Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büşra Şimşek

Eskiden bakmış olduğumuz bir şeyi tekrar görürsek, eski bakışımızla birlikte o zamanlar bu bakışı dolduran bütün imgeler bize geri gelir. Çünkü nesneler -diğerlerinden farksız kırmızı kaplı bir kitap-, biz onları algıladığımız anda maddedışı şeylere, o dönemdeki bütün kaygılarımız ve duyularımızla aynı cinsten şeylere dönüşür ve onlarla birleşerek ayrılmaz bir bütün oluştururlar. Eskiden bir kitapta okumuş olduğumuz bir ismin hecelerinin arasında, biz onu okurken esen süratli rüzgâr ve parlayan güneş gizlidir. Dolayısıyla, nesneleri tarif etmekle", onları zavallı birtakım çizgi ve yüzeylere indirgemekle yetinen edebiyat kendini gerçekçi diye adlandırsa da, gerçeklikten en uzak, bizi en çok yoksullaştıran ve hüzünlendiren edebiyattır, çünkü şimdiki zamana ait benliğimizle özü nesnelerde saklı geçmiş ve bu özü nesneler sayesinde tekrar tadabileceğimiz gelecek arasındaki iletişimi tamamen koparır. Oysa sanat adına layık her çaba, bu özü ifade etmeye çalışmalıdır; başarılı olamasa bile, yetersizliğinden bir ders çıkarabilir
Sayfa 177Kitabı okudu
Reklam
Hayat bizi o kadar hayal kırıklığına uğratır ki, sonunda edebiyatın hayatla hiç alakası olmadığına hükmederiz ve kitapların bize sunduğu değerli fikirlerin yıpranma korkusu taşımadan, karşılık beklemeden, doğallıkla kendilerini gündelik hayatın ortasında sergilediklerini, örneğin Rusya'da bir akşam yemeğinin, bir cinayetin Rus özellikleri taşıdığını görünce şaşırıp kalırız.
İnsanların değerini ölçmekten âcíz olan kişiler, onları sınıflandırmak için modanın belirlediği ilkeleri benimserler. Bir nesildeki değerli insanları tüketmek şöyle dursun, yanlarına yaklaşamamışken, hepsini toptan silerler, çünkü yeni nesil de önceki nesle kıyasla daha da anlaşılamayacak yeni bir yaftayla ortaya çıkmıştır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Oysa sevmenin tıpkı masallardaki büyüler gibi bir büyü olduğunu ve büyü kaldırılıncaya kadar hiçbir şey yapılamayacağını tecrübeyle öğrenmiş olmam gerekirdi - tecrübeyle öğrenmek mümkünse eğer.
İnsanlar hep, Olayları zamana bırakmak lazım, derler, ama asıl mesele, yeterli zamanımızın olup olmadığıdır.
Sayfa 281Kitabı okudu
Reklam
Derler ya, hayat kaderin cilveleriyle doludur, oysa hayat dünyadaki en aptal şeylerden biridir, birisi bir gün hayata, Aynen devam et, durmadan ilerle, yoldan hiç ayrılma, demiş olmalıdır ve hayat o günden beri aptallaşmış, bize vermekle övündüğü derslerden hiçbir şey öğrenememiş, kendisine verilen emri körlemesine yerine getirmekten başka bir şey yapamamış, önüne çıkan her şeyi devirip geçmiş, geride bıraktığı zarara hiç aldırmamış, bizden bir kez olsun özür dilememiştir.
Sayfa 275Kitabı okudu
Sözcükler şeytanın ta kendisidir, bizler sadece kendi uygun gördüğümüz sözcüklerin ağzımızdan çıkmasına izin verdiğimizi sanaduralım, nereden çıktığını anlayamadığımız davetsiz bir sözcük ansızın dışarı fırlayıverir, işte sonradan ne olduğunu bile hatırlayamayacağımız bu sözcük yüzünden bütün konuşma birden yön değiştirir ve önceden reddettiğimiz şeyleri kabul etmeye başlarız
Sayfa 198Kitabı okudu
Sessiz kaldığımızda da söyleyeceğimiz çok şey vardır
Sayfa 188Kitabı okudu
Belki de bıkmışımdır, her zamanki yemekleri her zamanki sosa bulayıp duruyoruz, hiçbir şey değişmiyor
İsmin insanların giriş kapısı olduklarını düşündüğümüz için ilk sorduğumuz şey isimdir.
Reklam
Karşımızda duranlarla yüzleşecek cesareti bulamadığımızda suçu, işte böyle uzaktaki varlıklara yükleriz.
Her şey yoluna girer; en trajik aile olaylarının anıları bile sıcaklığını ve yakıcılığını yavaş yavaş kaybeder ama iki yakın kişi arasındaki huzursuzluk duygusu hiçbir şartta yok edilemez.
Ağlamaya başlar da duramazsam diye korkardım, taşarsam, kendimi bir gözyaşı selinde bulur ve boğulursam diye. Katılığım göstermelikti, yufka yürekliydim.
Hayalgücüm benim şansımdı, hücremdeki daracık penceremdi, ışığımdı. Onu kaybetmek, kendimi kaybetmek olurdu.
Yüz; artık derinliği gittikçe azalan bir düzlem sanki. Sanırım bunun için, uzun süre bakamıyoruz birbirimize; çünkü, makineleşen yaşam giriyor araya.
Sayfa 103Kitabı okudu
6,9bin öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.