Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Ars longa, vita brevis."
Eski Yunan filozofu Hippokrates'in sözleriyle; "Sanat uzun, hayat kısa"dır.
"Ars longa, vita brevis" 
Sanatın rolü hayatımızı zenginleştirmektir. Bir insanın birey olarak kendi hayatındaki yaşantılarının, duygularının çeşitliği sınırlıdır. Ama sanat sayesinde başkalarının duygularını ve yaşantılarını paylaşır ve böylece yaşantı dünyası çok daha zenginleşmiş olur.
Sayfa 118 - İletişim Yayınları- 30.baskı, 2020- Anlatımcılık IIKitabı okudu
Reklam
Dünyada o kadar çok izlenecek film, okunacak kitap, gezilecek yer var ki insan, hayatı boyunca bir çoğunu yapamayacağı için üzülüyor. Romalılar bu durumu "Ars longa vita brevis" diyerek özetlemiş. "Sanat uzun, hayat kısa".
Romalılar, "vita brevis, ars longa" demişler, yani hayat kısa, sanat uzun. O çağda bir bakıma insan ömrünün yaşama deneyiyle kavrayacağı gerçek, insan eli ve beyni vasıtasıyla ortaya konan eserlerden alınacak derslerden daha zayıf bir etki alanına sahipti. Bugün belki hayat uzun, sanat kısa dememiz gerekebilir. Çünkü yaşama deneyiyle elde edilecek zihnî ve ruhî zenginlik, aşikârdır ki insan eserlerinden daha büyük bir etki gücüne sahip. Depremleri, su baskınlarını, çevre kirlenmesinin belâlarını, suikastlarla, savaşlarla, trafik kazalarıyla ve gözümüzü dünyaya çevirir çevirmez baş döndürücü bir hızla artan olaylarla bağlantılı kılmak ve bütün bunlardan "asl" ile ilgili sonuçlar elde etmek, havf ve reca içinde secdeye varmak alelâde bir insan için, ortalama bir zihin için bile mümkün duruma gelmiştir.
Sayfa 213 - ZAMÂNEKitabı okudu
Ars longa, vita brevis
Ah Tanrım! Sanat uzun! Ve kısadır ömrümüz.
Sayfa 35 - ithakiKitabı okudu
Reklam
Bu nedenle Latinler, “Ars longa, vita brevis!” demişti. Yani, “Sanat uzun, hayat kısa!”
Sayfa 15 - Doğan KitapKitabı okudu
Latinler, "Ars longa, vita brevis!" demişti. Yani, "Sanat uzun, hayat kısa!"
Sayfa 15
119 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.