Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Eğer dünyayı bir başkasının bakış açısından kavrayabilirsek, yaptıkları şeyleri nasıl ve neden yaptıklarını daha iyi anlayabilir, bu yüzden dışarıdan ve tepeden bakan bir açıya kıyasla onları daha az suçlama eğiliminde oluruz. Anlamak, bağışlamaktır.
Eliot'a göre yaratıcı hayal gücü egoizmin tersidir. Bizi kendi içimizde kısılı kalmaktan kurtarıp başkalarının iç dünyalarına girmemize imkân tanır. Dolayısıyla sanat, etiğe çok yakındır.
Reklam
Kimlik Woolf'ta Trollope'ta yahut Thomas Hardy'de olduğundan çok daha kaçak, çok daha belirsizdir. Bu belirsizlik, postmodernlerin sandığının aksine, her zaman alkışlanası bir şey değildir. İçinde travmatik bir kayıp yahut kaygı hissi olabilir, Kimliğin çok az olması, çok fazla olması kadar ket vurucu bir etkene dönüşebilir.
Modernistler karakter yaratmanın Viktorya sonrası döneme uygun yeni yollarını arıyorlardı. Bir kişi olma hissi Franz Kafka için George Eliot için olduğundan çok daha farklıydı.
Hiçbir özel hayat kendinden daha geniş bir kamusal hayatın etkisinden muaf değildir.(George Eliot)
Insanın yaptıklarından yalnızca ve tamamıyla kendisinin sorumlu olduğu varsayımı, ABD'de ölüm hücrelerindeki kalabalığın da sebebi aynı zamanda.
Reklam
Coriolanus gibi
"Sanki insan kendi kendini yaratmış da / Hısım akraba tanımazmış gibi."
Eski halk dansları gibi, edebiyat eserlerini çözümleme sanatının da tarihe karışmasına az kaldı. Nietzsche'nin "yavaş okuma" dediği koca bir gelenek hiçbir iz bırakmadan unutulma tehlikesiyle karşı karşıya.
Muhtemelen kastedilen şey, savaşı bir ordunun kaybedip ötekinin kazandığı; ama askeri serüvenler söz konusu olduğunda kazanmanın aslında kaybetmek demek olduğu ima ediliyordur belki de. Binlerce düşman askerini doğrayıp ölüme göndermekte nasıl bir zafer olabilir?
"Edebi" eser derken kastettiğimiz şey, kısmen, ne söylediği nasıl söylediğine dayanarak alınması gereken eserdir. İçeriğin, içeriğin sunulduğu dilden ayrı düşünülemeyeceği yazı türüdür.
Reklam
Büyük yarış atları terbiyelerini nasıl gösterirse bazı insanların kötülükleri, yüzlerinde öyle okunur.
Sayfa 117Kitabı okudu
Neden yazılır bir şiir Neden okunur bunca yazı Çünkü nasıl aşılabilir başkaca İnsanın karmaşıklığı ..
Sayfa 124 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Neden yazılır bir şiir Neden okunur bunca yazı Çünkü nasıl alışabilir başkaca İnsanın karmaşıklığı
Neden yazılır bir şiir Neden okunur bunca yazı Çünkü nasıl alışabilir başkaca İnsanın karmaşıklığı.
Bir açıdan, nelerin nelere yol açtığının bildiğimiz için, geçmişi geçmişten daha iyi biliyor sayılırız. Tarihi bir olayı yaşamak onu anlamakla aynı şey değildir.
1.058 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.