Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gökten şarapnel, demir parçaları yağmur olup yağıyordu. Büyük çaplı deniz toplarının tam isabetli taneleri yerin içine girdikten sonra patlıyor, yanımızda, kenarımızda büyük çukur giderleri açılıyordu. Bütün Conkbayırı yoğun dumanlar ve ateşler işinde kaldı. Herkes kaderine razı olmuş, tevekkül içinde akıbetini bekliyordu. Etrafımız şehitler ve yaralılarla doluydu.
Sayfa 121Kitabı okudu
• 4. Bölüm - ATATÜRK'ÜN ÇANAKKALE'DE BAŞARISI YOKTUR YALANI! (!)
- Yıl 1914 Takvimler 3 Kasım'ı gösteriyor, İngiliz Donanması Çanakkale'nin dış istihkâmlarını bombalıyor bu durum Çanakkale Savaşı'nın başlamasına sebebiyet veriyor. 9 Ocak 1916'ya kadar mücadele devam ediyor. Savaşta, Türk ordusunun en seçkin birlikleri ve subayları yer alıyor. Çanakkale Batı empervalizmine karşı sıkı bir
Reklam
Nisan ayı olmuştu. 25'nci gün Çanakkale Boğazı'ndan geçmeleri engellenen İtilaf Devletleri, Arıburnu'na asker çıkardı. Mustafa Kemal, tümeniyle düşman birliklerini Conkbayırı'nda durdurdu. 25 Nisan 1915'te İngiliz ve Fransız kuvvetleri, Çanakkale'ye ilk çıkarma harekâtını başlattı, savaş bitmek bilmiyordu. Mayıs ayında, Arıburnu Türk kuvvetleri yeniden düzenlendi. Mustafa Kemal, Arıburnu Grubu Komutanlığı'nı üstlendi. 19. Tümen'in ilk hazırlıklı taarruzu gerçekleşti. Çanakkale cephesinden üst üste zafer müjdeleri gelmekteydi. Elindeki yetersiz kuvvetlerle Müttefik kolordularını durduran, onları denize kadar süren ve iki kez İstanbul'u kurtaran, aynı zamanda Türk ve Alman birliklerinin Müttefiklerin eline esir düşmesini önleyen bu kahramanın adı Enver Paşa'yı rahatsız etti. Mustafa Kemal'in İstanbul basınında ilk kez yayımlanan resminden rahat- sız oldu. Sansüre rağmen gazeteye Mustafa Kemal'in başarısını haber olarak koyan Tasvir-i Efkâr gazetesinin Başyazarı Yunus Nadi (Abalıoğlu) ve yazıişleri müdürü Abidin Daver Bey'di.
10 Ağustos Conkbayırı Savaşı üzerine Mustafa Kemal not defterinde diyor ki: "Bütün geceyi pek rahatsız ve uykusuz geçirdim. Bir yandan Anafartalar bölgesinden gelen raporlar ve hele yanlış, fakat önemli haberler beni uğraştırdığı gibi, bir yandan da önceki günlerin kötü olaylarında birliğini, âmirini kaybetmiş komutanların doğrudan doğruya bana başvurmaları bir dakika bile dinlenmeye imkân bırakmadı. ... Fecir olmak üzere idi. Çadırımın önüne çıktım. Hücum edecek askeri görüyordum... ... "Askerler! Karşınızdaki düşmanı yeneceğimize hiç şüphe yoktur. Fakat siz acele etmeyin. Önce ben ileri gideyim. Size kırbacımla işaret verdiğim zaman hep birden atılırsınız.
Sayfa 105 - PozitifKitabı okudu
Paşa tekrar bir sigara yakıyor ve birkaç yaprak daha çevirdikten sonra, luıritasmı alıp şöyle izah ediyor: Bu sırada Conkbayırı'nın güneyindeki 261 rakımlı tepeden sahilin gözetlenmesi ve korunmasıyla görevli olarak oralarda bulunan bir müfreze erlerinin Conkbayırı'na doğru koşmakta, kaçmakta olduklarını gördüm. Size şu konuşmayı aynen okuyacağım: Kendim erlerin önüne çıkarak: -Niçin kaçıyorsunuz? dedim. -Efendim, düşman! dediler. -Nerede? -İşte, diye 261 rakımlı tepeyi gösterdiler. Gerçekten, düşmanın bir avcı hattı 261 rakımlı tepeye yaklaşmış, rahat rahat ileriye doğru yürüyordu. Şimdi vaziyeti düşünün: Ben kuvvetlerimi bırakmışım, erler on dakika dinlensinler diye... Düşman da tepeye gelmiş... Demek ki düşman bana benim askerlerimden daha yakın! Ve düşman, benim bulunduğum yere gelse kuvvetlerim çok kötü bir duruma düşecekti. O zaman. artık bilmiyorum. bir mantık muhasebesi midir, yoksa içgüdüyle midir, bilmiyorum; Kaçan erlere: -Düşmandan kaçılmaz, dedim. -Cephanemiz kalmadı, dediler. -Cephaneniz yoksa süngünüz var, dedim. Ve bağırarak bunlara süngü taktırdım. Yere yatırdım. Aynı zamanda Conkbayırı'na doğru ilerlemekte olan piyade alayı ile dağ bataryasının yetişebilen erlerinin "marş marş" ile benim bulunduğum yere gelmeleri için yanımdaki emir subayını geriye saldım. Bu erler süngü takıp yere yatınca düşman erleri de yere yattı. Kazandığımız an, bu andır.
Sayfa 144 - Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal İle Mülâkat (24-28 Mart 1918) - Birinci SafhaKitabı okudu
Mustafa Kemal, Conkbayırı hücumunun yapıldığı 10 ağus­tos sabahına çıkan gecesini şöyle anlatır: «Bütün geceyi pek rahatsız ve uykusuz geçirdim. Bir taraf­tan Anafartalar mıntıkasından gelen raporlar, bir taraftan ev­velki gecelerin karışıklıkları için de kıtasını, amirini kaybetmiş birtakım kumandanların doğrudan doğruya bana müracaatları bir dakika bile istirahate imkân bırakmadı».
Sayfa 253
Reklam
Mustafa Kemal Paşa'nın Temmuz 1916'da 8. Tümen'e icra ettirdiği "çekilme muharebeleri"nin onun askeri yaşamında önemli bir yeri olduğu anlaşılmaktadır. Bunu daha sonra 6 Temmuz 1918'de şöyle anlatmıştır: "Askerlik hayatımda en çok zevk duyduran, Muş cephesinde 8. Tümen ile yaptığım geri çekilme manevrasındaki
Sayfa 92 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Çanakkale Savaşı'na katılan General Birdwood, 1918 yılı Kasım ayı ortalarında ilk işgal komutanı olarak İstanbul'a gelmişti. Pera Palas Oteli'nde Mustafa Kemal Paşa ile görüşmek istemişti. Mustafa Kemal Paşa, Birdwood'un isteğini öğrenir öğrenmez Birdwood'u davet etti. General Birdwood son derece saygılı davranarak ve
Sayfa 76 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Mustafa Kemal Conkbayırı'ndadır. Öğleye doğru tümenin diğer iki alayını da kullanmaya karar verir. Burada aslında "ciddi bir risk" vardır. Çünkü o anda, Seddülbahir'deki durumun ne olduğunu bilmemektedir. Anadolu kıyısında ve Saros Körfezi'nde ne yaşandığına ilişkin de bilgisi yoktur. Mustafa Kemal bu bilgileri doğrulamaya
Sayfa 47 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Çanakkale Savaşı
Osmanlı İmparatorluğu'nun kaderini belirleyen bu muharebedeki faaliyetlerine odaklanınca, Mustafa Kemal'in ileride de karşımıza çıkacak iki özelliği gözümüze çarpacaktır. İlk olarak, muharebe boyunca, bașta Liman von Sanders olmak üzere Alman komutanların aldığı yanlış kararları sorgulayacak ve inisiyatif almaktan çekinmeyecektir. Bu subayların Osmanlı ordusunda bu kadar söz sahibi olmasını, egemenlik açısından doğru bulmamakta ve açıkça eleştirmektedir; ona göre, Almanlar kendi ülkelerinin çıkarlarını ön planda tutmaktadır. İkinci olarak, yaptığı tüm tahminler doğru çıkmış ve askerî zekâsını göstermeyi başarmıştır. Çıkarmanın ilk gününde Arıburnu'ndan Conkbayırı'na ilerleyen düşman birliklerini durduran da odur, dört ay sonra Anafartalar' da onlara ağır kayıplar verdiren de. Daha sonra kamuoyu nezdinde bir "Mustafa Kemal personası" inșa etmek gerektiğinde, bunu burada kazandığı askeri başarılar sayesinde yapacaktır.
Reklam
DEVLER ÜLKESİNDE DEVLER SAVAŞI
Evet , Conkbayırı muharebesi, devler ülkesinde bir devler muharebesi oldu ve muharebeyi, devler ülkesinin sahibi olan devler , yanı Türkler kazandılar. Bu devlerin başında Mustafa Kemal vardı.
Sayfa 230Kitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun kaderini belirleyen bu muharebedeki faaliyetlerine odaklanınca, Mustafa Kemal'in ileride de karşımıza çıkacak iki özelliği gözümüze çarpacaktır. İlk olarak, muharebe boyunca, bașta Liman von Sanders olmak üzere Alman komutanların aldığı yanlış kararları sorgulayacak ve inisiyatif almaktan çekinmeyecektir. Bu subayların Osmanlı ordusunda bu kadar söz sahibi olmasını, egemenlik açısından doğru bulmamakta ve açıkça eleştirmektedir; ona göre, Almanlar kendi ülkelerinin çıkarlarını ön planda tutmaktadır. ikinci olarak, yaptığı tüm tahminler doğru çıkmış ve askerî zekâsını göstermeyi başarmıştır. Çıkarmanın ilk gününde Arıburnu'ndan Conkbayırı'na ilerleyen düşman birliklerini durduran da odur, dört ay sonra Anafartalar' da onlara ağır kayıplar verdiren de. Daha sonra kamuoyu nezdinde bir "Mustafa Kemal personası" inșa etmek gerektiğinde, bunu burada kazandığı askerî başarılar sayesinde yapacaktır.
312 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.