Yiğithan Yıldırım

Yiğithan Yıldırım
@Valiantkhan06
Sabahattin Ali-Oğuz Atay-Stefan Zweig-Dostoyevski
Yiğithan Yıldırım
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Bir Tereddüdün Romanı
Bir Tereddüdün RomanıPeyami Safa
7.9/10 · 7bin okunma
Reklam
Markopaşa Yazıları ve Ötekiler
Markopaşa Yazıları ve ÖtekilerSabahattin Ali
8.8/10 · 2.322 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gagauzlar
II. İzzettin Keykâvus'u destekleyen Türkmenlerden 40 kadar Türkmen obası, kendisine Bizans topraklarında katılmış ve Bizans imparatoru tarafından Dobruca'da yerleşmelerine izin verilmiştir. Sarı Saltuk'ın Türkmenleri, Baba-Dağı bölgesinde yerleşmiş ve güçlü Altınordu emîri Nogay'ın koruması altına girmişlerdi. Nogay Müslüman'dı ve Sarı Saltuk'ın etkisi altında idi. Paul Wittek'e göre, bu Türkmen grubu, Keykâvus'a bağlılıkları dolayısıyla Keykâvus/Gagavuz adını almışlardır. 1299'da Nogay ölünce, bu Türkmen grubu koruyucularını kaybettiler. Keykâvus halkının bir bölüğü, Anadolu'ya geri gelmeye çalıştı ise de, çoğu yok edildi. Kalanlar ise, Hristiyanlaşarak Gagavuz adı altında varlıklarını bölgede sürdürdüler (Gagavuz lehçesinin Anadolu Türkçesi olduğu linguistlerce tespit edilmiştir).
Sayfa 7 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyacak
816 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Doğu Avrupa Türk Tarihi
Doğu Avrupa Türk TarihiOsman Karatay
9.6/10 · 57 okunma
Reklam
Osmanlı Tarih Anlayışı
Osmanlı İmparatorluğu, kendi tarihine bile sahip çıkmaz. Tanzimat'a kadar okullarda Osmanlı tarihi okutulmaz. İslam tarihi okutulur. <<Kavmi Necip>> sayılan Araplara baş rol tanınır. Türk ve Türkmen deyimi, gerek Osmanlılarda, gerek Selçuklularda göçebe anlamında kullanılır. Kentlerde Türk ileri gelenleri kendilerine "rumi" derler. Osmanlı, yerleşikliğe geçen Türkmen için "Türkmenlikten çıktı" deyimini kullanır. Anadolu için Rum (Roma) ve Yunan diyarı sözleri geçerlidir. İlk kez Anadolu'ya "Türkiya" adını Haçlılar verir. Anadolu deyimi de Bizans kökenlidir. Selçuklu ve Osmanlı'nın gözünde Türk, "uygarlık dışı, yağmacı, göçebedir". Mevlana, tıpkı Danilevski gibi, "Tanrı'nın, Türkleri yıkmak için yarattığını" ileri sürer. Bu nedenle, medreselerde Türk' e hiç yer verilmez. XIX. yüzyılda yurtseverlik duygusunu geliştiren Namık Kemal dahi, "Osmanlı ümmetinin milletçe İslam, Hristiyan ve yahudiden meydana geldiğini" yazar. Millet "ulus" değil, dinsel topluluk anlamındadır. Bu tutum Türkçülük akımı gelişince, sonradan çok eleştirilir. Prof. Afet İnan şöyle der : "Türkler, IX. yüzyılda İslamlığı kabul ettikten sonra, özellikle Osmanlı Devleti zamanında İslam Tarihi temel alınmış, İslamdan önceki Türk tarihine önem verilmemiş ve Türklerin İslam uygarlığına katkıları belirtilmemiştir.
Sayfa 14 - Tekin Yayınevi
Toynbee'ye göre göçebe Türkler, başka uygarlıklara bağlı toplulukları yönetimleri altına almakla, dağcılık bilmeden sarp bir kayaya tırmanmaya kalkışan gözükara sporcunun yaptığına benzer tehlikeli bir işe girişmiş olurlar. Kayanın belli bir yerine kadar tırmanırlar, ama orada durmak zorunda kalırlar. Ne o tehlikeli yerden inebilirler, ne de tepeye tırmanabilirler. Geri kalan tüm enerjilerini, durdukları yarı yolda tutunmaya harcarlar. Çünkü göçebenin yerleşik uygarlıkları yönetmeye kalkışması, başka deyimle hayvan çobanlığı yerine insan çobanlığına özenmesi, olanaksız bir işe girişmek demektir.
Sayfa 12 - Tekin Yayınevi
%2 (30/1025)
Karamazov Kardeşler
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski
9/10 · 34,4bin okunma
307 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.