beyan eden kişi yaşıyor. Kişisel bazda durum bu iken toplumsal bazda beyan edilen fikirler de öyle
Erkeklik: İmkansız İktidar
Erkeklik: İmkansız İktidarSerpil Sancar Üşür · Metis · 2011110 okunma
1038 syf.
·
Puan vermedi
Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın asistanı, ilk kadın doçenti, ilk kadın profesörü yani ilk kadın akademisyeni ve bir bilim insanı olan Nermin Abadan Unat’a armağan edildi. 2 cilt halinde hazırlanan bu kitapta Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren Halide Edip ile başlayan Türk kadın hareketi, medeni kanun , AB uyum yasaları ile getirilen, değiştirilen ve verilen kadın hakları, tüm dünyayı etkisi altına alan 1. ve 2. Dalga feminizm hareketleri , toplumsal cinsiyet üzerine yazılan akademik makaleler, yapılan araştırma örnekleri yer alıyor. Araştırmaları toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanında Türkiye’de en etkin akademisyen olan Prof. Serpil Sancar derlemiş. Cumhuriyet ile birlikte çok yol katedilmiş gibi tarihe kayıt düşülmüş olsa da şu an gelinen nokta maalesef “ birkaç arpa boyu”. Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet alanı ile ilgiliyseniz kesinlikle tavsiye ederim. 1k’ da mevcut değildi. Siteye eklettim. İyi okumalar
Reklam
339 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Sancar’a göre, Türkiye’nin erken modernleşmesi, ülkenin modernleşmesini sağlayacak bir ulus devlet kurarak, yeni devletin ilkelerinin öğretilmesi ve uygulanmasını sağlamak üzere modern aileler aracılığıyla rol modelleri oluşturmaya dayanır. Zira milliyetçi muhayyilede ülke, erkeğin reis olduğu bir ailedir ve kadınlar da ulusun anneleri olarak doğal/biyolojik mekanizmalarla ele alınır. Vatan ana ile özdeşleştirilir, vatanın kaybı şeref ve saygınlığın kaybı anlamına gelir. Bu düşüncede kadının rolü vatana hayırlı/yararlı evlatlar yetiştirmekle sınırlanır. Sancar, Türkiye tarihinde kadınların yeri ve önemine dair araştırmaların 1930’larda sona erdiğini ve elimizde erken modernleşmenin tamamlandığı 1940 ve 1960’lı yıllara dair güvenilir verilerin bulunmadığını belirtiyor. Onun amacı, anılan dönemde Türkiye’de kadınların modernleşme arzuları ve kadın-erkek eşitliği anlayışının nasıl bir gelişme gösterdiğini açıklamaktır.
Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti
Türk Modernleşmesinin CinsiyetiSerpil Sancar Üşür · İletişim Yayıncılık · 201769 okunma
325 syf.
8/10 puan verdi
·
39 günde okudu
Kitabın büyük bir kısmı Türkiye'deki farklı birçok erkekle yapılan söyleşilerden oluşuyor. Ve bu söyleşiler kendi içinde konulara, o konular da yine alt başlıklara ayrılıyor. Mesela: erkekliğin toplumsal inşasını anlamak, babalar ve oğullar, erkek egemenliğine karşı erkekler gibi. Bu alt başlıklarla kitap detaylı bir şekilde Türk toplumundaki cinsiyet algısını anlamanıza yardımcı oluyor. Çoğunlukla direkt kadınlar üzerinden "feminizm" adı altında kitaplar ele alındığı için erkeklerin algısını anlamaya yönelik kitaplar yok denecek kadar az. Bu nedenle kitabın yazarı olan Serpil Sancar'ın böyle bir konuyu ele alması bence gurur verici. Kendi görüşleriyle de kitaba akademik yönde bir hava veriyor. Sadece, kendi görüşlerini yansıtırkenki ifadelerinde sürekli erkekleri kendi içinde "alt sınıf erkekler şunu yapar, üst sınıf erkekler bunu yapar" şeklindeki ifadeleri beni biraz rahatsız etti. Kitaptaki o genelleştirmeleri çok da önemsemeden okuyacak olursanız bakış açınız genişleyecek, Türkiye'deki erkeklik algısına daha da derinden tanıklık etmiş olacaksınız.
Erkeklik: İmkansız İktidar
Erkeklik: İmkansız İktidarSerpil Sancar Üşür · Metis · 2011110 okunma
200 syf.
5/10 puan verdi
·
39 günde okudu
Kitabı derleyen Dr. Serpil (Üşür) Sancar'ın giriş yazısındaki tanımlamasına göre; "İran'da yaşanan süreç Pehlevi'nin monarşik diktatörlüğünün yerini mollaların teokratik "popülist" diktatörlüğünün alması sürecidir."... "Teokratik Şii İslamcılığı, kapitalizmin ekonomik işleyişine dokunmadan, ona yerel özelliklere uygun bir siyasal ve ideolojik üst-yapı getirmiştir..." "Bu derleme, İran Devriminin bazı yönlerini kavramayı kolaylaştıracağı umulan çalışmalardan bir seçme olarak oluşturulmuştur." Kitapta bulunan makaleler; İram devrimi: Eşitsiz gelişme ve dinci popülizm. Fred Halliday. Rantiye devlet ve İran devriminde Şii İslam. Thoda Skocpol Skocpol üzerine yorumlar, Eqbal Ahmad Scocpol üzerine yorumlar. Nikki R. Keddie Anti Emperyalizm mi, Sosyalizm mi? İran'da devrim ve sol. Val Moghadam. İran'da Şii ulema ve devlet. Mansur Muaddel.
İran Devrimi - Din, Anti-Emperyalizm ve Sol
İran Devrimi - Din, Anti-Emperyalizm ve SolSerpil Sancar Üşür · Belge Yayınları · 09 okunma
339 syf.
·
Puan vermedi
Kitap "Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti" başlığıyla, "Erkekler Devlet, Kadınlar Aile Kurar" alt başlığıyla yayınlanmış.. 1945-1965 yılları arasındaki günlük gazetelerdeki haberlerin tarandığı çalışmada önemli sonuçlar elde edilmiş şüphesiz.. Fakat bir bütün olarak incelendiğinde günümüz feminist düşünce üzerinden geçmişe doğru bir okuma ve sonuca gitme görülüyor. Değerlendirme; toplumun örfleri üzerinden değil ideal olarak görülen doğrular üzerinden yapılmış.. Bu durum kişisel olarak sosyolojinin esasına aykırı gibi geldi bana...
Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti
Türk Modernleşmesinin CinsiyetiSerpil Sancar Üşür · İletişim Yayıncılık · 201769 okunma
Reklam
342 syf.
·
Puan vermedi
Erkeklik ile ilgili çok güzel bir çalışma. Kadın-erkek ilişkilerine bakış açısı ve erkeklik inşası, eğitim ve sosyolojik çevre ile nasıl bir değişiklik gösteriyor bunu izliyoruz bu kitapla. Çeşitli çevrelerden erkeklerle yapılmış röportajlar var çoğunlukla. Cinsiyet eşitliğini savunan bir kadın olarak yer yer fazlaca sinirlendim açıkçası okurken ama sinirlenme sebebim yazılanların gerçek olmasıydı, yoksa kitapla bir derdim yok tabi ki. Özellikle kendi çevresi dışında ne olup ne bitiyor bilmek isteyenler için güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Benim için çeşitli insanların baba-oğul ilişkilerini okumak çok farklı bir deneyimdi mesela. Adil bir dünyanın var olabileceğine inanan herkese öneriyorum.
Erkeklik: İmkansız İktidar
Erkeklik: İmkansız İktidarSerpil Sancar Üşür · Metis · 2011110 okunma
339 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye'nin yakın siyasal ve sosyolojik tarihine ışık tutan bu kitap sayesinde kadın hakları için mücadele eden nice kenarda kalmış daha doğrusu itilmiş kadını öğrendim. Türkiye Cumhuriyetinde kurulan ilk siyasal partinin Türk Kadınlar Birliği olduğunu öğrendim. Cumhuriyette kadına ve aileye karşı bakışın ve politik planların temelinin Osmanlı'nın son dönem aydınlarına dayandığını özelikle de Ziya Gökalp'ın Türkçülüğün Esasları'nda bunu ne kadar temellendirdiğini öğrenerek şaşırdım. Muhafazarlık ve modernliğin birleştirilerek kadına bakışın nasıl değiştiğini devletin bekası ya da başka herhangi bir sorun patlak verince ilk gözden çıkarılanın kadın hakları olduğunu üzüntüyle okudum. Fakat artık gözüm ayrımcılığı daha net seçiyor ,politik çıkarlar uğruna göz ardı edilen kadını daha net görüyor.
Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti
Türk Modernleşmesinin CinsiyetiSerpil Sancar Üşür · İletişim Yayıncılık · 201769 okunma