Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur. Sen cilt yapıyorsun; şiraze nedir bilirsin. Bizde insanoğlu şirazesiz kalmış. Hayat onun için ahenksiz, birbirini tutmayan, günün hayatına cevap vermeyen bir yığın ölü kıymetler tarafından idare ediliyor. Ahmet Hamdi Tanpınar Garip Bir İhtilalci
Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldumu, bunun bir çaresi yoktur . Sen cilt yapıyorsun ; şiraze nedir bilirsin . Bizde insanoğlu şirazesiz kalmış . Hayat onun için ahenksiz , birbirini tutmayan, günün hayatına cevap vermeyen bir yığın ölü kıymetler tarafından idare ediliyor. Ahmet Hamdi Tanpınar Garip Bir İhtilalci
Sayfa 43 - Can Sanat yayınları 13.baskı Eylül 2018 İstanbulKitabı okuyor
Reklam
Garip Bir İhtilalci
“Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur.”
168 syf.
10/10 puan verdi
"Bu romanı büyük bestekârımız Eyyubi Bekir Ağa'nın ruhuna ithaf ediyorum" AHT Mahur Türk müziği makamlarının en önemlilerinden biri, Tanpınar'ın romanlarında Ebubekir Ağa'nın, Dede Efendi'nin ve Neşati'nin mahur besteleri geçiyor. “Gittin amma ki kodun hasret ile cânı bile İstemem sensiz olan sohbet-i yârânı
Mahur Beste
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20236,3bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Mahur Beste tamamlanmamış bir eser, doğrusu kitaba başlarken bunu bilmiyordum. Öte yandan ilk Tanpınar okumamdı. Yazarın neden bu kadar çok kişiyi etkilemiş ve bir çeşit ulu bir rütbeye sahip edebiyatçı olduğunu böyle yarım kalmış bir eser bile anlatmaya yetti. "Garip bir ihtilalci" bölümünde Sabri Hoca ile İsmail Molla'nın sohbeti tadına doyulmaz bir edebi lezzet sundu bana. Sadece bu kadarı bile benim için yeterli. Düzeltme: Eser yarım kalmış bir eser değilmiş, kitabın arkasında neden böyle yazılmış o vakit? Bunu düşünürken kitabın okuyucuya "yarım kalmış" hissi verdiğini bir yerde okudum. Yayıncının bundan haberi yok belli ki. Ne komik.
Mahur Beste
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20196,3bin okunma
Garip Bir İhtilalci
Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur. Sen cilt yapıyorsun; şiraze nedir bilirsin. Bizde insanoğlu şirazesiz kalmış. Hayat onun için ahenksiz, birbirini tutmayan, günün hayatına cevap vermeyen bir yığın ölü kıymetler tarafından idare ediliyor. Dünyaya baktığımız zaman ayrı görüyor, kendi kendimize kaldığımız zaman ayrı düşünüyoruz. Yığınlarca tezat içinde yaşıyoruz.
Reklam
Garip Bir İhtilalci
Kendilerini hareketin ifritine bıraktıkları zamanlar mesut olan insanlardandı.
Sayfa 79 - Kırık Kulak Sabri EfendiKitabı okudu
Garip Bir İhtilalci
"-Oğlum Behçet, sen bir medeniyetin iflası nedir, bilir misin? dedi. İnsan bozulur, insan kalmaz; bir medeniyet insanı yapan manevi kıymetler manzumesidir. Anlıyor musun şimdi derdin büyüklüğünü?... Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur."
Sayfa 91 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Garip Bir İhtilalci
"-İyi ya, hükumet şekli meselesi... -O da değil, daha derine ineceksin. Daha derine inmemiz lazım. Bu karanlığa inmeden bulamazsın. Mesele bu karanlığın kendisinde. Mesele şurada: Niçin bu kadar biçereyiz, ümitsiziz? Neden her tuttuğumuz dal elimizde kalıyor? Bu memlekette sadece fena şey mi yapılır? Bütün hesaplarımız bozuk mu? Hiçbir faziletimiz kalmadı mı? Ne Aziz devri; ne Hamid devri dünyada bir milletin tahammül ettiği fenalıkların en büyüğü değildir. Mesele yıkılış halinde olmamızda, içinde yaşadığımız şartlar aleyhimize dönmüş... "
Sayfa 90 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
160 syf.
9/10 puan verdi
Tanpınar'ın yarattığı en trajik karakter Behçet Bey ve sonraki iki kitabının çekirdeğini teşkil eden Mahur Beste'nin ana kaynağı bu kitap.Tanzimat ile başlayıp II.Abdülhamid devrine kadar olan toplumun geçirdiği değişim rüzgarları karakterler vasıtası ile anlatılır.Behçet Bey her ne kadar ana karakter olsa da biz onun
Mahur Beste
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20196,3bin okunma
Reklam
Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldumu , bunun çaresi yoktur. Sen cilt yapıyorsun ; Şiraze nedir bilirsin. Bizde insanoğlu şirazesiz kalmış. Hayat onun için ahenksiz , birbirini tutmayan, günün hayatına cevap vermeyen bir yığın ölü kıymetler tarafından idare ediliyor. Ahmet Hamdi Tanpınar "Garip Bir İhtilalci "
160 syf.
·
Puan vermedi
Tanpınar külliyatı ve nehir roman üçlemesinin ilk eseri “Mahur Beste” romanı. Öncelikle kitabı görür görmez akıllarda “O mahur beste çalar, müjganla ben ağlaşırız…”ı söylemeyen yoktur diye tahmin ediyorum. Peki burda “mahur” nedir? Müjgân kimdir? Mahur besteyi çalan “o” herhangi bir enstrüman, müjgan ise Klasik edebiyatın kirpik remzidir:
Mahur Beste
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20196,3bin okunma
Garip Bir İhtilalci
"Şimdi enkaz arasında gördüğümüz insanlara benziyoruz. Bir yığın kül, kararmış direk, paslı demir, yer yer tüten duman, is ve çamur içinde işte bulduğumuz şey... Şimdi sen istediğin kadar bu artıklarla yeni bir şey yapmağa çalış; istediğin kadar şarkı, eski dünyamızı sev, ona bağlı yaşa; sihirli nefes ortadan kaybolduktan sonra elindeki çer çöp yığınınından ne çıkar? Hatta hatıranda kalan şey bile bir işe yaramaz."
Sayfa 95 - Dergah Yayınları, Sabri HocaKitabı okudu
Garip Bir İhtilalci
"Acımak için ölümün tecrübesi yetmezdi; kuru mısır ekmeğinin de acısını tatmak lâzımdı. Bu yüzden onun için dünya ikiye ayrılıyordu. Hâlbuki kitaplar sevginin birleştirici bir şey olduğunu yazıyorlardı. Evet kitaplar ne derse desin, dünya ikiye ayrılıyordu; Bir yanda annesi, kardeşi ve ona benzeyenler, bir yanda da bilerek veya bilmeyerek onların ıstırabına sebep olanlar vardı."
Sayfa 83 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Garip Bir İhtilalci
"Sevginin, merhametin eşiğini atlayanlar, ıstırabın gömleğini de kendiliğinden giyinirler. Acımak, söylendiği kadar kolay bir şey değildi. İnsanın her tattığı şey, içinde bir bıçak gibi çalışıyordu."
Sayfa 83 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.