Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tuğba Türker

Bazı öğretmenler kısa vade düşünür. Müfredatı yetiştirir ama öğrenciyi yetiştiremez. Amaç işleri değil, her zaman çocuğu yetiştirmek olmalı.
Reklam
Gerçek sevgi bireyi sever, yapay sevgi davranışları sever. Başarılı olan çocuk, başarısıyla (davranış) kabul gördüğünü düşündüğü için kendisini değersiz hissediyor. Kabulünü sürdürmek için sürekli başarılı olmak istiyor. Sürdürülebilir bir mutluluk kaynağı olmuyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
TÜİK verilerine göre Türkiye’deki çocukların yüzde 38’i “yoksulluk” içinde değil, “şiddetli maddi yoksunluk” içinde yaşıyor. Bu toplamda 7,5 milyon çocuğa denk geliyor. Bu rakama yaklaşık 2 milyon mülteci çocuğu da ekleyin... 10 milyon sınırına yaklaşan yoksul ve özel desteğe muhtaç çocuk nüfusumuz var. Yani İsviçre’nin toplam nüfusundan daha fazla yoksul çocuğumuz var!
Çocuk ve gençler üzerine kafa yoran herkesin aklında tutması gereken üç rakam: 7,5 milyon “şiddetli maddi yoksunluk” yaşayan çocuk (Kaynak: TUİK), 5,2 milyon “ne işte ne okulda” olan genç (Kaynak: OECD) 1,6 milyon Suriyeli mülteci çocuk (Kaynak: UNICEF)
Reklam
Ödev süresi arttıkça başarı da artıyor. Ancak Karadağ’dan sonra ödev süresinin başarıyı negatif olarak etkilediği ikinci ülke Türkiye. Yani diğer pek çok ülkenin aksine, bizim çocuklar ödev için daha fazla vakit harcadıkça PISA testinden aldıkları puan düşüyor! Gerçekten açıklanmaya muhtaç bir durum!
Çocuklar büyüyünce kendilerine alınan pahalı oyuncakları değil onlarla geçirdiğiniz kıymetli zamanları hatırlıyorlar. Para biriktirip yeni bir araba almaktansa o parayla iyi bir tatile gitmek uzun vadede hem aile için hem de çocuklar için daha kıymetli bir yatırım. Bir şey “yapmak” bir şeye “sahip olmaktan” daha çok mutlu ediyor aileleri. Özetle, bu kitapta sürekli altını çizdiğim gibi ebeveynlere notum çok basit: Çocuğunuzla konuşun, oynayın, gezin!
çocuk beynini tarif etmek için bilim insanlarının kullandığı metafor süngerdir. Çocuk beyni sünger misali etraftaki her şeyi içine çeker çünkü.
Yani Türkiye’deki babaların neredeyse yarısı çocuğuna hiç kitap okumamış! Hal böyle olunca da ortaya oldukça sıkıntılı bir manzara çıkıyor: Çocuklar babalarıyla oldukları ortamlarda televizyon bağımlısı, kitapsız, masalsız, hayalsiz bir şekilde yetişiyorlar. Babalar resimde yok!
Bir çocuğu yetiştirmek için bir köy gerekir. Afrika atasözü
Reklam
Ama ne var biliyor musunuz? Bazı şeylerin hayatınıza giriş nedeni kendileriyle ilgili değil, onları bir işaret başka yazıları okumak için vesile olarak görmek gerek. Sanırım o da öyle bir şeydi
Yadırgadığın her şeyi yaşayabilir, yargıladığın herkese dönüşebilirdin.
Geçerli bi nedeni olmamasına rağmen kendisinden aşırı emin ve memnun görünenlerin iticiliği akıyordu üzerinden
Normal bir insan olmak ve diğer normaller tarafından onaylanmak bunu gerektirir. Asri hayat , ruhsal sıhhat, cemiyetle mutabakat olmak bunu gerektirir.
İnsan bir ömür içinde öyle çok defa başka birine dönüşüyor ki, dönüp geriye baktığında hangisinin kendisi olduğunu bulup çıkarmakta zorlanıyor.
1.299 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.