Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İçki ve Kumar
"Sana içki ve kumardan soruyorlar. De ki: 'İkisinde de insanlar için hem büyük bir günah hem de menfaatler vardır. Fakat günahları faydalarından daha büyüktür.' Ayrıca sana, neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: "İhtiyaçtan fazlasını." Allah sizin için ayetleri işte böyle iyice açıklar; umulur ki düşünürsünüz."
•|Ebu'd-Derda (r.a.) rivayet ediyor : Dünyadan sakınınız... Çünkü dünya Harut ve Maruttan daha fazla büyüleyicidir...
Reklam
"Hayır, malı ve evladı çoğaltmakta değildir. Hayır, kulluk yükünün büyüklüğünü anlamak, ameli çoğaltmak, insanlarla oyalanmayı bırakıp Allah Tealấ'ya ibadete yönelmektir." Ebü'd-Derda (r.a)
Gıybeti İşiten Ne Yapmalı ?
Gıybeti işiten, diliyle karşı çıkmadığı ya da korkuyorsa kalbiyle nefret etmediği müddetçe o günaha ortaktır. Sözü başka bir kelâmla bölmeye ya da oradan kalkıp gitmeye gücü yettiği halde, yapılan gıybete karşı bir tavır almazsa, günaha ortak olur. Diliyle "sus" diyor, ancak kalbiyle devam etmesini arzuluyorsa bu münafıklıktır. Kalbiyle nefret etmediği müddetçe günahtan kurtulamaz. Eliyle sus diye işaret etmesi ya da kaşlarını çatıp alnını kırıştırması yeterli değildir. Bu davranış gıybeti yapılanı önemsememektir. Aksine giybeti yapılana kıymet verip açıkça müdafaa etmelidir. Allah Resûlü şöyle buyurmuştur: "Her kim, yanında bir mümin kötüleniyor, o da gücü yettiği halde kardeşine yardım etmiyorsa, Allah onu kıyamet günü mahlûkatın önünde rezil eder." Ebü'd-Derda (r.a), Allah Resûlü'nün şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Her kim, kardeşinin arkasından onun haysiyet ve şerefini korursa, kıyamet günü onun haysiyetini korumayı Allah üzerine almıştır." Bir hadis de şöyledir: "Her kim, kardeşinin arkasından onun haysiyetini korursa, kıyamet günü onu cehennem ateşinden korumayı Allah üzerine almıştır." Müslümanı gıyabında müdafaa etmenin fazileti hakkında çok haberler anlatılmıştır…
Sayfa 175
Ebû'd-Derdâ da şöyle demiştir: "Âdemoğlu! Yere ayağınla basabildiğin kadar bas, yakında o senin kabrin olacaktır.
Ebü-d Derda der ki: “Münakaşayı bırakmaman sana günah olarak yeter.”
Reklam
Ebu'd Derda soyle demiştir:
"Korktuğum şeyler içerisinde en korktuğum şey, hesap için durdurulduğum zaman bana: "Sen ilim öğrendin, peki öğrendiklerinle ne amel ettin?"denmesidir... Abdullah ibn Mübarek,Kitabu'z Zühd, no:39
"Bir saat düşünmek bir yıl ibadet etmekten daha hayırlıdır."(1) Fakihânî "Fikru saatin..." lâfzıyla zikretmiş ve demiştir ki: Bu (hadis değil), Sırr-ı Sakatinin sözüdür. İbn Abbas ve Ebu'd-Derda: Bir saat fikir, bir gece kıyamdan hayırlıdır, dediler. Bunu Hattabî nakletti ve Suyutî Cami'inde "Bir saat fikir,
Sayfa 289 - Süleymaniye vakfıKitabı okudu
Ebu'd Derdâ radıyallahu anh dedi ki: Eğer ölümden sonra göreceğiniz şeyleri bilseydiniz, ne iştahla yemek yiyebilir ne de kana kana bir şey içebilirdiniz. Dinlenmek için eve girmez dağlara çıkıp dövüne dövüne kendiniz için ağlardınız ve silkelenip meyvesi yenen bir ağaç olmayı arzu ederdiniz.
Ebu'd-Derda radıyallahu anh, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken işittiğini rivayet etmiştir: "Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah da onu cennete götüren bir yola sokar. Kuşkusuz melekler, yaptıklarından duydukları hoşnutluktan dolayı ilim talabelerine kanatlarını serer; göklerdeki ve yerdekiler hatta sudaki balıklar âlim için af talep ederler. Alimin abide olan üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Muhakkak ki âlimler, peygamberlerin varisleridir. Peygamberler altın ve gümüş miras bırakmış değillerdir. Onlar miras olarak yalnızca ilmi bırakmışlardır. Onu elde eden, muazzam bir pay elde etmiştir. " Ebû Davud, Ilim 1: Tirmizi, İlim 19. Elbâni bu hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.
Reklam
Ebu Derda buyurdu: “İmanın zirvesi, hükme karşı sab- retmek, kadere rıza göstermektir."
Ebu'd-Derdâ radıyallahu anh şöyle söylemiştir: “İmanın zirvesi hükme sabır göstermek, kadere razı olmak, tevekkülde ihlaslı olmak ve Rab azze ve celle'ye teslimiyet göstermektir."
1224- Ebu'd-Derda der ki: "Öğrenen olmadıkça âlim olamazsın. Kendisiyle amel etmediğin sürece ilminden dolayı âlim olamazsın. Hep münakaşacı olman günah olarak sana yeter, hep çekişmeci olman, günah olarak sana yeter. Hep Allah'ın rızası haricinde konuşman yalan olarak sana yeter."
Darimi 301 (hasen)Kitabı okuyor
Ebu'd-Derdâ رضي الله عنه: "Kim kapıyı çalmayı artırırsa ona dua etmeye devam etsin, o zaman kapı açılmanın eşiğine gelir." [المصنف لابن أبي الشيبة ٢\٦]
1.360 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.