Biz erkeklerin hemen hepsi kendi günahlarından çok karısının günahlarından gelecek ayıptan korkar; kendi vicdanından çok karısının vicdanı üstüne titrer (Aman ne fedakârlık!)
Seçkinler düşüşleri esnasında insani duygular ve merhamet sergilerler fakat bu iyilik, bir zayıflık olmamak koşuluyla gerçeğe göre daha aldatıcıdır. Seneca, gerçek bir stoacı olmakla beraber büyük zenginliklere, muhteşem saraylara ve sayısız köleye sahipti. Rousseau’yu alkışlayan Fransız asilleri fermier'lerine nasıl para ödeteceklerini biliyorlardı ve gözde olan erdem sevgisi onları fahişelerle yapılan sefahate dalmaktan ve açlıktan nefesleri kokan köylülerden zorla para almaktan alıkoymamıştı. Bugün Fransa’da bir arazi sahibi, hububat ve büyükbaş hayvancılık vergileri sayesinde yurttaşlarından binlerce liret toplar. Yüz lireti veya birazcık daha fazlasını bir "Halk Üniversitesine" bağışlar, elindeki şişmiş cüzdanıyla bu şekilde vicdanını yatıştırır. Buna ek olarak da seçimlerde seçilmeyi umar. Lüksün ortasında zavallı ve muhtaçlar için merhametle hareket etmek, tatlılıkla vicdanı rahatlatır. Bugünün pek çok arazi sahibi, yarının sosyalistidir, dolayısıyla aynı anda iki yemlikten beslenmektedirler. Bu gelecek çok uzaktadır ve ne zaman geleceğini kimse bilemez. Bu süre içerisinde, birinin zenginliğinin tadını çıkarmak, eşitliği tartışmak, arkadaşlıklarda ve kamu hizmetlerinde ilerlemek, bazen para kazanmak için de iyi fırsatlar bulmak ve ödemeyi gelecek için verilen sözlerle yapmak güzeldir. Güvenilir bir malı uzun ve belirsiz bir dönem için imzalanmış senetle değiş tokuş yaparak kazanç elde etmekte her zaman fayda vardır.
Karamsar kişi, her gün bir sayfasını kopardığı duvar takviminin geçen her günle biraz daha inceldiğini, korku ve hüzünle gözleyen bir insana benzer. Öte yandan yaşamın sorunlarına etkin bir şekilde saldıran insan, her gün takvimden bir yaprak koparan, ancak bunları arkalarına birkaç günlük notu aldıktan sonra öncekilerle birlikte düzenli ve özenli bir şekilde dosyalayıp saklayan bir insana benzer. Bu notlarda oluşan zenginliği, dolu dolu yaşamı, gurur ve sevinçle düşünebilir.