Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Kendisine yöneltilen sorularla kendinin farkında olması sağlanan biri, davranışlarını tahmin ve kontrol etmek konusunda daha iyi bir konumdadır.” B.F. Skinner
Eleştiri, karşısındaki kişiyi haklılığını kanıtlamak için kendini savunmak zorunda bırakır; bu yüzden anlamsızdır. Bir insanın değer verdiği onurunu yaraladığını, onun önemli biri olma duygusunu incittiği için de tehlikelidir. Uluslararası üne sahip B. F Skinner yaptığı deneylerin sonunda iyi davranışları için ödüllendirilen hayvanların kötü davranışları için azarlanan hayvanlardan daha kolay ve daha hızlı öğrendiklerini kanıtlamıştır. Bir başka ünlü psikolog Hans Seyle, "Yaptıklarımızın onaylanmasını arzuladığımız kadar dışlanmaktan da çekiniriz, " demiştir. Eleştirilen insanda ortaya çıkan gücenme duygusu, sadece iş görenlerin, aile bireylerinin ve arkadaşların morellerini bozmakla kalır ve eleştiriye neden olan durumu düzeltmez.
Reklam
Bize insan davranışlarından daha tanıdık ve daha önemli gelen bir şey yoktur. Buna karşı, insan davranışının en iyi anladığımız şeylerden biri olduğunu söyleyemeyiz. B. F. SKINNER
B. F Skinner'ın dediği gibi, "Kendisine yöneltilen sorularla kendinin farkında olması sağlanan biri, davranışlarını tahmin ve kontrol etmek konusunda daha iyi bir konumdadır.”
Sayfa 89
İnsagram ve pekiştireçler
Halihazırda derste öğrendikleri bir başka kilit fikir üzerine düşünüyorlarmış, kaynağı B. F. Skinner olan ânında pekiştirme fikri. Buna göre, kullanıcı davranışını şekillendirmek istiyorsanız, hemen kalpler ve beğeniler almasını sağlamalısınız. Bu ilkeleri kullanarak yeni bir uygulama geliştirmiş bu ikili Adını da Instagram koymuşlar.
Sayfa 114Kitabı okudu
B.F. SKINNER
Mutluluk... edimsel pekiştirmenin bir yan ürünüdür. Bizi mutlu eden şeyler bizi pekiştiren şeylerdir.
Reklam
Bu arada bu resimde insanların nasıl göründüklerine dair davranışçı psikolog B.F. Skinner'ın yaptığı iyi bir tanımlama bulunuyor. Skinner insanları değiştirmek için çevrelerini ,etkisine bağlı olarak hareket ettikleri olayları ve onlar üzerinde hareket eden kuvvetleri değiştirmek gerektiğini söyler. Kişi buna göre karşılık vermek durumundadır, çünkü Skinner'ın görüşüne göre her bir kişi yalnızca bir reaktördür. ''Kişi dünyayı etkilemez, dünya kişiyi etkilemektedir.''
Sayfa 113 - Haberci YayınlarıKitabı okuyor
Çevre yalnızca teşvik etmez ya da kışkırtmaz, aynı zamanda seçer. B.F. Skinner
Sayfa 57
Hooked: How to Build Habit-Forming Products (Tutkun: Nasıl Alışkanlık Yaratan Ürünler Üretebiliriz?) adlı kitap teknoloji tasarımcıları ve mühendislerine hitaben yazılmıştı. Kitabı "insan davranışının reçetesini" sunan bir "yemek kitabı" olarak tarif ediyor Nir. Bu kitabı sıradan bir internet kullanıcısı olarak okumak bir tuhaf - eski bir Batman filminde kötü adamın yakalandıktan sonra yaptığı her şeyi adım adım anlattığı âna benziyor. Şöyle diyor kitapta Nir: "Kabul edelim, hepimiz ikna işin- deyiz. İnovatörler insanları onlardan istediklerimizi yapmaya ikna edecek ürünler yapıyorlar. Bu insanlara kullanıcı diyoruz; açıktan söylemesek de her birinin yaptığımız şeye feci şekilde bağlanmasını istiyoruz gizliden gizliye." Bunun için kullanılacak yöntemleri "zihin manipülasyonu" olarak tarif ediyor Nir. Amacın insanlarda "bir açlık yaratmak" olduğunu söylüyor ve bunu yapmak için B. F. Skinner'a model olarak atıfta bulunuyor. Yaklaşımını kendi blog yazılarından birinin başlığıyla özetlemek mümkün: Kullanıcıları kendinize bağlamak mı istiyorsunuz? Delirtin onları.
Sayfa 150Kitabı okudu
Fakat dostluğa ya da sevgiye aç olmayan bir insan kalabalıktan niye hoșlansin ki?
Reklam
B. F. Skinner'ın dediği gibi, "Kendisine yöneltilen sorularla kendinin farkında olması sağlanan biri, davranışlarını tahmin ve kontrol etmek konusunda daha iyi bir konumdadır.
Sayfa 90 - İnkılap KitapeviKitabı okudu
B. F. Skinner'ın dediği gibi,
"Kendidine yöneltilen sorularla kendinin farkında olması sağlanan biri,davranışlarını tahmin ve kontrol etmek konusunda daha iyi bir konumdadır."
B. F. Skinner, hayvanlarda boş inanca dayalı davranışları sistematik olarak inceleyen ilk bilim adamıydı. Bu amaçla, bir güvercinin yerleştirildiği kutunun içinde, bir tuşu gagalamanın küçük bir yem hunisinden yem verilmesini sağlayacağı bir deney tasarladı (bkz. Şekil 1). Daha öngörülebilir pekiştirme düzenleri yerine, rastlantısal aralıklarla yem verildiğinde, güvercinlerin tuşu gagalamadan önce bir yandan diğer yana sekerek gitme ya da saat yönünün aksine hızla dönme gibi garip bir davranış çeşitliliği sergilediklerini saptadı. Bu bir tür kuş yağmur dansıydı. Güvercinleri böyle davranmaya yönelten şey, değişken aralıklı pekiştirme düzeniydi, yani tuş gagalama karşılığında yem ödülünü almadaki zaman aralığının değişmesiydi. Tuşun gagalanması ve huniden yem çıkması arasında geçen zaman aralığında güvercinlerin öylesine yaptığı şey neyse, bu davranış küçük beyinlerine bir kalıp olarak kazınmaktaydı.
Sayfa 64 - PdfKitabı okudu
B. F. Skinner'ın dediği gibi, "Kendisine yöneltilen sorularla kendinin farkında olması sağlanan biri, davranışlarını tahmin ve kontrol etmek konusunda daha iyi bir konumdadır."
Delirtin onları
Şöyle diyor kitapta Nir: "Kabul edelim, hepimiz ikna işindeyiz. Inovatörler insanları onlardan istediklerimizi yapmaya ikna edecek ürünler yapıyorlar. Bu insanlara kullanıcı diyoruz; açıktan söylemesek de her birinin yaptığımız şeye feci şekilde bağlanmasını istiyoruz gizliden gizliye" Bunun için kullanılacak yöntemleri "zihin manipülasyonu" olarak tarif ediyor Nir. Amacın insanlarda "bir açlık yaratmak" olduğunu söylüyor - ve bunu yapmak için B. F. Skinner'a model olarak atıfta bulunuyor. Yaklaşımını kendi blog yazılarından birinin başlığıyla özetlemek mümkün: "KULLANICILARI KENDİNİZE BAĞLAMAK MI İSTİYORSUNUZ? DELİRTİN ONLARI."
Sayfa 150Kitabı okudu
169 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.