Korkuları olan yalnız ve umutsuz kimseler için en iyi çare dışarıya çıkmaktır, yalnız kalabileceği, gökyüzü, doğa ve Tanrıyla baş başa kalabileceği herhangi bir yere gitmektir. İnsan, ancak o zaman her şeyin olması gerektiği gibi olduğunu hissedebiliyor. Tanrı nın insanları, sade ve güzel doğada mutlu görmek istediğini anlıyor.
Derken modern bilimin şafağı gelip çattı ve dünyayı bir tür araştırma nesnesine dönüştürdü. Doğa artık harikaların kaynağı değil, hâkim olunması gereken bir güç, çözülüp anlaşması gereken bir sistemdi.
Reklam
Bir şey değerli ise onun zamanın dışında var olduğu şeklinde kökleşmiş bir fikre sahibiz. "Sonsuz aşka" özlem duyarız. "Doğrunun" ve "adaletin" zaman dışı olduğundan bahsederiz. En çok hayranlık duyduğumuz, hürmet ettiğimiz şey her ne ise ( Tanrı, matematiksel doğrular, doğa yasaları) ona zamanı aşan bir mevcudiyet layık görürüz.
TÜBİTAK POPÜLER BİLİM KİTAPLARIKitabı okudu
Değer Felsefesi
Değerler dünyasında kendi başına Doğa iyi veya kötü değil, nötrdür; ne hayranlığı hak eder ne de sansürü. Değeri de, değer yükleyen arzularımızı da biz yaratırız. Bu alemde kral biziz ve Doğa’ya boyun eğersek krallığımızın itibarını düşürmüş oluruz. İyi yaşamı belirlemek Doğa’ya hatta Tanrı olarak kişileştirilen Doğa’ya değil, bize düşer.
Sayfa 30 - BGST YayınlarıKitabı okudu
Bu uydurma dünya, hayal dünyasından da olumsuz anlamda farklıdır, çünkü hayal dünyası gerçekliği yansıtırken diğeri gerçekliği bozar, değersizleştirir ve inkâr eder. "Tanrı" kavramının karşıtı olarak "doğa" kavramı alındığında, "doğal" demek de elbette aşağılık demek oldu.
Doğa, tanrı, buna her ne derseniz deyin... Bizden daha büyük. Bizim yapabileceğimizden ya da hayal edebileceğimizden çok daha yüce ve güçlü basımı salladım. Yani her ne olacaksa olacak, biz istediğimiz için değil, planın bir parçası olduğu için?
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.