Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
400 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Akdenizin Hâkimi Dragut!
Deryayı deryanın kendisinden iyi tanıyan, Akdeniz'in sultanı, padişahı, kimsesizlerin kimsesi, Oruç Reis'in öğrencisi, Barbaros Hayreddin'in (Oruç Reis'in kardeşi) arkadaşı, Uluç Reis'in reisi: Turgut Reis. Nam-ı Diğer: Dragut! Avrupa'nın korkulu rüyası kaptan. Biat etmeyen, Sultan Süleyman'ın karşısında eğilmeyen, Osmanlı'nın gayriresmi Kaptan-ı Derya'sı Turgutca! İçinde bir çocuk yaşatan, bazen hırsına yenik düşen, düşmanın karşısında zülfikarını savurmakta seksen yaşında bile korkmayan korkusuz Reis. Daha bir çok şey anlatılır kendisi hakkında. Onun küçüklüğündeki sınır tanımazlığından başlayıp yaşlılığında Malta Kuşatması'na kadar geçen süreyi kendisinin ağzından dinliyorsunuz. Başından geçen aşklar, arkadaşlıklar ve daha nicesi. Arkasından nice kötü planlar yapılıp da Akdeniz'de istenilmeyen bu koca reis, bize tarihten çıkarmamız gereken o kadar çok önemli dersler veriyor ki, her biri altın değerinde. Turgut Reis'in Sultan Süleyman ile konuşmaları, Kaptan-ı Deryalığı reddi, Oruç Reis, Şehzade Korkut, Barbaros, Malta, Trablusgarp, Preveze, Cerbe, İspanyollar, Türkler, Arapların kazdığı kuyular ve daha nicesiyle tarihimize ışık tutan hayatına tanık oluyor onun Fatıma'sıyla aşkını, serüvenini dinliyorsunuz. Akdenizdeki hakimiyeti korsanlarımız sayesinde sağladığımızı ve onları terkettiğimizde hakimiyetimizi kaybettiğimizi de yine bu eser sayesinde öğreniyoruz. Turgut Reis'in leventi, Dragut'un hayranı ve Turgutca'nın arkadaşı oluyorsunuz. Kesinlikle okumalısınız. Akdeniz'i bir de Turgut Reis'imiz ile gezmelisiniz.
Biat
BiatMim Kemâl Öke · Turkuvaz Kitap · 2020170 okunma
Merhum Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Hocanın, "Babalarımızı, dedelerimizi kestiniz" diyen bir Ermeni'ye cevabı : "Bir Ermeni ile bir yerde karşılaştıkta konuştuk. Türkçe konuşuyor. Siz bizim dedelerimizi kıtır kıtır kestiniz diyor. Ne zaman kesmişler dedim. İşte babalarımızı dedelerimizi kesmişler diyor. Ben durmadan soru
Reklam
Barbaros Hayreddin Paşa bir daha sefere çıkmadı. Ölümüne "Mate Reisül Bahr" (Denizin Reisi öldü) sözü ile tarihe düşüldü.
Sayfa 95 - YeditepeKitabı okudu
392 syf.
8/10 puan verdi
İskender Pala'nın yeri bende çok ayrıdır. Çok güçlü bir kalemi var, yüreğime işliyor sanki. Hangi alanda bir eser kaleme alsa o alanı derinlemesine araştırıyor. Yazıları çok gerçekçi. Tarih ve edebiyatı müthiş birleştiriyor. Barbaros Hayreddin Paşa'yı babamdan dinlerdim ve çok merak ediyordum. Efsane'yi okuduktan sonra keza yine öyle oldu. Pala'nın kalemi tarihin içine çekiyor, hiç sıkmıyor. Bunu çok güzel bir şekilde yapıyor. Ne olduğunu anlamadan sanki onlarla beraber o anları yaşamış gibi oluyorsunuz. Kesinlikle tarihseverlerin okuması gereken bir kitap. Kitapta yalnızca Hızır Reis'ten bahsetmiyor: ağabeyi Oruç Reis, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, İspanya Kralı 5. Carlos, İngiltere Kralı 8.Henry, Andrea Dorya, Saint Alcala...
Efsane
Efsaneİskender Pala · Kapı Yayınları · 202014,4bin okunma
Fransa kralı 1.Fransuva, Kutsal Roma Ceren Imparatorluğu'na karşı giriştiği savaşları kaybedince Şarlken tarafından Madrid'de hapishaneye atılmış. Oradan, büyük atamız Sultan Süleyman'a ulaşmanın yolunu bulan Fransuva ya da validesi, ondan yardım istemiş, koruma talep etmiş. Bu isteği kabul eden dedemiz de Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki donanmayı göndermiş. Donanmamız 1 Fransuva'yı Şarlken'in elinden kurtardığı için Tulon'da çok büyük şenliklerle karşılanmış ve otuz bin leventle o yıl orada kışlamış. Tulon'un katedrali camiye çevrimiş, Osmanlı parası kullanılmış.
Sayfa 220 - InkılapKitabı okudu
240 syf.
6/10 puan verdi
#barbaroshayreddinpaşa kimdir dersek Midillide doğmuş Arnavut bir deniz korsanıdır. Hızır ve Oruç Reis kardeşlere "Barbaros Kardeşler" derler. Hızır reisin adı Oruç Reis bir çarpışmada şehit olunca Barbaros olur ve Osmanlıya yanaşır.Akdenizde korsanlık yaparken önce şehzade Korkut ile yolları kesişir. Korkut yardım etmiştir bunlara. İlginç yanı yazar burda bazı kısımları bilerek anlatmadan ya da farklı anlatarak algı yaratmış. Mesela 2. Bayezid ve Yavuz dönemini yüzeysel anlatmış. Barbarosun eşi "Morisko"dur. (Hatta iskender Palanın "efsane" isimli romanını bu kitapta çok eleştirir.) Yavuz kardeşleri ve babası ile savaşarak tahtı alır. Tüm kardeşlerini öldürür. Yazar ise tahtı babasının verdiğini söylüyor. Yazarı eleştirecek çok konu var. Yazar yine kendi gibi tarihçilerin dillendirmediği Endülüs Müslümanlarının yaşadığı zulmü anlatırken 2. Bayezidin Yahudileri kurtarırken Endülüs Müslümanları için hiç birşey yapmadığına değinmemiş(hiç bir şey yapmadı demek yanlış olmaz.) Bazen mesajlar geliyor öğrenci arkadaşlardan "falanca kitabı da özetler misin"diye. Bu kitap tarih kitabından çok roman gibi yazılmış. Nasıl ders konusu olmuş anlamadım. Eğer öyleyse bu kitapla Tarih öğrendiğini düşünenler için üzücü.) Korkut meselesi yüzünden Yavuz ile çok iyi değil arası. Osmanlıya asıl hizmeti Kanuni zamanında olmuş büyük bir denizci diyerek geçiyorum. Piri reis te bu dönemde önemli hizmetlerde bulunmuştur. .Başka kaynaklardan okumanızı tavsiye ederim. Öteki tarihin eksiği çok.
Barbaros Hayreddin Paşa
Barbaros Hayreddin PaşaAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 202097 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
153 günde okudu
Barbaros Hayrettin PAŞA
Ahmet Şimşirgil
Ahmet Şimşirgil
Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla Allah Barbaros Hayrettin Paşa ve yetiştirdiği onca yiğitlerden razı gelsin Bizler nelerden geri kalmışız Bizler nelerden geri tutulmuşuz Anlatılmamış yaşatılmamış yaşanmamış gibi... Rabbim sen bizleri Affet Biiiz tarihimizi bilmiyoruz . Not : Bilinmeyen tarih tekerrürü affetmez.
Barbaros Hayreddin Paşa
Barbaros Hayreddin PaşaAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 202097 okunma
TARİHE GEÇECEK SÖZLER
Kaptan Janetio Doria'nın karşısına çıkarıldığını da tarihe geçecek şu sözü kullanacaktı : " Aman ya Rabbi Beni yeni hayz görmüş bir kızın eline mi düşürdün?" Bu cümle İtalyanca'ya tercüme edildiğinde güverte karıştı. Doria'nın tecrübesiz yeğeni Kıpkırmızı olmuştu.
Sayfa 226Kitabı okudu
Büyük Zafer
Kâfire vurdun kılıcı zâr eyledin Âlemi Andrea Doria başına dâr eyledin Şir-i Hâk gibi bugün merdâne çün kâr eyledin Tiğ-i İslâmı çekip azm eyle küffârı üstüne Bir iş ettin kâfire etmiş değildir hiç ehad Bu cihâdın ecri hiç ihsa ile olmaya ad Eyleyip sana hidâyet verdi nusret çün Ehad Tiğ-i İslâmı çekip azm küffâr üstüne Hazretine verecek bu nusreti Rabbü'r-rahîm Yazdılar tarihini "fethün minsllshi'l-kerîm" Çün nasip itti sana bu nusreti hayyü'l-kâdim Tiğ-i İslâmı çekip azm eyle küffâr üstüne
Sayfa 213Kitabı okudu
392 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
İskender Pala'nın kaleminden çıkan "Efsane: Bir Barbaros Romanı", beni adeta Akdeniz'in dalgalarına fırlattı. Sayfalar arasında Barbaros Hayreddin Paşa'nın destansı hikayesine kapılırken, hem denizlerin hakimiyet mücadelesine tanık oldum hem de yüce bir aşkın büyüsüne kapıldım. Pala, usta kaleminden dökülen kelimelerle 16. yüzyılın Akdeniz'ini gözlerimin önüne serdi. Osmanlı'nın kudretli donanmasının kahramanı Barbaros'un denizcilik dehasına hayran kaldım. Cesaretinin ve azminin karşısında saygıyla eğildim. Romanın sadece tarihi bir destan olmadığını da belirtmeden geçemeyeceğim. Barbaros'un Kamile Sultan'a olan aşkı, romanın duygusal yanını oluşturuyor. Bu aşk hikayesi, savaşın ve zaferlerin gölgesinde filizlenen bir umut ışığı gibiydi. "Efsane: Bir Barbaros Romanı", tarihi roman sevenler için mükemmel bir seçim. Pala'nın akıcı ve sürükleyici üslubu, sayfaları adeta yutmanıza neden oluyor. Kitabı bitirdiğimde, Barbaros'un efsanesine bir kez daha hayran kaldım ve Akdeniz'in mavi sularında yüzdüğümün hissini yaşadım. Siz de tarihe ve denizlere tutkuluysanız, bu romanı okumanızı kesinlikle tavsiye ederim!
Efsane
Efsaneİskender Pala · Kapı Yayınları · 202014,4bin okunma
Reklam
Hayreddin'li...
Deniz yüzünde yürürüz Düşmanı arar buluruz Öcümüz komaz alırız Bize «Hayreddin'li» derler. NOT: Seydi Ali Reis'in hece vezniyle halk şiiri tarzında yazdığı bu «semaî» herhalde o zamanlar türkü şeklinde levendlerin dilinden düşmüyordu. «Hayreddin'li» kelimesiyle Barbaros ocağına bağlılık ifade ediliyor.
240 syf.
8/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Altay Akman Denizlerin Padişahı Barbaros
Denizlerin Padişahı Barbaros kitabını beğendim keşke ilk önce Barbaros Hayreddin paşa 'nın hayatını anlatsaydı sonra korsanlar hakkında bilgi verilseydi daha da iyi olurdu kitap
Denizlerin Padişahı Barbaros
Denizlerin Padişahı BarbarosAltay Akman · Lopus Yayınları · 20235 okunma
Zafer ve Sefer
Top-ı âh-ı inkisâra pây-dâr olmaz yine Kişver-u derdin seyl-i eşk-i inkisârın görmüşüz. (Açıklaması: Gönlü kırık olanın ativerdiği ah topunun nice büyük Sultanların muhkem kalelerini yaktığını biliriz. Dert ehli olanların kırıklıkla döktükleri göz yaşlarının yaptığı seller önünde nice kâşanelerin, malikanelerin yerle bir olduğunu da biliriz.) Endülüslü Müslümanların bu ah ve inlemeleri tesirini pek çok gösterecekti. Ayini günlerde Barbaros Hayrettin Reis bir rüya görmüştü. Rüyasında Hazreti Resulullah Efendimiz ile 4 büyük Halifesi bir arada otur, kendisi de onların karşısında edep ve tazim ile diz çökmüş bekliyordu . Peygamber Efendimiz kendisine muhabbetle nazar ederek: "Ey Hayrettin! Halin nicedir?" Buyurdu. Hayrettin Reis mahcup bir eda ile: " İnsanların bu en acizinin hali iki cihan serverine malumdur . Siz bilirsiniz Ya Resulullah!" dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz: "Ya Hayrettin! Allaha Tevekkül et! Kendi yerine dön. Kafirlere ve hasmını olan münafıklara karşı zafer kazan!" buyurdular. (...)
Sayfa 164Kitabı okudu
392 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Barbaros Hayreddin Paşa ile ilgili çok az şey biliyormuşum meğer.Genelde bir tarihi roman okur ardından (beğenirsem) ciddi bir okuma için tarih kitapları karıştırır,o dönemi/kişiyi öğrenirim.Barbaros Hayreddin Paşa için araştırma yapmamı sağlayacak ,merakımı körükleyen ,akıcı güzel bir roman okudum.Kitapta Andrea Doria,Şarlken,Gırnata Emirliği,Endülüs Müslümanları,Kanuni Sultan Süleyman gibi bir çok isimden bahsediliyor.En beğendiğim kısımları Hızır Hayreddin Paşa’nın Andrea Doria ile olan çekişmeleri.Ancak öyle naif ki…Bir askere ve bir dehaya yakışacak şekilde atışmalar,hediyeleşmeler,hürmetler…Günümüzde ya da askeri anlamda eşine az rastlanan bir adap,üslup.Bence kitabın en gereksiz kısmı Sidi Alcala ile Billure nin içimi bayan aşkı.Bana göre aşk böyle kitaplarda anlatıldığı üzere bilmece gibi konuşmalar ve gereksiz nazlanmalar üzerine kurulu bir kedi fare oyunu değil.Görüyorlar kavuşmuyorlar,bekliyorlar da bekliyorlar.Böyle şeyler beni çok sıkıyor.Belki ilk gençlik çağımda olsaydım hoşuma gidebilirdi ama sanıyorum yaş aldıkça aşka ve hayata bakışı değişiyor insanın.Aşıksan ertelemeyeceksin,benim mottom budur.Sıkıcı bu aşk hikayesi haricinde gayet güzeldi.Ancak şunu da ekleyeyim saf bir Barbarossa hikayesi değildi.Endülüs güzellemeleriyle doluydu.
Efsane
Efsaneİskender Pala · Kapı Yayınları · 202014,4bin okunma
Bugün elimize mikrofonu alıp sokaklarda röportaj yapsak ve insanlarımıza sorsak, "Barbaros büyük mü, küçük mü?" diye. Sanıyorum kimse küçük bir insandı demez. "Peki neden büyüktü?" diye sorsak çoğumuz, "Preveze Deniz Zaferi'ni kazandığı için, ya da Akdeniz'i bir Osmanlı Gölü haline getirdiği için büyüktü?" cevabını verecektir. Aslında hiçbirisi değil! Barbaros Hayreddin Paşa'yı asıl büyük yapan şey, 1533 yılında, kendi yaşının yarısı kadar ben, adamlarım, gemilerim, altınlarım ve topraklarımla size aidim." diyebilmesi olmuştur. Allah aşkına çevrenize bakın. Bugün küçücük bir memuriyet koltuğu için bile birçok insan birbirinin ayağını kay- dırmaya çalışırken, koskoca Cezayir kralı konumundaki bir kişi, gelip herşeyi ile Osmanlı'ya tabi olma kararı alıyor. Yani şahsını, Osmanlı şahsı manevisi içinde eritiyor. İşte asıl büyüklük budur.
792 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.