Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Talha Dereci

Talha Dereci
@derecitalha
Editör
Ankara
10 okur puanı
Haziran 2022 tarihinde katıldı
Tahayyül ve Düşünce Arasındaki Ayrım
Tahayyül etmek, ne zaman düşünsek yaptığımız bir ayrımı yapmaktan sakınmaktır: Gerçeklik ile gerçek olmamak ve hakikat ile sahtelik arasındaki ayrım. Şu halde tahayyül etmek bir düşünme türü değildir; aynı şekilde düşünmek de tahayyül etmenin bir türü değildir. Çünkü her ikisi de bir diğerinin kendine özgü doğasını geçersiz kılar. Yine de bu iki farklı etkinlik birbiriyle büsbütün alakasız da değildir. Düşünmek, hakikat ile sahtelik arasında bir ayrım yapmaktır; gelgelelim bu durum, içinde bu ayrımın yapılmadığı bir bilinç evresini gerekli kılar. Yadsıdığımız veya yanlış olduğunu düşündüğümüz şey, önce tahayyül edilmelidir, yoksa ortada yadsıyacak bir şey yoktur: Doğru olduğunu savunduğumuz ya da düşündüğümüz şey önce tahayyül edilmelidir, yoksa onun doğru olduğunu farz etmeksizin doğru olup olmadığını soramayız. Bundan ötürü imgelem ve düşünce arasındaki ilişki, düşüncenin imgelemi gerektirmesi ama imgelemin düşünceyi gerektirmemesidir.
Reklam
110 syf.
·
Puan vermedi
Kısaca Sanat Felsefesi
Kısaca Sanat FelsefesiR. G. Collingwood
7.5/10 · 33 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
390 syf.
·
Puan vermedi
Aydınlanmanın Totaliterliği
Bu metnin, insanlığın en büyük kazanımlarından biri olduğunu dile getirmeliyim, bedeli ağır olsa da. Adorno ve Horkheimer, totalitarizmin istilasına maruz kaldıkları bir dönemden bildiriyor. Çeşitli açılardan ortak bir zeminde bir araya gelmiş üç büyük anlatı ve bunların yarattığı insanlık durumları söz konusu: Komünist Parti tarafından kontrol edilen Sovyetler Birliği, Naziler tarafından kontrol edilen Almanya ve ekonomik tekeller ile sermaye tarafından büyük ölçüde biçimlenen kültür tarafından kontrol edilen/inşa edilen Amerika. Frankfurt Okulu'nun önde gelen iki temsilcisinin aydınlanma eleştirisi, topyekûn bir aydınlanma karşıtlığından öte "kanonu sayı olan, hesaplanabilirlik ve yararlılık ölçütüne uymayan her şeyi kuşkulu gören" ve insanı nesne kılan aydınlanmaya dair ve bu "aydınlanma totaliter"dir. "Nesnelere karşı tutumu, diktatörün insanlara karşı tutumuyla aynıdır." Ve böylesi bir aydınlanmanın Hitler gibi birini yaratması (onun artıklarının tüm dünyada bir bir gün yüzüne çıkması) şüphesiz şaşırtıcı değil. Hitler'i yaratan aydınlanmanın totaliterliğini anlamak adına oldukça önemli bir baş yapıt.
Aydınlanmanın Diyalektiği
Aydınlanmanın DiyalektiğiTheodor W. Adorno · Kabalcı Yayınevi · 2010369 okunma
180 syf.
·
Puan vermedi
Teorisyen Badiou değil de polemikçi Badiou var. Akademik yazım biçimine alışmış bir okurdan çok popüler yazına kayan bir üslup var. Gelgelelim, bu metnin "kolay" bir metin olduğu anlamına gelmez. Badiou, insan hakları kavramlarına dayanan modern etiği paramparça ediyor, Levinas'ta bulunan başkalık etiğine karşı çıkıyor ve ardından özne, olay ve sadakate dayanan bir etik için tartışmayı sürdürüyor.
Etik
EtikAlain Badiou · Metis Yayınları · 2019110 okunma
Reklam
Bunaltı
Ruhum öyle ağır ki hiçbir düşünce onu taşıyamıyor, hiçbir kanat çırpışı onu arşa yükseltemiyor. Hareket etse bile toprağı süpürerek ilerliyor, fırtına öncesinde rüzgâr şiddetlendiğinde alçaktan uçan kuşların yaptığı gibi. Ruhumun üzerine bir bunaltı, bir kaygı çöreklenmiş, depremi önceden haber eder gibi.
Sayfa 75
192 syf.
·
Puan vermedi
Altın bir dağ düşünebiliyorum da erdemli bir at söz konusu olduğunda işler biraz değişiyor. 18. yüzyılın önemli düşünürlerinden David Hume, Oruç Aruoba’nın özenle çevirisi ve Say Yayınları etiketiyle yayımlanan “İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma” adlı eserinde felsefe anlayışını ve bu anlayışının temel ilkelerini ortaya koyuyor. Nedensellik ilkesine getirdiği eleştirilerle felsefe tarihine büyük bir katkıda bulunan Hume, insan bilimini ve doğasını incelemek amacıyla zihnin içeriğine ve anlama yetisine yönelir. Ona göre zihnin algıları iki forma bürünür; idealar ve izlenimler. Bütün idealarımızın izlenimlerimizden geldiğini öne sürerek nedensellik ideasına karşılık gelecek hiçbir izlenim olmadığını, bu ilkenin ne akılla ne de deneyle kanıtlanabildiğini, yalnızca zihinsel bir alışkanlıktan ibaret olduğunu savunur.
İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma
İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir SoruşturmaDavid Hume · Say Kitap · 20171,245 okunma
368 syf.
8/10 puan verdi
Enis Batur Okumak: Devriâlem
Bir sabah uyandım ve Enis Batur okumalıyım dedim. Şüphesiz daha da kendi kabuğuna çekilme, yeraltına inme hamlesi olarak okunabilir bu. Zira Batur da kendi gündemini inşa etmiş biri. Hani dünya yansa, ardısıra okuduğu isimleri “bakın bunlar da var, ben daha fazlasına yetişemiyorum, yol açıyorum size, varın siz de girin bu yola” dermişçesine sözünü dile getirmeye devam edecek biri. Şüphesiz bugünün insanları değiller, yazınerleri, yazı âdemi Batur gibileri. Dostu ve ustam dediği Bilge Karasu da öylelerinden mesela. Batur okumak bir devriâlem gibi, sanırım az sayıda Türkçe yazan kimsede bu hissi yaşarız. Kıyıda köşede yüzlerce yazı, hemen her yayınevinde kitaplarının olması, düzen ve nizama takık bir okur için kesinlikle bir sorun. Hele bir de yazılarını güncelleyip yıllar sonra tekrar yayımlıyorsa. (Bu konuda Valéry zirve sanırım, 25 yıl önceki metnine şerh düşüyor, şerh düştüğü metne de 10 yıl sonra şerh düşüyor!) Bu durum hiç değilse, nereden başlamalıyım sorusunu sordurur okura. Kendisinin “entelektüel otobiyografi denemesi” dediği yerden başlamaya karar verdim. Zamanın behrinde Kırmızı Yayınları'ndan hayli kitabı yayımlandı, oradan epey de kitabını topladım. Günlerim Batur’un denemeleri ve çıkardığı yolculuklarda yolcu olmak ile geçiyor. Sağolsun, kalemi de daim olsun.
Yolcu
YolcuEnis Batur · Kırmızı Yayınları · 201110 okunma
70 syf.
9/10 puan verdi
Kültür ve Barbarlık
— Spoiler İçerir — Huberman, bir pazar sabahı elinde fotoğraf makinesi ve kafasında binlerce soru ile bunu yapmaya kendisini zor ikna etmiş bir hâlde, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı olan Auschwitz-Birkenau'ya gidiyor ve izlenimlerini kaleme
Kabuklar
KabuklarGeorges Didi-Huberman · Lemis Yayın · 201857 okunma
45 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.