Gözleriyle bir şeyler yazıyordu semaya ve geçen her buluttan birkaç dize okuyordu.
202 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
“Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim”
Üniversite yıllarımdan aşina olduğum Ömer Hayyam, bu eseriyle varoluşu, dünyanın geçiciliğini, cenneti, cehennemi, ölümü, aşkı ve daha birçok konuyu başarıyla işlemiş buradaki dizelerinde. Kitap genel itibariyle akıcı, anlaşılır dizelerle bezeli. Dizelerin arasında oldukça kinayeli ve son derece yerinde olan söylemler de mevcut. Ancak her üç dizesinden birinde “şarap” olması beni ziyadesiyle rahatsız etti. Bunu göz önünde bulundurarak başlamalısınız kitaba. Okumak isteyenlere sindire sindire okumalarını tavsiye ederim. Zira okunmaya değer birçok dize içinde barındıyor eser. Sizin için beğendiğim birkaç dizeyi aşağıya bırakıyorum. Kitapla kalın, sevgiyle kalın.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,7bin okunma
Reklam
160 syf.
8/10 puan verdi
—— Spoiler içerebilir ——
Yazarın üçüncü romanı olan bu kitap, Dominika'da geçiyor. ''Annie John'' (1985) ve ''Lucy''de (1990) biraz farklı şekillerde ortaya çıkan anne burada kendi hikayesini anlatıyor. Önceki romanlarında Kincaid, huşu içindeki kızının bakış açısından gözlemlenen vahşi, tanrısal anneler yaratmıştı. Şimdi
Annemin Otobiyografisi
Annemin OtobiyografisiJamaica Kincaid · Jaguar Kitap · 2023155 okunma
Düşüncelerim, yağmurda kimselerin yürümediği dar sokak gibi ıssız ve karanlıktı. Siyah düşlerimi kimse aydınlığa yormuyor. Burada olsaydın anlatacak çok şeyim vardı. Belki de susardım saatler boyu. Konuşmam gereken hiçbir yerde konuşamadığım gibi. Sokak lambasının odaya vuran yarım yamalak ışığında, birkaç dize şiir okurdum yorgun gözlerimle. Odanın lambasını açmıyorum. Sessizliği fark etmemek için. Ya da kendimi kaybetmek için soğuk odada.
Bilgi, kesinlikle içeri sızacak bir delik bulur ve oradan girer. Bazıları için dışavurma bir geometri el kitabıyla olur, bazıları içinse birkaç dize şiir yoluyla. Benim için kitaplar, kendimi yitirdiğim ve yitirmeyi sürdürdüğüm orman yaşantısının ta kendisiydi. Göz kamaştırıcı güzellikteki çiçeklerdi; simsiyah yüksek dallardı, gizemli sessizliklerdi, göksel seslerdi...
Savaş
Savaşan Devletler döneminde çok sayıda büyük muharebe meydana geldi. Kimisine 600.000 askerin katıldığı iddia edilen bu savaşlarda zekâ, "mantık" ve hepsinden önemlisi gaddarlık ön plandaydı. MÖ 260 yılında muzaffer Qin ordusu bir savaşta 50.000 Chao askerini öldürmüş, ardından da hayatta kalan 400.000ini kılçtan geçirmişti. Diğer birkaç örnekte de, su bentleri yıkılmış ve çok sayıda sivil ve asker boğularak hayatını kaybetmişti. Altı güçlü rakibini -Chi, Yen, Chao, Han, Wei ve Chu- dize getirmeyi başaran güçlü Qin devleti, bu şiddetli savaşların bir ürünü olarak ortaya çıktı. Qin, bu güçlü rakiplerini birer birer yenip MÖ 221 yılında tüm Çin'i birleştirmeyi başardı. Qin hükümdarı $i Huangdi, bu büyük başarısı nedeniyle sonradan Çin'in ilk imparatoru kabul edilecek ve onun hanedanı (MÖ 221-207) kısa ve şiddet dolu olsa da Çin tarihinde önemli bir dönüm noktası sayılacaktı.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.