İslâm hem madde hem de mâna planında temizliği emreder. Yere tükürmemeyi, açık alanda bevletmemeyi, necis olan şeyleri yememeyi, beden temizliği yapmayı, mekanı temiz tutmayı, kıyafet temizliğini bir arada ilk Allah Rasûlü ﷺemretti. Fıkıh kitapları “taharetle” başladı. İlim talebeleri “amentü”den sonra ilk olarak temizliği öğrendi. Sabah Rabbini hamd ederek uyanan bir mü'min maddi ve mânevi temizlik için seferber olur. Evvela helaya gider.
Reklam
Kalbinizi amentüden ayırmayınız.
Sayfa 69 - Amentü: Arapça "inandım" anlamına gelen söz.Kitabı okudu
"Kalbinizi amentüden* ayırmayınız.." *Arapça "inandım" anlamına gelen İslamiyetin temel inançları olan "Allah'a, inin meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanma"yı dile getiren söz.
Sayfa 69 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
Kalbinizi ‘Amentü’den* ayırmayınız… * İslam dininin 6 temel inancını ifade eden “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere ve hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna inandım” anlamındaki cümlenin ilk kelimesi
tc müslümanlığında 1) arap lisanı bilinmez, 2) din genelde kaynaktan öğrenilemez, gelenek bireyi kör topal eğitir. bu yüzden bireye öğretilen bir kısım bilgiler bu bilgilere muhatap olanların sandığı kadar katı sabitliklere sahip olmayabilir. bireyin dinin aslından zannettiği şey, bir müctehidin görüşü olabiliyor. bu birey kendisine öğretildiği kadarıyla yetiniyor, diğer görüşlere ulaşamıyor. geleneğin din öğretimi bu yüzden tarihimizde çok mezhepçilikler meydana getirmiş. mesela hanefilerle şafiiler birbiriyle çok dövüşmüşler. bu mezhepçilik bugün başka şekillerde tezahür edebilir. şöyle; aslında her bir ictihad bir mezheptir de. kişi kendi uyduğu ictihadı din sanınca, öbür ictihadı sapıklık sanıyor. anlatabiliyor muyum. onun için hani o kapağı süslü arapça kitaplar var ya, elimizin altına onlar gelmeden fazla bir şeyden emin olmamamız gerekiyor. cibril hadisinin buyurduklarından, yani amentüden, islamın şartlarından emin olalım. teferruatta bize öğretilene uyalım, ama bu öğretilen uğrunda teröristlik yapmayalım. yani neyin teröristliğini yapacaksın zaten? bu bilgi uğrunda bedel ödememişsin ki. biri gelmiş, şu olay şöyledir demiş ve inanmışsın. nereden biliyorsun?
Reklam
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.