Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kredi/kredi kartı ?
Eğer (bu faizi terketme işini) yapmazsanız, Allah’a ve Resûlü’ne savaş açtığınızı bilin. Eğer (faizin her türlüsünü alıp verme hususunda) tevbe ederseniz, ana paranız yine sizindir. Ne haksızlık yapmış ne de haksızlığa uğratılmış olursunuz. Bakara Suresi 279.Ayet
*** FAİZ !!! ***
Ribâ (faiz) yiyenler, (kabirlerinden) ancak kendisini şeytan çarpmış (cin tutmuş, delirmiş bir) kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu (ceza) onların: “Alım satım da (zaten) faiz gibidir.” demelerindendir. Halbuki Allah, (hilesiz ve aldatmasız yapılan)[122] alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de (faizden) vazgeçerse, geçmişteki (haram olmadan evvel aldığı) onundur ve (affedilme) işi Allah’a aittir. Kim de tekrar (faize) dönerse, onlar ateş ehlidirler ve hep orada kalacaklardır. Bakara Suresi 275.Ayet
Reklam
Enflasyonist ortamda bir kişinin veya finans kurumunun enflasyon oranı seviyesinde bir faiz oranıyla borç vermesi halinde gerçekleşen faizi veya bankaların mevduata verdikleri nominal faizi Kur'an'da haram kılınan ribāyla özdeşleştirmek "Kur'an'a haksızlık" diye nitelendirilebilir. Zira enflasyonist ortamda söz konusu olan faizi, Kur'an'da haram kılınan câhiliye ribâsında olduğu gibi, borç verilen paranın kat kat fazlasıyla net kära dönüştürülmesi ve belirlenen vadenin sonunda borcun ödenememesinden dolayı borçlunun kimi zaman köleleştirilmesi gibi bir insanlık dışı sonuçla ilişkilendirmek ilmi açıdan da akli ve vicdani açıdan da mümkün değildir. Dahası, bahse konu faiz, paranın satın alma gücünde meydana gelen azalmanın giderilmesi, ve özellikle vadeli borç ilişkisinde paranın enflasyona karşı değerinin muhafaza edilmesi gibi tedbirlerin bir neticesidir. Enflasyonist ortamda reel pozitif faiz seviyesinde olmayan nominal faizlerin gerçek anlamda fazlalık niteliğinde olmaması nedeniyle ribā kapsamında değerlendirilmesi, akla ziyan olsa gerektir.
Sayfa 121 - Ankara OkuluKitabı okudu
Şüphesiz ki bankaların bir mudârebe şirketi şeklinde değerlendirilmesi mümkün değildir. Zira bankaların faizi, önceden sabit bir miktar olarak belirlenmişken mudârebede kârın, oran üzerinden paylaşılması söz konusudur.
Sayfa 248 - Mustafa Varlı, 4. Baskı, Ankara 1999Kitabı okudu
"... Bugünkü faiz işlemleri nitelik bakımından cahiliyye devrinin bu âdetinden başka bir şey değildir. Zaman zaman faiz miktarının ve şekillerinin azalması veya çoğalması muamelenin niteliğini değiştirmez. İşte cahili Arap örfünde riba, tam anlamıyla günümüzdeki nakit paranın faizi veya neması tabir olunan fazlasıdır."
Sayfa 237 - Mustafa Varlı, 4. Baskı, Ankara 1999Kitabı okudu
Rabbim bu kadar beklemişken bana her hafta çiçek alacak bir eş… Amin Çiçekler bu işin yasal faizi
Reklam
İTTİHAD-I İSLAM, İSLAMCILIK VE İSLAMİ HAREKET(LER)
Kapitalizmde, hem ticaret, hem faiz helaldir. Sosyalizmde ise, hem ticaret hem faiz yasaktır. İslam'sa ayrı bir ekonomik sistem olarak, ticareti helal, faizi haram kılmıştır. Ticareti helal sayarak sosyalizmden, faizi haram sayarak kapitalizmden ayrılır.
Dünya genelinde İslami bankalar, konvansiyonel finansal kuruluşların faaliyetlerinde İslam'ın temel yasaklarından olan faizi içermeleri nedeniyle bu kuruluşlardan uzak duran kişilerin de finansal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bir imkân sunmuştur. Kişiler/kurumlar, kar-zarar ortaklığına göre sermayelerini değerlendirmekte ve varlığa dayalı olarak finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler.
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla; Ey iman edenler! Allah’tan korkup (her türlü haram ve haksızlıktan) sakının ve eğer (gerçekten) inanmışsanız, faizden artakalanı (ana paranızdan fazlasını) bırakın (faizci düzenden uzaklaşıp kurtulmaya bakın). Şayet böyle yapmazsanız, (yani faizi, faizci düzenleri ve yöneticileri bırakmazsanız) Allah’a ve Resulüne karşı savaş açtığınızı (adil devlet ve hükümet düzeninin temellerini yıktığınızı) bilip anlayın (ve ona göre davranın). Eğer tevbe ederseniz, artık sermayeleriniz sizindir. (Böylece) Ne zulmetmiş olursunuz, ne zulme uğratılmış olursunuz. (Öyle ise mü’minler faizsiz düzene geçmek için çalışmalıdır.) Bakara Suresi 278.-279. Ayet'
Rabbim çok merhametli
Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, "Alışveriş de faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalacaklardır. Mealli Kur'an Bakara 271.ayet 3.cüz
Reklam
"Allah faizi eritir ve sadakayı artırır."
Sayfa 378Kitabı okudu
Faiz'in haram ile bilgilendirildiği ayet
Riba (faiz) yiyen kimseler, şeytan çarpan kimse nasıl kalkarsa ancak öyle kalkarlar. Bu ceza onlara, «alışveriş de faiz gibidir» demeleri yüzündendir. Oysa Allah, alışverişi helal, faizi de haram kılmıştır. Bundan böyle her kim, Rabbinden kendisine gelen bir öğüt üzerine faizciliğe son verirse, geçmişte olanlar kendisine ve hakkındaki hüküm de Allah´a kalmıştır. Her kim de yeniden faize dönerse işte onlar cehennem ehlidirler ve orada süresiz kalacaklardır.
Sayfa 33 - Pusula Yayın DağıtımKitabı okuyor
İlahiyat okumuş adam tıp okumuş adama karışıyor. Ben sana diyor muyum faizi anlat, yetim malını anlat, vakıf hakkı yemenin vebalini anlat. Hekime sallayabilen başka bir şey konuşamıyor.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.