Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
huzura, sessizliğe ve karanlığa ihtiyacım var. 🎬 Le Mépris , Jean-luc Godard (1963)
#İçimizdekiSavaş
''Fazlasını gören, fazlasını hisseden çok duyarlı sinirleri olan, gereğinden çok şey bilen insan için savaş hep vardır…” - Jean-Luc Godard
Reklam
Masculin Féminin 1966 · DIRECTED BY Jean-Luc Godard
"Düşüncelerimize hükmedebiliriz, ki onların zerre önemi yoktur. Oysa her şeyden mühim olan duygularımız bizden bağımsızdır."
Hep şunu söylerim: "Zulme uğrayanlar tanımı gereği iyi insanlar değillerdir. Zulme uğramışlardır." Godard'da şunu söylüyor: "Evet, Yahudiler zulme uğradılar ama iyi insanlar değiller, bugün onların Filistinlilere yaptıklarına bakın."
Yahudiler Nazilerden korunmalıydı. Peki bugünün Yahudileri kim? Filistinliler. İşte bu yüzden onları İsrail'den korumak gerekir.
Golda Meir ile Adolf Hitler arasında görüntü üzerinden yapılan ve Nazilerin Yahudilere yaptıklarının aynısını İsraillilerin Filistinlilere yaptıklarını ima eden meşhur karşılaştırma bu filmdendir. İşte Godard'ın radikal Filistin yanlısı ve antisiyonist tavrı: bugün Filistinliler, vaktiyle kurban olanların kurbanları.
Reklam
Godard'ın, kendi hikayesinin üstesinden gelmek için her türlü devrimci mayayı sahiplenen birisi olduğunu işte o dönemde anladım. Godard'ı anlamak istiyorsanız bunu iyi anlamak lazım: bütün hayatı kendi köklerine karşı. 68 isyanında ve Maoculukta onu büyüleyen budur, ona göre, mümkün olan en radikal şey olmalıydı. Entelektüel düşüncesi de sinematografik düşüncesi de bu şekilde işler. Yeni Dalga, nitekikli fransız sinemasının radikal eleştirisiydi. Godard, tarafı ne olursa olsun, hep en radikal pozisyonu alır.
Godard bundan yıllar önce çağımızın en büyük çelişkisinin türler arasında olacağını belirtmiştir.
Sayfa 437 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"Her şeye mantıksal bir açıklama getiremezsin. Birkaç saniyeliğine kendimi mutluluğun keskin sarhoşluğuna bırakırken, güçlüymüş gibi görünme çabamı unutup, kırık kalbimin acısını duymazdan gelmeyi tercih ettim. Evet, içinde bulunduğum ikilemden kaçmanın en kolay yolunu seçmiştim." Jean - Luc Godard / Hayatını Yaşamak ( 1962 )
İletişim araçları var sadece, ama artık iletişim yok.
Reklam
Bugün öykü yok, yalnızca konu var, insanlar kayıp.
Jean-Luc Godard, Alphaville adlı filminde kahrama­nına şunu söyletir: İnsanlar olasılıkların köleleri haline gelmiş.
Sayfa 115Kitabı okudu
Jean-Luc Godard montajın modern hayatın esa­sı olduğunu söylüyordu: hayatımız, kentlerimiz, sınai üretimi­miz, edebiyatımız, her şey modern hayatta ve ileri kapitalizm­de montajdan başka bir şey değildir.
YASALAR HATALI OLDUĞUNDA, ADALET YASAYI ARKAYA İTER. Godard, Sosyalizm
1.319 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.