Nihilist Manifesto: Tanrı Öldü!
2021 81. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2021 18:37
‘’İnsan aşılması gereken bir varlıktır.’’ (sf. 6) Bana kalırsa tek bir cümle bile bu kitabı okumak için yeterince merak uyandırıcı. Tüm insanlığın kendinden bir şeyler bulabileceği, sindirilmesi pek kolay olmayan, insanın boğazında yumru varmış hissi yaratan, mideye bir yumruk gibi inen, üstüne saatlerce hatta günlerce kafa patlatılması gereken, Friedrich NietzscheFriedrich Nietzsche’nin kendisinin dahi en derin, en tepe eseri olarak gördüğü, insanlığın ve zamanının ‘’6.000 adım ötesinde’’ diye (Ecce HomoEcce Homo sf. 79) tanımladığı bir eser #k:241. #133109015 Kitabı okuduktan sonra dünyayı algılayışınızın, çevrenizde olup bitenleri yorumlayış tarzınızın, hayata ve kendinize olan bakış açınızın değişeceğini söylemek pek mümkün. Bu yüzden, okumayı düşünen veya erteleyen kim varsa mutlaka hemen kararını değiştirip bu kitabı okumalı. Merak etmeyin, su biraz soğuk ama girince alışıyorsunuz. Kendinize yapacağınız iyiliklerin başında bu kitabı okumak geliyor, bunu unutmayın. (Tartışmaya açık.) Bu incelemede Nietzsche’nin bu eserinde bahsettiği ve üzerinde ısrarla durduğu Üstinsan kavramına, eserin içeriğine, diline ve neyi amaçladığına, Zerdüşt ve Üstinsan figürlerinin edebiyat dünyasındaki benzerlerine (Gulliver’in GezileriGulliver’in Gezileri – Houyhnhnmler ve Halil CibranHalil CibranErmişErmiş), çevirisine, neden iki puanı kırdığıma ve en sevdiğim kısımlarına değineceğim. Çok yoğun, yorucu ve bir o kadar da uzun bir yolculuk olacak ama en sonunda Zerdüşt’ü anlamış olarak ayrılacağız buradan (öyle sanıyorum), kemerleri bağlayın başlıyoruz. ''Putları yıkmak eskiden beri işimin bir parçası.'' (Ecce HomoEcce Homo, sf. 2) Kim ya bu Zerdüşt? Kim ki bizim putlarımızı yıkacakmış? İncilİncil’de şöyle geçer: ‘’Buluttan gelen bir ses, “Sevgili Oğlum budur, O’ndan hoşnudum. O’nu dinleyin!” dedi.’’ — Matthew, 3:17 (Bahsedilen Oğul İsa’dır, Tanrı’nın Oğlu İsa.) Zerdüşt de
Felsefe
Böyle Söyledi ZerdüştFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202447,5bin okunma
··3 alıntı·
5 +1'leme
71,9bin Gösterim
Evet, başa döndüm. Kayaberk İpekKayaberk İpek
Bıçkın mahalle ağabeyi tadında derin incelemeler mi okumak niyetiniz?Kayaberk tam size göre! :D Yalnız üstinsanı anlatırken üst bir incelemeye imza atmışsın.Su öyle böyle soğuk değil ama, hazmetmesi kolay olsa, bir anlamı kalmazdı :) Tebrik ederim.🌻
Kayaberk İpek
Ahahahah sen de literatüre yeni bir terim ekledin az önce, ''üst-inceleme'' sevdim bunu. ^^ Ayrıca soğuk sular iyidir dediğin gibi... İnsanı dinç tutar, zihni açar ve sorgulamayı sağlatır. :))
Haklısınız, ZERDÜŞT insanın dünyaya,  bakış açısını  değiştiriyor. Yaşamın mânâsını öğretiyor. Edebiyatın ve felsefenin buluştuğu, tekrar tekrar okunması gereken bir metin. Çünkü alt metinleri ve detayları bir seferde yakalamak mümkün değil. Düşünerek ve araştırılarak okunması gerekir yoksa metin sıradanlaşırsa, anlamını yitirir ve okuyucuyu yarım bırakmak zorunda kalır. Herkesin takıldığı, o meşhur sözü yüzünden yalan yanlış yapılan yorumların etkisiyle oluşan ön yargılardan kurtulmak için öncesinde NİETZSCHE'yi  anlamalı. Anlaması zor ama anlayınca bırakması çok daha  zor. Çünkü onun bir çok düşüncesi geçmişten bugüne geçerliliğini koruyor. Sizin de bahsettiğiniz gibi NİETZSCHE'nin  temel derdi ne Tanrı ne de inanç. Onun derdi bu kavramları  kullanarak insan olmayı; efendilik ve kulluk arasına sıkıştırıp insanı yöneterek sığ bir varlık haline getirmeleri. İnsanın birbirinden farklı bir varlık olduğunu  ve biricikliğini unutturmaya çalışarak,  sürü insan yaratmak için kilise ve iktidarın yarışması. Ve  insanın yaşam enerjisini yok etmeleridir. Bu düşüncelere sahip olan faşistte olamaz. Derinliği olan bir psikolog olduğunu Zerdüşt'ü okurken daha iyi anladım. Metinle ilgili, bende  bazı eksik kalan soruların cevabını sizin yorumunuz da buldum. İçeriğini , anlamını harika özetlemişsiniz. Benim için çok faydalı oldu. Emeğinize sağlık. 👏👏👏
Kayaberk İpek
Tam da dediğiniz gibi ''anlaması zor ama anlayınca bırakması çok daha zor.'' Çok az yazar bunu başarabilmiştir benim nazarımda. Dilerim ki zamanı gelince çok daha fazla kişi okur ve anlamaya çalışır onu. Söylediklerinize şapka çıkararak teşekkürlerimi sunuyorum. ^^
İncelemeye bir başyapıt desem çok mu(?) abartmış olurum. :)) Bence hayır!... Bir süredir inceleme yazmak isteğim körelmişti, ama şimdi kıskançlığım pik noktada. 😅😅 Kapsamlı, donanımlı ve kitabı sanki yeniden okumuş hissi verdi. Bu tarz incelemeler hem okumaya teşvik ediyor. Hem de pekiştirici ve kalıcılığı arttırıyor. Bir okur olarak çok ama çok teşekkür ederim. ✌🏻🍀🤗
Kayaberk İpek
Zerdüşt dağın en pik noktasından bu yorumu görse eminim gözleri dolardı... Keza ben kendimi zor tutuyorum şu anda :') Güzel yorumun için çok, çok teşekkür ederim... Eksik olma ^^
Okuduğum en iy incelemelerden biriydi kesinlikle. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Ben de bu kitabı 4 sene önce okumaya başlamış ancak sonrasında tam olarak anlayamadığımı hissederek yarım bırakmıştım. Kendimi felsefe alanında daha çok geliştirip az buçuk da olsa bir şeyler kazanmış bir şeklide okumak istedim bu kitabı. Ama o zamanlar bu incelemeyi okumuş olsaydım yarım bırakır mıydım bilmiyorum zira fazlasıyla ilgi çekici olmuş :)
Kayaberk İpek
Alıntılarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum, keyifli okumalar şimdiden. ^^
Size teşekkür etmek istedim. Emek verildiği aşikâr, yıllar önce okuduğum eserleri hatırlamamı sağlayan, çoğuna katıldığım fikirlerinizle süslenmiş, verdiğiniz bilgilerden kesinlikle öğrendiğim incelemelerinizi okumak mutluluk verici. Teşekkür ederim.
Kayaberk İpek
Bülent Bey, güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler. Bilmukabele. Bu uygulamanın amacına hizmet ettiğini görünce daha da mutlu oluyorum. Sizin gibi okurlarla karşılaşıp etkileşim halinde olmak çok değerli bir şey. ^^
Harika bir yorum olmuş, çok teşekkürler.👏
Kayaberk İpek
ben teşekkür ederim, keyifli okumalar. ^^