Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Amine Nurulhüda Narcı

Amine Nurulhüda Narcı
@AmineNurulhudaNarci
7 okur puanı
Eylül 2019 tarihinde katıldı
Diyojen, yenik insanlara özgü o kanaatkârlıkla tebessüm etti "Gün gelecek, tarihin en akıllı, dirayetli ve merhametli hükümdarlarından biri olarak anılacaksınız.Bense vatanını müdafaa için sertlikten kaçınmayan bir zalim... Ama gerçekten de arada bir fark var mı?"
Reklam
"Dayanmalıyım, çünkü yapması gerekeni hiç düşünmeden yapabilen insanlar, ancak en güçlü olanlardır." diye mırıldandı. "Ben de öyleyim... General Konstantin Diyojen'in oğluyum ben..." Birden ürperdiğini hissetti. Süt mavisi kanlı gözlerini kıstı. Hadsiz asırların ışık yüküyle şişmiş gökyüzü, kanlı bir katilin gaddar suretini çiziyordu şimdi bulutlara.
Hayatın merkezine tüketimi koyan bir şehircilik tasarımı, hayat tarzı bir köşesinde mescid eklemekle iki dünya arasındaki büyük çelişki hallolmuş oluyor mu?

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
An gelir insan çalışamayacak durumda olur, fakat işte o an, o insanın geçmişteki başarılarını hatırlamak ve ileride engeller ortadan kalktığında daha bir gayretle, daha çok çalışacağını düşünmek için en uygun andır.
Hasan Cengic bunun nedenini şöyle izah ediyor: Batı; Müslümanların kültürel bir çeşni, renk olarak kabul etmeye hazır, ama siyasi bir güç olarak asla!
Reklam
80'li yıllarda bir Batılının, hem de komünist partisinin ideoloğu olan bir ismin Müslüman olması, biraz da çocuksu bir heyecan uyandırmıştı muhafazakar camiada. Bu, bir insanın hakikati keşfetmesinden, hakikate teslim olmasından dolayı bir Müslüman'ın doğal olarak duyacağı coşkudan fazlasını ima ediyordu. Batı karşısında itiraf edilmemiş ezikliğin bir tür dışa vurumu...
Roger Garaudy' den bahsediliyor.
'Avrupa fikri' ni oluşturan ''biz ve öteki'' tanımı kendi içinde değişimlere uğrasa da ''öteki'' hep aynı kaldı. Edward Said'in söylediği gibi; ''Biz ,Avrupalıları Avrupalı olmayan 'onlar' karşısında tanımlayan kolektif bir kavramdır. Avrupa kimliğinin Avrupalı olmayan bütün halklar ve kültürlerden üstün olduğu fikridir:'' Bu üstünlük Avrupa tanımının dini olandan seküler olana evrilmesiyle adlandırma düzeyinde değişse de İslam 'öteki' olmaya devam etmiştir. Bu bağlamda Haçlı seferlerinin kafir Müslamanları ile Aydınlanma'nın uygar olmayan, barbar doğulu imgesini temsil eden İslam ve özelde Osmanlı Avrupalılığının bilincinde aynı resme tekabül eder.
Müslümanlara yönelik çifte standart gibi algılanan tavırlar aslında bu seküler görüntünün derinlerinde yatan Avrupalılık fikrinin tarihsel, dini muhtevasından ibarettir. Ünlü düşünür Lyotard'ın sözleri burada anlam kazanmaktadır: ''Avrupa'nın birleşme çabası düşmanca duyguların birleşmesi anlamına gelmektedir.''
Bugün yüreğimde parlayan, son umut ışığıdır. Yakında o da sönecek. Ama, yine de ben her şeyi.. her şeyi hatırlıyorum.
Sayfa 69
"İstediğin kadar saksağan vur vurabilirsen,ama unutma bülbülü öldürmek günahtır."