Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ahmet Hamdi belli bir açıklık getiriyor. "Mustafa Kemal'in sınırsız zenginleşmeden yana olduğunu söylüyor. İsmet Paşa'nın da buna sınır koymak, bu zenginleşmeyi düzenlemek istediğini, anlatmaya çalışıyor."
Sonra Jean Jacques Rousseau'nun mezarında Bonapart haykıracaktı: "Bir bu adam, bir de ben doğmasaydık, insanlar rahat ederdi." Sonra Ahmet Vefik Paşa'yı Fuat Paşa tenkit edecekti "Çeki taşı büyüklüğünde pırlantadır: Ne yüzük yapabilirsiniz, ne küpe! .. "
Reklam
İlk kız okulları ll.Abdülhamid zamanında açılmıştır.Bilgili bir kişi olan Abdüllatif Subhi Paşa'nın ilk defa bir kız sanat okulu açma teşebbüsünde tereddüt geçirmesi ve titizlenmesi üzerine Abdülhamid,"Sen mektebi aç, ben arkandayım."diyerek açıktan destek vermiş ve çevresini ,daima kızların okuması için ilk adımları atmaya teşvik etmiştir.
Sayfa 128 - Maviçatı yayınlarıKitabı okudu
Küçük Talat'ın (Muşkara) Mustafa Suphilerle ilgili yazdığı mektup
O sıra Trabzon'da bulunan Küçük Talat, Mustafa Suphilerin katledilişini, Tuapse'de bulunan İttihatçı Halil'e (Kut) yazdığı 14 Mayıs tarihli mektupta şöyle anlatmıştır: Mustafa Suphi ve yoldaşlarının kederli durumları şu şekilde gelişmiştir. Bunlar Kars'a geldikleri vakit güya şerefli bir şekilde karşılanmışlarsa da, bu
Sayfa 175Kitabı okudu
Dipnot:
Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, "Vesayet Savaşları / İleri Demokrasi Hayalinden Darbe Gerçeğine" kitabında (2017, Kırmızı Kedi Yayınları,) 1987 ile 2003 yılları arasındaki 16 yıllık dönemde Gülen Cemaati'ne mensubiyeti nedeniyle YAŞ kararıyla TSK'den atılanların sayısını 400 olarak vermektedir. Sadece 28 Şubat döneminde (1996-1999) 241 subay ve astsubayın Fethullah Gülen cemaatinden olmaları dolayısıyla TSK ile ilişkileri kesilmiştir. 1997 yılında Gülenci 59 subay ve 73 astsubayın ordudan atılmasına ilişkin YAŞ kararının altında Başbakan olarak Necmettin Erbakan'ın imzası bulunmaktadır. Ahmet Yavuz Paşa'nın verdiği bu rakamlar, son günlerde dillendirilen "FETÖ'nün 28 Şubat'ın ürünü olduğu", "Askerler tarafından korunup kollandığı" yolundaki iddialara cevap niteliğindedir.
464 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Defalarca başlayıp bir türlü bitiremediğim bir kitaptı. Nihayet bitti. Kemal Tahir’in mükemmel anlatımını, yazın ustalığını, birtakım toplumsal konulara ince ince değinmesini, bazı kesimlere inceden laf değdirmesini bulacaksanız bu kitapta. Bir de dili nasıl ustalıkla kullandığını. Kemal Tahir’e has diyalog anlatımını da unutmamak gerek tabii ki.
Esir Şehrin İnsanları
Esir Şehrin İnsanlarıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 200510,3bin okunma
Reklam
"Cânıma bir merhaba sundu ezelden çeşm-i yâr / Öyle mest oldum ki gayrın merhabasın bilmedim" Ahmet Paşa
Mustafa Kemal Paşa'nın Hayatından Kareler..
Mustafa Kemal Atatürk, kız kardeşi Makbule Atadan, Cevat Abbas Gürer, Mahmut Celalettin Üner, Ahmet Ağaoğlu, Salih Bozok, Saffet Arıkan, Kılıç Ali, Şükrü Kaya, Hasan Rıza Soyak, Vali; Muhittin Üstündağ, İsmet İnönü ve diğer katılımcılarla beraber Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Haydarpaşa Garı'nda karşılanması sonrası Dolmabahçe Sarayı'na girişi sırasında, İstanbul.. 19 Eylül 1937.
İstanbul'da dükkânlara tabela asma geleneği Balkan Savaşı sonrasında başlamış. O günlerde yabancılar, iktisadi nedenlerle kimliklerini saklıyorlarmış. Buna göre de azınlıklar ve yabancılar, firma sahip ve/veya ortaklarının isimlerini "A. ve Mahdumları" veya "A. ve Şürekâsı" şeklinde yazdırıyorlarmış. Enver Paşa'nın emriyle dükkânlara asılan tabelalar değiştirilmiş ve standart tabelaların asılması talimatı verilmiş. Buna göre tarif edilen tabelaların zemini kırmızı olacak, üzerine de beyaz renkle isimler yazdırılacakmış. İsimler de kısaltma yerine "Ahmet mi, Agop mu, Andon mu, Arşak mı?" her ne ise açık olarak belirtilecekmiş. Savaş sırasında tabela asmak zorunlu olunca da herkesin dini ve milliyeti ortaya çıkmış. Bu arada halk, cezalandırılma korkusuyla yabancılardan alışverişi kesmiş. Bu uygulamanın da Enver Paşa'nın emri ile yabancılara karşı bir nevi boykot olduğu söylenmiş.
Koca Mustafa Paşa:
Sarmaşıklar yazılar, taşlar, ağaçlar karışık, Hafız Osman gibi hattatla gömülmüş bir ışık, Bu mezarlıkta siyah toprağı aydınlatıyor Belli, kabrinde o, nura sarılmış yatıyor.
Sayfa 150
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.