Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Muhteşem bir düzen Kur’ân
"Melik, Kuddûs, Aziz ve Hakim" Bu son örnekte farkli bir kelime sıralama düzenini ele alacağız. Aşağıdaki örnekte iki ayrı listede bulunan unsurlar sıkıca birbirine bağlı bir sırayla sunulur.Orta dönemden itibaren Mekki sûreler genellikle bir tevhid ifadesi olan Allahı tesbihle veya Kur'ân vahyinin doğruluğunu tasdik ederek başlar.
El-Kuddūs ismini hayatımızda nasıl uygulayabiliriz?
Allah'ın hoşlanmadığı şeylerden uzak durarak. Kötü konuşmalardan, kötü şakalardan vazgeçerek. Bize yakışmayan şeyleri izlemekten veya dinlemekten kaçınarak...
Sayfa 17 - EL-KUDDÛS (En Kutsal, Saf ve Temiz).Kitabı okuyor
Reklam
EL-KUDDÛS (En Kutsal, Saf ve Temiz) الْقُدُّوسُ
Göklerde ve yerde ne varsa, El-Meliki, (bütün käinätın hükümdan.) El-Kuddüs'ü, (en kutsal. saf ve temiz) El-Azizi, Cher şeye gucü yeten) El-Hakimi, len bilge) tesbih eder. Cuma Süresi, 1. Ayet
" O Allah ki; kendisinden başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. Gayb ve şehadet bilgisinin sahibidir. O, (özünde merhamet sahibi olan) Er-Rahmån ve (rahmetini kullarına eriştiren) Er-Rahîm'dir. O Allah ki; O'ndan başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. (Mutlak hâkimiyet/egemenlik sahibi, mülkünde dilediği gibi tasarruf eden) El-Melik'tir. (Mukaddes, eksikliklerden münezzeh olan) El-Kuddûs'tür. (Tüm eksiklik ve kusurlardan münezzeh, kullarına esenlik veren) Es-Selâm'dır. (Kalplere iman ve güven veren) El-Mümin'dir. (Her şeyi kontrol eden, mutlak otorite ve håkimiyet sahibi olan) El-Müheymin'dir. (İzzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Aziz'dir. (Gönül kırıklıklarını gideren, her şeye boyun eğdiren) El-Cabbâr'dır. (En büyük olan ve kibir sahibi olan) El-Mütekebbir'dir. Allah, onların şirk koşmalarından münezzehtir. O Allah ki; (Her şeyi yoktan var edip yaratan) El-Halık'tır. (Kusursuz ve uyum içinde yaratan) El-Bâri'dir. (Yarattıklarına dilediği şekli veren) El-Musavvir'dir. En gü- zel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olan her şey O'nu tesbih eder. O, (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Azîz, (hüküm ve hikmet sahibi olan) El-Hakîm'dir." ( Haşr/22-24 )
Dinin Üç Temel Sabitesi: Mutekadat, Mukaddesat, Şeair
Cenab-ı Hakk’ın insanlığa gönderdiği dinin bekası, sürekliliği, üç hayatî esasa/sabiteye bağlıdır. Bunlar; mutekadat/itikatlar, mukaddesat/kutsallar, şeair/simgeler. Bu esaslar, dinin olmazsa olmazı ve değişmez sabiteleridir. Fıkıh ve şeriat değişken olduğu için zaman içerisinde içtihatlar farklılaşabilirken bu üç önemli sabite asla değişmez.
1- Allah(C.C.): "Eşi benzeri olmayan, bütün noksan sıfatlardan münezzeh tek ilah, Her biri sonsuz bir hazine olan bütün isimlerini kuşatan özel ismi. İsimlerin sultanı." 2- Er-Rahmân: "Dünyada bütün mahlükata merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden." 3- Er-Rahîm: "Ahirette, müminlere sonsuz ikram, lütuf ve ihsanda bulunan." 4- El-Melik: "Mülkün, kainatın sahibi, mülk ve saltanatı devamlı olan." 5- El-Kuddûs: "Her noksanlıktan uzak ve her türlü takdıse layık olan." 6- Es-Selâm: "Her türlü tehlikelerden selamete çıkaran."
Reklam
Allah’ım, ben sen şahit tutuyorum nitekim şahit olarak sen yetersin; ve nebîlerini, resullerini, meleklerini, arşını taşıyanları, göklerinde ve yerlerinde yaşayanları, onların içinde üstünde altında ve aralarında bulunanları şahit tutuyorum ki: Sen el-Melik, el-kuddûs, es-Selâm, elin el-Mümin, el-Müheymin, el-Azîz, el-Cabbâr el-Mütekebbir, yaratıcım rızık verenim ve her şeyin Rabbi olan Allah’sın. Sen tek ve hiçbir ortağı olmayansın. Sen zalimlerin söyleyegeldiği şeylerden mübarek ve çokça yücesin.
El -Kuddüs:Allah'ın uzuvlarını günah işlemekten sakındığı; değerli gönlünü herhangi bir varlığa yönelmekten koruduğu kimse; bu isimle ahlaklanmış şerefli bir kuldur. Bu kişi, "Beni yer ve göğüm sığdıramadı, mü'min kulumun kalbi sığdırdı" hadisinde ifade edilmiş geniş kalbin sahibidir. Çünkü el Kuddûs ancak takdis edilmiş bir evde bulunabilir, o mukaddes ev de takvâ sahibi ve nezih müminin kalbidir.
Büyük sufi İsmail Hakkı Bursevi hazretleri, bazı şehirlerin esma-i hüsnadan bazı isimlerin mazharı olduğunu söyler. Mesela Kudüs, el-Kuddûs isminin, Bağdat ez-Zahir isminin, Mısır (Kahire) el-Batın isminin, Konya el-Kadir isminin, İstanbul el-Câmi isminin mazharıdır. Bursevi'nin izini takip ederek, camiler de bazı isimlerin mazharlarıdır
Sayfa 100Kitabı okudu
~• el-Kuddûs •~
“el-Kuddûs, nitelendiği her şeyden temiz ve nezih olan demektir. O, Ebrâr’ın nefislerini günah kirlerinden temizlemiştir, kötüleri ise, alınlarından ve ayaklarından yakalamıştır. Her ikisi de, meseleyi gereği gibi düşünen ve anlayan kimse için, Hakkın kutsiyet ve nezihliğinin neticeleridir.”
Sayfa 54 - PDF- “İlâhî İsimler - el-Kuddûs”
Reklam
El-Kuddûsﷻ
Bir kimse bu ismi her gün 100 kere okusa o kimsenin gönlü kederlerden arınmış ve paklanmış olur.
El-Kuddûs
Yüce Allah mahlûkata banzemekten münezzehtir. İnsanoğlu kemâle ulaşmak için gayret sarfeder fakat hiçbir zaman tam kemâle ulaşamaz. Allah insanların kemâl zannettikleri birtakım vasıfların hepsinden münezzehtir. İnsan , Allah'ın bu isminden nasibini almaya çalışmalı , kemâle ulaşmak için bütün gücünü bu yolda harcamalıdır.
Kuddûs: Bir mü'min, hem zihinsel anlamda safiyete ermede, hem eylem haline dönüşen bazı olumsuz fiillerini düzeltmede hem de nefsini kötülüklerden arındırmakta bu isme ihtiyaç duyar. ….. Allah'ın uzuvlarını günah işlemekten sakındığı; değerli gönlünü herhangi bir varlığa yönelmekten koruduğu kimse; bu isimle ahlaklanmış şerefli bir kuldur. Bu kişi, "Beni yer ve göğüm sığdıramadı, mü'min kulumun kalbi sığdırdı" hadîsinde ifade edilmiş geniş kalbin sahibidir. Çünkü el Kuddûs ancak takdîs edilmiş bir evde bulunabilir, o mukaddes ev de takva sahibi ve nezih müminin kalbidir.
83 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.