"Mey gibi her bir haramın sekri olsaydı eğer,
Ol zaman ma'lum olurdu; mest kim, hüşyar kim?"
(her haram olan şey, içki gibi sarhoşluk verseydi, o zaman kimin sarhoş kimin ayık olduğu anlaşılırdı.)
Müslüman! İbadetlerden, ahlaktan ve bir takım gerekliliklerden sorumlu olduğu gibi yiyip içmesinden de sorumludur. Allah bizlere helal lokma yememiz konusunda gayet net çizgiler çizmiştir. Bizlere düşense bu çizgilere riayet edip, günümüzün gıda hilelerine karşı dikkatli olmamızdır.
Birçoğumuz nasıl olsa Müslüman bir ülkede yaşıyoruz haramın burada ne işi olur diyerek marketlerde dikkatsiz şekilde alışveriş yapıyor ve bazen farkına varmadan şüpheli gıdalar tüketiyoruz.
Unutulmamalıdır ki haram günümüzde yalnızca domuz eti, alkol ve kandan ibaret değil, bunların yanında günümüz gıda sanayisinde bir çok katkı maddesinin eldesinde gıdalar alkol ile işlem görmekte, ayrıca İslami hassasiyeti olmayan ülkelerden alınan katkı maddelerinin büyük bir çoğunluğu bu durumda üretiliyor. Ve daha başka birçok hile karışıyor. Yalnızca bu da değil, evet bizlere eti haram olan hayvanlar kesin bir çizgi ile belirtilmiş ama bu çizgilerden günümüzde en çok göz ardı edileni, Allah'ın adı anılmadan kesilen, yenmesi bizim için aslında helal olabilecekken haram olan hayvanlardır.
Bunların yanı sıra ilaç sanayisindeki jelatinlerin üretiminde kullanılan necis hayvanlar da dikkat etmemiz gerekn hususlardan en önemlisi.
***
Peki tüm bunların karşısında ne yapmalıyız?
Tüketici olarak taleplerimiz hangi yönde ilerlerse üreticiler de onu üretmeye gayret eder. Bu nedenle Müslümanlar olarak daha bilinçli tüketiciler haline gelmemiz şart. Yoksa yediklerine dikkat etmeyen Müslümanlar olarak yaptığımız ibadetlerin özürlü olmasından biz sorumlu olacağız. En doğrusunu Allah bilir.
***
Kitaptan bahsedecek