İnsan ancak zihnini eğitirse doğru yolu bulabilirdi. Diğer türlü cehaletle yaşar gider, yeryüzündeki cehenneme katkı sağlamaya devam ederdi. Ustelik en kötüsü de buydu. Hiçbir cehennem insanoğlunun kendi eliyle yarattığı cehennemden daha kötü değildi. Yeryüzündeki tüm savaşların, açlığın, talanın, zulmün, acımasızlığın ve kötülüğün esas kaynağı işte bu cehaletti. Cehalet içindeki bir zihni, dini kullanarak bir silah gibi biçimlendirebilirdin. Böyle bir zihin zamanı gelince tek bir sözle, üstelik sevap işlediğine inanarak, yeryüzündeki en büyük kötülükleri yapmaktan asla kaçınmazdı.
Sayfa 86·Kitabı okudu
Biz burada ne kadar mutsuz olduğumuzu bilmediğimiz için mutluyuz.
Alıntı
Reklam
Eğer bir adam beyefendiyse, yeterli bir bilgiye sahiptir, yok eğer beyefendi değilse, bildiği her şey ona yüktür.
Alıntı
Hayatta hiçbir şey bizim arzumuza tabi değildir.
Sayfa 73·Kitabı okuyor
Yapabiliyorsanız, iyi şeyleri övün, yapamıyorsanız bari görmezden gelin, ancak rezil suistimallerinizi sürdürmek hoşunuza gidiyorsa, birbirinize saldırın durun.
Sayfa 39·Kitabı okuyor
Duygu ve Düşünce
Bu cahil halk tapıyor onlara," diye de sözünü bitirdi Murtaza. "Bu irtica, bu hurafeler ruhuna işlemiş bu koyun sürüsü halkın. Daha, daha bin yıl ister bu cahil halkı bu hurafelerden kurtarmak için. Onlar da halkı istismar ediyorlar, soyuyorlar sömürüyorlar, bir horozu, bir tek keçisi, koyunu olan da çekiyor onları seve seve götürüyor ocağa bağışlıyor.
Sayfa 445 - Murtaza Ağa, Yüzbaşı Faruk, Asım Çavuş·Kitabı okuyor
Edebiyat
Reklam
Reklam