Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Şinasi'nin Türkçülük fikri, lisan edebiyat şubesinde Ziya Paşa, sözlük şubesinde Ahmet Vefik Paşa, filoloji incelemelerinde Mustafa Celaleddin Paşa taraflarından işlenir.
Sayfa 37
SANAT ADAMI ATSIZ RUHLARA İŞLEYEN ŞİİR. Atsız'ın sanat hayatı şiirle başlar. Biz de onun şiiriyle başlayalım.
Reklam
Selâm şiirinin başlarında geçen "Yaralarım ağır, fakat mestim zaferden." mısraı da bugün dillerin pelesengidir. 03 Mayıs 1980'de Almanya'da şehit edilen Halil Tireli'nin bir mektubunu hatırlıyorum. Şiddetli bir mücadeleden sonra yazdığı mektupta "Yaralarım ağır, fakat mestim zaferden." diyordu. Sonra bir hanımı hatırlıyorum. Bir toplantıda, kendisine yönelen bütün hücumlara karşı fikrini ısrarla savunmuş ve başarıya ulaşmıştı. Toplantıdan sonra dilinden yine bu mısra dökülüyordu: Yaralarım ağır, fakat mestim zaferden. Atsız'ın şiirinin bir özelliği de buydu işte. Hafızalara kazınacak mısralar, dillerin ezberi olacak beyitler söylüyordu. Tıpkı Ziya Paşa gibi, Namık Kemal gibi. Şu dörtlük de bugün nice gencin ezberinde değil mi? Yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz; Çünkü bu yol kutludur, gider Tanrı Dağına. Halbuki yoldaşını bırakıp dönenlerin Değişilir topu da bir sokak kaltağına.
YARIDA KALAN EDEBİYAT TARİHİ Atsız'ın dil, tarih ve edebiyat çalışmaları iç içe geçmiştir. Daha 1933-1934 yıllarında Orhun dergisinde yayımlamaya başladığı Köktürk ve Uygur dönemlerine ait metinlerin aktarmaları, aynı zamanda edebiyat tarihini de ilgilendirmektedir. Bitirme tezine dayanan ve yine Orhun dergisinde yayımlanan Edirneli
Atsız'ın Namık Kemal, Mehmet Akif, Koca Ragıp Paşa, Fitnat Hanım vb. edebiyatla ilgili makaleleri edebiyat tarihi içinde değerlendirilemeyecek olan gündelik yazılardır. Çeşitli yazılarında edebiyatımızın bazı isimleri üzerinde de değerlendirmelerde bulunmuştur.
Ahmet Vefik Paşa, bazılarına göre, Osmanlı Türklerinin ilk Türkçüsüdür. Gerçi Şinasi ve Ziya Paşa'ya nazaran, Ahmet Vefik Paşa'nın Türkçülüğü daha barizdir. Bütün yazılarında, hatta menkıbevi bir şekil alan hayat tarzında Türk milliyetperverliği göze çarpar.
Sayfa 30
Reklam
Ahmet Vefik Paşa'nın bütün eserleri, kendisinin lisan sahasında çok şuurlu bir Türkçü olduğunu gösterir.
Sayfa 28
Payitaht Abdülhamid
- Siz bu topraklara hürriyeti getirene kadar ben zindanlarda beklerim .Mühim değil.Lâkin beni sorgulayacaklardır . - Onlara benim adımı ver yeter . Onlar inanacaklardır. Nasıl olsa firariyim . Bir kaybım olmaz . Önemli olan Ahmet Paşa'nın ve tertibimizin ifşa olmaması. - Harun bey kendini bizim için feda etti . - O kendini feda etmeseydi hem biz teribimizi tamamlayamayacaktık hem de Ahmet Paşa ifşa olacaktı .Biz sahte bir el ilanını şehzadeye ulaştırarak onu Harun Efendi'nin olduğu eve yönelttik.Harun Efendi tutuklandıktan sonra tertibin başında Manyasın olduğunu söyleyecek . Böylelikle Ahmet Paşa ifşa olmayacak .Birazdan gelip bizi alacaklar . Nihayet hürriyete giden bu yolda ilk adımımızı atıyoruz . - Bu yolun sonu yine buraya çıkacak kardeşim.Döndüğümüzde Payitaht sokaklarında gururla yürüyeceğiz.Binlerce dostumuz olacak .O vakit bu şehri terkedecek olan biz değil o tahtta oturan Abdülhamid olacak . 🎬 Payitaht Abdülhamid
Tanzimat’ın büyükleri ezcümle Ahmet Cevdet Paşa gibileri harekete geçmiş ve derhal bir Darülmuallimat, kız yüksek öğretmen okulunu teşkil etmiştir. Bu üniversiteden evvelki ilk yüksek tahsil basamağıdır ve Türkiye’nin kültür tarihinde en önemli atılımıdır.
Sayfa 147Kitabı okudu
Yıldırım Bayezid Bir rivayete göre, Rumeli'de kadıların rüşvet aldıkları şayiası ortaya çıkmıştı. Derhâl tahkikat açtıran Bayezid, suçu sabit olanları Yenişehir'de bir eve kapattırdıktan sonra yakılmalarını emretmişti. Kendisini büyük bir hiddetle verdiği bu kararından, başta Veziriazam Ali Paşa olmak üzere ulema ve âlimler güçlükle vazgeçirdiler. Ali Paşa'nın bunların aldıkları ücretin az olduğunu, bu sebeple böyle bir yola tevessül etmiş olabileceklerini belirtmesi üzerine padişah kadılara maaş bağlattı. Bu olaydan sonra devlet işlerinde en küçük bir suistimal dahi görülmedi.
Reklam
BİLİM ADAMI ATSIZ: Bilim adamı olarak Atsız tarihçi, dilci, edebiyatçı ve bibliyograftır. Bu bakımdan onun bu dört alandaki çalışmalarını ayrı ayrı ele alıp değerlendirmek gerekir. TARİHİN İÇİNDE YAŞAYAN TARİHÇİ Lisans öğrenimi Türk Dili ve Edebiyatı olmakla birlikte bilim adamı olarak Atsız her şeyden önce tarihçidir; ilmî çalışmalarının
"Ahmedî-Dâstân ve Tevârîh-i Mülûk-i Âl-i Osman" Çalışma, Atsız'ın hazırladığı ve 1949'da Türkiye Yayınevi tarafından yayımlanan Türkiye Tarihleri I adlı eserin 1-35. sayfaları arasında yer almaktadır. Atsız'ın çalışması, Ahmedi'nin İskendernâme'sinin sonunda yer alan Osmanlılarla ilgili bölümün ilmî yayınıdır.
Türk Ansiklopedisindeki Yazıları Atsız, Türk Ansiklopedisi'ne 39 madde yazmıştır. Ancak sağlığında bu maddeler kitap hâline getirilip basılmamıştır. Onun bütün eserlerini yayımlayan Ötüken Neşriyat A.Ş. bu maddeleri bir araya getirerek kitaplaştırmış ve Ocak 2014'te yukarıdaki isimle neşretmiştir. Maddelerin tamamı tarihle ilgili olduğu
144 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
"Ağrı Dağı Efsanesi" adlı kitap, Yaşar Kemal'in muhteşem anlatımıyla okuyucuyu Ağrı Dağı'nın sarp yamaçlarına sürükleyen bir destanı işler. Kitap, Ahmet'in evinin önüne gelen bir at etrafında şekillenen olaylarla başlar. Geleneğe göre at Ahmet'e aittir ancak aslında atın sahibi Osmanlı Paşası Mahmut Paşa'dır. Bu
Ağrıdağı Efsanesi
Ağrıdağı EfsanesiYaşar Kemal · Tekin Yayınevi · 198127,3bin okunma
392 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Ahmet Emin Yalman, 1915'te Enver Paşa'nın talimatıyla harp muhabiri olarak Almanya'ya gönderilmiş ve harbin bütün safhalarına bizzat şahit olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye isimli eserinde de Türkiye'nin savasa dahil oluşunu, savastaki konumunu gayet sade ve akıcı bir dille anlatıyor. 1.Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin durumunu detaylıca öğrenmek isteyen her okurun okuması gereken şahane bir eser.
Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye
Birinci Dünya Savaşı’nda TürkiyeAhmet Emin Yalman · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201830 okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.